Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Aké sú vína zo španielskej oblasti La Rioja
Španielsko je už niekoľko rokov krajinou s najväčšou rozlohou vinohradov na svete. Najznámejšou a najväčšou vinohradníckou oblasťou je DOCa Rioja, v ktorej sídli viac ako 500 vinárstiev. Ako chutia vína, ktoré milujú ľudia z celého sveta?
Všetky červené vína z Rioji vyzrievajú v dubových sudoch.
Aktuálna plocha vinohradov v La Rioja z 2018 je 65 840,77ha a ročne sa vyrobí až 250 miliónov litrov vína. 91% plochy vinohradov sú vysadené modrými odrodami – top je Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo.
Z bielych odrôd sú to Viura (Macabeo), Garnacha Blanca, Tempranillo BlancoVerdejo a z medzinárodných odrôd Chardonnay a Sauvignon Blanc. La Rioja bola prvá oblasť v Španielsku, ktorá v roku 1933 získala štatút DO a v 1991 DOCa.
La Rioja sa člení na tri zóny
Rioja Alta – nachádza sa v západnej časti Rioji a najvyššej nadmorskej výške ako ostatné oblasti. Pôdy majú viac ílových a aluviálnych prvkov a menej vápenca ako susedná Alavesa. Vína sú zvyčajne považované za elegantné s vyváženou kyselinkou. Vinári sa viac orientujú na klasický štýl vína.
Rioja Oriental – je ovplyvnená stredomorským podnebím Atlantického oceánu, je najteplejším a zároveň najsuchším miestom v Rioje. Leží vo východnej časti a väčší dôraz sa kladie na odrodu Garnacha. Vína sú plnšie ako z ostatných oblastí.
Rioja Alavesa – rozostupy medzi radmi vinohradov sú väčšie ako v ostatných oblastiach. Je to kvôli relatívne zlým podmienkam pôdy, kde vinič potrebuje väčšiu vzdialenosť od seba, aby konkurencia o živiny bola menšia. Vinice sa nachádzajú v podobných nadmorských výškach ako Rioja Alta a aj klíma je podobná. Pôdy majú viac vápenca ako v Rioja Alta a preto vína majú vyššiu aciditu!
Všetky červené vína z Rioji vyzrievajú v dubových sudoch. Americké dubové sudy boli historicky preferované, ale dnes väčšina Bodegas používajú kombináciu amerických a francúzskych sudov. Vína, ktoré vyzrievajú v amerických, sú bohaté a majú vo vôni i v chuti charakteristické výrazné tóny kokosu, vanilky a sladkého drievka.
Štýl červených vín z Rioji
Podľa doby vyzrievania vín v dubových sudoch vychádza oficiálna klasifikácia vín z Rioji. Na etikete vín sú uvedené názvy Joven, Crianza, Reserva a Gran Reserva.
Joven znamená po španielsky mladý. Tieto vína v dubových sudoch nemusia vyzrievať alebo sú v nich len veľmi krátky čas, niektoré sa dokonca vyrábajú pomocou karbonickej macerácie. Sú ovocné, šťavnaté, výborné k tapas, sú to vína, ktoré sa pijú mladé.
Crianza vína pod týmto označením musia rok vyzrievať v sudoch a jeden rok vo fľaši, takže na trh sa dostávajú až v treťom roku od zberu. Biele vína Crianza taktiež musia vyzrievať dva roky, avšak v sudoch sú len šesť mesiacov. Vína Crianza nájdete v eshope.
Reserva červené vína musia vyzrievať minimálne 36 mesiacov, z toho minimálne rok v dubových sudoch. Pri bielych vínach musí byť minimálna doba 24 mesiacov, z toho šesť mesiacov musia vyzrievať v sudoch. Vína Reserva od El Coto nájdete v eshope.
Gran Reserva červené vína vyzrievajú päť rokov, pričom v dubových sudoch musia byť minimálne dva roky. Biele vína štyri roky a minimálne rok musia zrieť v dubových sudoch. Ochutnajte víno El Coto Gran Reserva 2012 z nášho eshopu.
Od ročníka 2018 môžu vinári, ak spĺňajú prísne pravidlá, uvádzať na etikete názov vinohradu - Viñedo Singular. hrozno musí byť zberané ručne a pochádzať minimálne z 35ročného vinohradu a víno musí spĺňať degustačné parametre.
Najväčšie španielske vinárstvo
El Coto je najväčším pestovateľom v oblasti Rioja. Aj napriek pomerne krátkej histórii sa El Coto úspešne presadzuje v segmente hodnotných vín z apelácie s ohľadom na cenu. Vinárstvo vzniklo v roku 1970 a sústreďuje sa na výrobu kvalitných vín.
V pivniciach vinárstva leží viac ako 74 000 barikových sudov a každý rok sa vymieňajú. El Coto vlastní 730 ha vinohradov, najviac v oblasti Rioja Alavesa. Vína sú rozdelené do kategórií: El Coto, Coto de Imaz, Coto Mayor, 875M a Coto Real. Vína s charakterom oblasti a s jeleňom na etikete patria k tomu najlepšiemu zo Španielska.
Využite akciu na výhodné balíčky vín El Coto s darčekovým balením zadarmo!
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku