Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

30. august - oslavujeme Medzinárodný deň odrody Cabernet Sauvignon
Každý rok 30. augusta svet oslavuje Medzinárodný deň odrody Cabernet Sauvignon.
Táto odroda pochádza zo 17. storočia, ide o potomka náhodného kríženia medzi Cabernet Franc a Sauvignon blanc. Cabernet Sauvignon je jednou z najznámejších odrôd. Zaslúži si viac ako len deň na oslavu.
História Medzinárodného dňa Cabernet Sauvignon
Rímsky historik Plínius starší povedal „In Vino Veritas“, čo v preklade znamená „Vo víne je pravda.“ Až do polovice 90. rokov väčšina ľudí verila, že Cabernet Sauvignon bol presláveným starovekým Rímom. V roku 1800 Cabernet Sauvignon zaznamenal prvý nárast popularity, najmä vo Francúzsku. Vinári hľadali odrody viniča, ktoré sú odolné voči zmenám počasia a nenáročné na pestovanie. Cabernet Sauvignon sa stal veľmi vyhľadávaným milovníkmi vína. Bordeaux sa stalo centrom pestovania.
V súčasnosti sa Cabernet Sauvignon pestuje vo väčšina vinohradníckych oblastiach. Dnes patrí Francúzsko, Taliansko, USA a mnohé krajiny Latinskej Ameriky medzi popredných pestovateľov tejto odrody. V roku 2009 zorganizoval marketingový guru a fanúšik tejto odrody Rick Bakas prvý medzinárodný deň Cabernet Sauvignon. Účelom oslavy je spojiť komunitu milovníkov Cabernetu a vinárov.
Profil vín Cabernet Sauvignon
Červené víno z odrody Cabernet Sauvignon má rozmanitú chuť, pretože sa pestuje v širokej škále vinohradníckych oblastí a podnebí. Vína zo starého sveta sú v porovnaní s novým svetom iné.
Chuť je skôr kvetinová/herbálna s tónmi grafitu, čiernej ríbezle, papriky. Víno z Nového sveta má často ovocný nádych, ako je čierna čerešňa, sladké drievko a čierne korenie s trochou vanilky.
Vo všeobecnosti je červené víno odrody Cabernet Sauvignon známe svojím potenciálom vyzrievať. Zrenie zjemňuje štrukturálne kyseliny a triesloviny a dodáva mu hladkú textúru a prináša zemité tóny ako koža a tabak.
Servis
Najlepší spôsob, ako si vychutnať Cabernet Sauvignon, je servírovať ho pri správnej teplote a doplniť ho správnym jedlom. Je tiež dôležité podávať víno trochu vychladené, inak by alkohol mohol pôsobiť mohutne a štruktúra vína by nebola v rovnováhe. Cabernet Sauvignon servírujte pri teplote 15° až 18° C, závisí od typu vína. Ako náhle je fľaša vína otvorená, kyslík vstupuje do fľaše a víno sa otvára. Na urýchlenie procesu a odstránenie usadenín z vína môžete použiť dekantér alebo karafu. Na servírovanie vína použite správny kalich na Cabernet Sauvignon.
Gastronómia
Cabernet Sauvignon má intenzívnejšiu a výraznejšiu chuť, preto sa dobre kombinuje s výdatnejšími a bohatšími pokrmy. Pri harmónii jedla a vína je najdôležitejšie zabezpečiť, aby sa chute navzájom dopĺňali. Cabernet Sauvignon je najlepší takmer so všetkým červeným mäsom, vrátane rebierok a filet mignon. Vyskúšajte aj jahňacinu. Mladé vína Cabernet Sauvignon sa hodia ku grilovaným úpravám mäsa. Zrelý Cabernet Sauvignon ideálne dopĺňa chuť pomaly pečeného a grilovaného hovädzieho mäsa a tiež huby, najmä hľuzovky a Portobello.
Známe vinohradnícke oblasti
Cabernet Sauvignon je najviac vysadenou odrodou v Bordeaux. Keďže dozrieva pomerne neskoro, potrebuje teplejšie a suchšie prostredie. V Bordeaux sa preto pestuje v regióne Entre-Deux-Mers, Médoc a Graves. Často sa kupážuje s Merlotom, Cabernet Franc a Petit Verdot. Hoci Cabernet Sauvignon pochádza z Bordeaux, neobmedzuje sa len na Francúzsko, ale vyrába sa po celom svete. Sonoma Valley, Kalifornia sa preslávila v roku 1976 i na podujatí “Judgment of Paris”. Táto oblasť je známa najmä pestovaním odrody Chardonnay, vyrába však aj svieže vína odrody Cabernet Sauvignon. Toto údolie čerpá výhody zo svojich geografických čŕt, ako je blízkosť oceánu a rieky Russian River. Cabernet Sauvignon je najrozšírenejšia modrou odroda a Washington je známy produkciou ovocných a ľahko piteľných vín s menším množstvom tanínov. Cabernet Sauvignon bol privezený do talianskeho regiónu Piemont začiatkom 19. storočia. Avšak známy sa stal vďaka svojmu začleneniu do „super toskánskych“ vín. Čile je jedným z najlepších vinohradníckych regiónov. Vinice produkujú mäkšiu verziu vín Cabernet Sauvignon. Španielsko, Južná Amerika, Austrália, Južná Afrika a Nový Zéland sú známe pre pestovanie odrody Cabernet Sauvignon.


Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku