Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Novinka - Rum 327 z Karibiku
Do rumového portfólia sme zaradili karibský "Rum 327", ktorý je zmesou vybraných zrejúcich rumov z Guyany, Guatemaly, Panamy a Venezuely. Rum v týchto krajinách zreje minimálne 7 rokov, potom sa vozí na druhú etapu zrenia do Európy. Rum ponúka hladkú a sladkú chuť, za ktorou stojí metóda dvojitého zrenia.
Karibský rum 327 očarí sladkými tónmi tropického ovocia, citrusov a vanilky a chuťou karamelu v závere. Dá sa vychutnať čistý, s ľadom alebo v prémiovom kokteile. Rum je zmesou špeciálne vybraných vyzretých rumov z Guyany, Guatemaly, Panamy, Venezuely a prírodných extraktov, ktoré spoločne prinášajú prémiový výsledok. Jedinečná metóda dvojitého zrenia sa používa na dokončenie rumovej zmesi s výnimočnými tropickými tónmi.
Výsledkom dvojitého zrenia je exkluzívny vyzretý rum. Všetky rumy zrejú najmenej 7 rokov v karibských trópoch v rôznych sudoch, čo im dodáva hladkú a sladkú chuť. Pre sekundárne zrenie sa zmes posiela do Európy. Na riedenie zmesi na 40% ABV sa používa vysokokvalitná pramenitá voda zo severu. V rume tak získate horúce tropické a studené severské charaktery v jednom.
Je zaujímavosťou, že rum dostal meno na počesť roka, kedy bola prvýkrát objavená cukrová trstina, čím sa začala história rumu. Príbeh rumu sa začal písať, keď muži Alexandra Veľkého objavili počas indického ťaženia v roku 327 pred n. l. cukrovú trstinu.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




