Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

(NE)ZNÁME odrody zo Sicílie
Sicília je najväčší ostrov v Stredozemnom mori, kde sa hrozno pestuje už viac 2500 rokov. Tento krásny ostrov má veľké množstvo viníc, nádherné barokové budovy, fusion jedlo spojené s vínom. Jedinečný terroir ostrova (pôdy bohaté na minerály, zvlnené kopce a stredomorské podnebie) z neho robí ideálne prostredie na pestovanie olivovníkov, citrusových plodov a čo je najdôležitejšie, viniča.
BLOG: Planeta je cesta cez Sicíliu
Najznámejšou pôvodnou odrodou je Nero d'Avola. Medzi ďalšie zaujímavé odrody pestované na Sicílii patria: Frappato, Nerello Mascalese, Nocera, Nerello Cappuccio, Carricante, Catarratto, Grillo, Inzolia, Grecanico. Pozrieť portfólio vinárstva Planeta.
História vinárstva Planeta
Sicília bola jedným z prvých talianskych regiónov, ktoré sa venovali pestovaniu hrozna a výrobe vína. Podľa povesti priniesol Dionýzos (starogrécky boh vína, vinárstva, pestovania hrozna, plodnosti, divadla a náboženskej extázy) na Sicíliu radosť a víno. Faktom je, že víno sa na Sicílii vyrába už tisíce rokov.
Existujú dôkazy, že mykénski obchodníci už okolo roku 1 500 pred naším letopočtom pestovali hrozno na Liparskych ostrovoch. Keď sa Gréci v 8. storočí usadili na Sicílii, nemohli zostať bez „oinos“, a preto priviezli ďalšie odrody viniča. Až do 50. rokov 20. storočia vyvážali sicílske víno do Francúzska a severného Talianska.

Poklad zo Sicílie
Vinohradníctvo sa z 80% koncentruje v provinciách Trapani, Agrigento a Palermo. Provincia Trapani predstavuje viac ako 50 % z celkovej produkcie.
Jediným sicílskym vínom DOCG je Cerasuolo di Vittoria vyrobené v oblasti Ragusa s odrodami viniča Nero d’Avola a Frappato. Nero d’Avola bojovala proti fenoménu medzinárodných odrôd a stala sa sicílskym symbolom. Rastie na vulkanických svahoch sopky Etna.
Výborne odráža terroir a ponúka svieže červené vína s ovocnými a bylinkovými tónmi, vynikajúcou mineralitou a zemitou nuansou. Nero d Avola tiež nazývaná Calabrese je najrozšírenejšia modrá odroda na ostrove a zaberá 18% vysadených viníc. Patrí medzi najstaršie pôvodné sicílske odrody.
S odrodou Frappato sa najčastejšie stretnete ako súčasť vín Cerasuolo di Vittoria, ktoré pozostáva z 30 - 50% odrody Frappato a 50 - 70% Nero d'Avola. Talianska štúdia zverejnená v roku 2008 s použitím typizácie DNA ukázala úzky genetický vzťah medzi Sangiovese a odrodou Frappato. Má ľahké telo a nádhernú ovocnú textúru s hladkými tanínmi. Nocera sa pestuje na iba niekoľkých hektároch v provincii Messina s výhľadom na more a má historický význam.
Nerello Mascalese je považované za najuznávanejšiu sicílsku odrodu, hoci po celé storočia žila v tieni Nero d’Avola. Nerello Mascalese, ktorá je ľahko zamieňaná s Nerello Cappuccino, jeho blízkym genetickým bratrancom, je najrozšírenejšou z nich. Názov tejto odrody pochádza z Mascali Plain a pestuje sa v talianskej provincii Messina najmenej 200 rokov. Dnes sa pestuje na celej Sicílii, ako aj na svahoch sopky Etna. Z tohto dôvodu sa Nerello Mascalese niekedy oslavuje ako „hrozno sopky“.
Provincie Trapani a Palermo produkujú tri vína DOC (Appelation of Controlled Origin): Alcamo, Marsala a Contessa Entellina. Marsala, najslávnejšie prvé víno s označením DOC. Rovnako ako jej sestry Portské a Sherry, aj Marsala je fortifikované víno s obsahom alkoholu okolo dvadsať percent. Zvyčajne sa vyrába z pôvodných odrôd Grillo, Catarratto alebo Inzolia.
Len málokto vie, že Sicília ponúka skvelé biele vína. Ak odroda Grillo, známa ako Riddu a Rossese Bianco, zostane visieť na viniči dlhšie, dosiahne vyššiu hladinu cukru, čo z nej robí ideálnu odrodu na výrobu fortifikovaných vín. Grillo sa dnes na ostrove pestuje približne na 5 000 hektárov. Najmä malí výrobcovia zameraní na ekologické poľnohospodárstvo nechávajú Grillo dlhšie v kontakte so šupkou a tým získavajú bohaté, komplexné vína, ktoré sa snažia zachytiť samotnú podstatu terroiru, ktorú kedysi stelesňovala stará škola „vino di casa“.
Carricante je stará biela odroda pochádzajúca z východnej Sicílie. Predpokladá sa, že na sopečných svahoch Etny rastie najmenej tisíc rokov. Na ostrove sa nachádza asi 200 hektárov výsadby. Odroda je známa pre svoju výraznú aciditu a mineralitu. Najlepšie vína pochádzajú zo sopečných pôd vo vysokej nadmorskej výške (vinice Etny sa rozprestierajú až do výšky 1 200 metrov). Carricante dodáva vínu jemnosť, často sa používa v zmesiach s Catarratto, Ansonica, Minnella ale aj napríklad Nerello Mascalese.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku