Nie ste prihlásený   Prihlásenie  Registrácia
0 ks
0,00 €
   

Povznášajúci svet bubliniek...

ice_1.jpg
Ako jeden mních nevynašiel Champagne a prečo máme doma Huberta...

Výroba a popíjanie šumivých vín ako ich dnes poznáme sa datuje až do 16. storočia, kedy sa preslávila výroba vín v azda najslávnejšej oblasti produkcie tohto zázraku a to vo francúzskom regióne Champagne. 

Avšak treba podotknúť, že už pár storočí dozadu sa v Južnom Francúzsku mnísi z okolia Limoux preslávili tvorbou vína, ktoré nieslo známky sekundárneho kvasenia. No nebolo to ani zďaleka šumivé víno, ktoré sa neskôr produkovalo v Champagne a to ktoré dnes všetci poznáme.

Výrazný vplyv na zdokonalenie vína v tejto oblasti mal v druhej polovičke 17. storočia benediktínsky mních Dom (Pierre) Perignon, ktorý ako prvý začal víno uzatvárať lepšími zátkami, fľaškovať víno do hrubších fliaš aby ich tlak neroztrhal a pridal aj umenie druhotnej fermentácie, nie však úplne dokonalej! Po jeho smrti sa výroba v regióne stala pýchou viacerých vinárov a dodnes je región Champagne najobdivovanejším miestom s týmto typom vína na svete. 

2017 Bollinger range.jpg

Ako roky pribúdali, tak aj v okolitých krajinách vznikali podobné oblasti zo zámerom sa historicky vyrovnať Francúzom a dať svetu vlastný štýl šumivých vín. Začiatkom 19. storočia to bol katalánsky región Cava, s nezameniteľnou chuťou biskvitu a kandizovaného ovocia. No a v neposlednom rade to bol Taliansky zázrak menom Prosecco, ktoré sa v okolí Valdobbiadene produkuje približne od začiatku 20. Storočia.

V našich končinách nesmieme zabudnúť na oficiálne prvé šumivé víno vyrobené metódou Champagne mimo Francúzska, ktorého výrobu a recept sem doniesol zranený vojak napoleonskej armády Johann E. Hubert, liečený v Prešporskej nemocnici. A tak sa od roku 1825 začala výroba sektov aj na našom malom Slovensku.

Aké máme typy výroby sektov a prečo španielsky sekt nemôže byť Champagne

Čo sa týka výroby sektov, môžeme ich zaradiť to týchto troch základných druhov:

Metóda Champagne - je najstaršou metódou výroby šumivého vína, sekundárna fermentácia prebieha vo fľaši. Tento názov sa smie používať len vo francúzskej oblasti Champagne, inde vo svete sa označuje ako „méthode traditionelle“.

Metóda Charmat - sa uskutočňuje v nerezových tankoch, ktoré sú udržiavané pod tlakom. Tirážny likér sa pridáva do vína v tanku. Vína vyrobené touto metódou sú svieže s ľahkým telom a ideálne na každodenné popíjanie.

Metóda Asti – Známy spôsob výroby sektov podobný metóde Charmat, avšak ide o kvasenie pri nižších teplotách aby sa zachovala vysoká primárna aromatika a víno neprekvasilo na viac ako 7 – 8 % alkoholu, produkované výlučne s aromatických odrôd. Následné sekty sú sladkého štýlu s ľahkou dochuťou.

Značky, ktoré zmenili nie len vinársky svet

Champagne Bollinger - Champagne Bollinger patrí medzi znalcami vína medzi najuznávanejšie šampanské, práve vďaka jeho nezameniteľnej chuti a aróme. Základom buketu je Pinot Noir, ktorý prináša viskozitu, komplexnosť a silu. Chardonnay vínu dodáva nádych elegancie a jemnosti, Meunier zase sviežosť a ľahkosť. Firma Bollinger uprednostňuje hrozná s prívlastkom Grands a Premiers Crus, je jedným z mála výrobcov šampanského, ktorí kontrolujú celý výrobný proces svojich vín. Mimo iného je značka dlhé roky spojená s menom James Bond - agent 007, kde sa pravidelne objavuje ako hlavné Champagne tohto slávneho anglického špióna.

13Kf.champagne_bollinger_special_cuvee_brut_0_75l_aoc_sam_bl_brut.jpg

Freixenet - História vinárstva začala v roku 1889, ale s výrobou sektu Cava prišiel až v roku 1914 Pedro Ferrer Bosch- syn rodiny La Freixeneda. Cava- prírodné šumivé víno, ktoré je vyrábané tradičnou metódou kvasenia vo fľaši. V roku 1941 bola na trh uvedená úspešná značka Freixenet Carta Nevada a v roku 1974 tak isto úspešná varianta Cordon Negro. Pre výrobu sú používané typické španielske odrody Macabeo, Parellada a Xarel-lo.

6IYW.10520089090_ps_cordon_negro_brut.jpg

Terra Serena – Dnes už slávny podnik rodiny Serenovcov v oblasti Veneto s krásnymi a ľahkými vínami Prosecco. Tento prelomový a futuristický podnik patrí medzi prvých, ktorí začali exportovať sekty typu Prosecco mimo Talianska a dnes sa ich vína popíjajú vo viac ako 30 štátoch sveta. Ich najslávnejšie vína pochádzajú z rodinnej usadlosti Villa Arfanta, ktorá je ukrytá v kopcoch regióna Treviso.

B4Pd.produkt_511219701283_075.jpg

Lahodné bublinky a viac ako 2 500 druhov vína môžete kúpiť online na www.wineplanet.sk.

Predajne

  • Predajňa vín a delikates Corner & Co.: Stará Vajnorská 39, 831 04 Bratislava, Tel.: +421 2 4552 7661 kl.333, staravajnorska@wineplanet.sk
  • Vinotéka Sv. Urbana WinePlanet, Klobučnícka 4, 811 01 Bratislava, Tel.: +421 917 935 572, vinotekasvurbana@wineplanet.sk
     
 
 
 
Visa Visa Electron Verified by Visa MasterCard MasterCard SecureCode Maestro Diners Club Tatrapay Sporopay VUB eplatby Uniplatba PayPal Discover
Powered by Cyclone3 XUL CMS by Comsultia