Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Ako vyrobiť vínnu kyticu
Víno a kvety potešia vždy. Ukážeme vám však ako zabaliť víno netradične a vyčariť tak kyticu, ktorá rozhodne stojí za to.
Na vínnu kyticu sme použili červené víno Gérard Bertrand Coté des Roses, ktorého dno je vytvarované do podoby ruže. K dispozícii je aj v bielej a ružovej verzii.
Ponúkame vám návod ako rýchlo a jednoducho vyrobiť vlastnú vínnu kyticu, perfektný darček pre hostiteľku alebo hostiteľa akýchkoľvek sviatočných slávností, na ktorých sa zúčastňujete.
Zdroj inšpirácie: Hejdoll


Pomôcky (pre kyticu vína):
1. Pergamenový papier, ideálne v prírodnej farbe.
2. Stuha na viazanie kytice. Budete potrebovať asi 12-20 cm.
3. Fľaša vína! Dokonalosť sama v podobe vína Gérard Bertrand Cote des Roses, ktorej dno je tvarované do podoby ruže.
4. Zelené listy rôznych eukalyptov, sú cenovo dostupné a pekne pokrývajú fľašu.
5. Kvety. Použili sme amyrillis, je perfektný, pretože je slávnostný a ľahko sa aranžuje.


Postup (ako vyrobiť vínnu kyticu):
Rozložte papier a fľašu vína umiestnite blízko okraja, zdola nahor. Pridajte kvety a listy, aby ste zakryli fľašu. Začnite rolovať papier a postupne pridávajte viac zelene a kvetov. Uistite sa, že fľaša sa nehýbe a papier okolo hrdla je volnejší. Pokračujte v rolovaní fľaše a kvetov, kým fľaša nebude úplne zakrytá. Pootočte pergamenový papier na hrdle fľaše tak, aby bol zospodu pevnejší a fľaša sa dala ľahko uchopiť bez toho, aby sa zošmykla. Držte papier pevne na mieste, kým uviažete stužku.
TIP: Kyticu darujte veľmi opatrne. Môžete obdarovanému pošepkať, že je ťažšia, ako vyzerá.... :)


Darujte už hotovú Valentínsku kyticu Gérard Bertrand - trio vín za výhodnu cenu -10% nájdete na našom eshope.


Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku