Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Portské víno a malé čokoládové tortičky
Portské víno a malé čokoládové torty sú skvelou kombináciou sladkých chutí. Delikátne portské víno sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčikov. Vychutnajte si s nami lahodné čokoládové tortičky s pohárom portského vína.
Čokoláda a portské víno
Horká čokoláda je najlepšou voľbou pre kombinovanie s portským vínom. Intenzívna, komplexná chuť tmavej čokolády doplní chuť červeného, sladkého portského vína.
Portské víno a čokoláda spolu tvoria nádhernú kombináciu. Čokoládové dezerty sú obzvlášť lahodné, keď sa podávajú s pohárom portského vína.
Príkladom je náš recept na malé čokoládové tortičky, ktoré sú naplnené bohatým čokoládovým krémom medzi 2 vrstvami čokoládovej torty. Keď sa podávajú s pohárom portského vína, určite potešia každého.
Ak hľadáte spôsob, ako ukončiť večeru, potom nehľadajte nič iné ako portské víno a čokoládu. Táto klasická kombinácia určite poteší aj tie najnáročnejšie jazýčky. Takže keď budete nabudúce hľadať špeciálny dezert, vyskúšajte našu lahodnú čokoládovú tortičku spolu s pohárom portského vína, nebudete sklamaní.
Vychutnajte si ho s kalichom značky Riedel červeného portského vína. TIP: Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2010, Graham's L.B.V. Port 2018
Prevzaté: Riedel Blog.
Krátke fakty o portskom víne
• Portské víno je fortifikované víno vyrábané v údolí Douro na severovýchode Portugalska
• Vyrába sa zo zmesi viacerých odrôd, predovšetkým Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Tinto Cāo
• Portské víno je tradične sladké, červené víno, ale vyrábajú sa aj suché, polosuché verzie
• Zvyčajne sa podáva k dezertu, ale dá sa použiť aj do koktailov a varenia ako súčasť omáčok
• Názov „porto“ pochádza z mesta Porto na ústí rieky Douro
Ingrediencie
Na cesto:
• 150 g polevy z tmavej čokolády
• 6 vajec (veľkosť M)
• 150 g masla
• štipka soli
• 125 g práškového cukru
• 125 g hladkej múky
• štipka prášku do pečiva
Na polevu:
• 75 g malín
• 1 lyžica práškového cukru
• 100 g mliečnej čokoládovej glazúry
• 30 ml smotany
Čokoládový krém:
150 g tmavej čokolády, 375 g smotany
Na dekoráciu:
• maliny
• černice
• čučoriedky
• čokoládové tyčinky
Postup
Príprava čokoládového krému:
Tmavú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do misky. Smotanu krátko zohrejte, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Odložte do chladničky aspoň na 12 hodín.
Príprava cesta:
Rúru predhrejte na 150°C. Vo vodnom kúpeli roztopíte polevu z tmavej čokolády. Maslo, soľ a 75 g práškového cukru zmiešate. Vajíčka oddelíte. Pridáte žĺtky k maslovej zmesi spolu s rozpustenou čokoládovou polevou a miešate do hladka. Múku zmiešate s práškom do pečiva a vmiešate do žĺtkovej zmesi. Z bielkov vyšľaháte tuhý sneh, postupne pridávate 50 g práškového cukru. Potom do cesta opatrne vmiešate vyšľahané bielka. Cesto rozotriete na plech a pečiete asi 15 minút. Nechajte ho úplne vychladnúť. Potom pomocou okrúhleho vykrajovača vyrežte 12 malých okrúhlych tortičiek z cesta.
Príprava glazúry:
Maliny roztlačíte s práškovým cukrom a prepasírujete cez sitko. Polevu z mliečnej čokolády so smotanou a malinovou dužinou rozpustíte vo vodnom kúpeli a vymiešate do hladka. Čokoládový krém vyšľaháte dotuha. Každú tortičku potriete malinovou polevou a necháme krátko zaschnúť. Šesť korpusov naplňte čokoládovým krémom a 4-5 bobuľami. Navrch položte ďalší korpus. Vrch tortičiek veľkoryso ozdobte ovocím a čokoládovými tyčinkami.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku