Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Antinori - srdce Chianti
Rodina Antinori patrí medzi najstaršie šľachtické vinárske rodiny na svete. História rodiny je spojená s vínom od roku 1385, kedy sa Giovanni di Piero Antinori stal členom „Arte Fiorentina dei Vinattieri“ čiže cechu florentských vinárov.
Přečítajte si: Rozhovor s pani Evou Horákovou, exportnou manažérkou Marchesi Antinori SPA .
Dnes slávne talianske vinárstvo vedie 26. generácia rodiny Antinori, ktorá presadzuje maximálne rešpektovanie tradícií pestovania hrozna, výroby vína a životného prostredia. Na čele vinárstva stojí Albiera Antinori, ktorá je prezidentkou spoločnosti Marchesi Antinori spolu so sestrami Allegra a Alessia. Ich otec Marchese Piero Antinori je súčasným čestným prezidentom spoločnosti.
Rodina Antinori patrila medzi najvplyvnejších pri vytváraní novej a najvyššej kategórie v oblasti Chianti Classico - Gran Selezione. Stála pri zrode prestížnych vín známych ako Super Tuscan (Tignanello) a Badia a Passignano v Chianti Classico.
Badia a Passignano
Badia a Passignano sa nachádza nad mestom Sambuca Val di Pesa, len 3 kilometre južne od usadlosti Tignanello. Nehnuteľnosť sa rozprestiera na ploche 223 hektárov, z ktorých je 65 hektárov vysadených viničom hlavne odrodou Sangiovese. Rastie v nadmorskej výške od 250 do 300 metrov nad morom na vápenatej pôde v Chianti Classico.
Historický význam panstva v regióne Chianti je dobre zdokumentovaný v stovkách zväzkov, ktoré sú uchovávané v Štátnom archíve Florencie, ktoré poskytujú popisy a podrobnosti o viniciach a miestnych plodinách v priebehu storočí. Ďalší dôkaz o tom vyšiel na svetlo v roku 1983, keď bola na pozemku okolo Badia a Passignano objavený tisícročný Vitis vinifera. Pietro Aretino v životopise San Zanobi uvádza, že arcibiskup z Florencie založil kláštor Passignano v roku 395, avšak najstaršie dokumenty kláštora sú z roku 891. V roku 1049 sa Badia stala majetkom rehole Vallombrosian, reformovanej vetvy benediktínov, ktorá sa špecializovala na vinohradníctvo a lesníctvo.

Badia a Passignano Gran Selezione Chianti Classico DOCG Gran Selezione
Vyrába výhradne z toho najlepšieho hrozna Sangiovese zozbieraného z historických viníc kláštora. Vinice rastú v nadmorskej výške približne 300 nad morom na pôdach bohatých na vápenec s primeraným množstvom ílu. Fascinujúce stredoveké pivnice z 10. storočia sa nachádzajú priamo pod kláštorom.
Klenuté stropy a masívne steny prirodzene udržujú vlhkosť a teplotu počas celého roka. Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione zreje v maďarských dubových sudoch a malá časť v malých francúzskych dubových sudoch v spleti chodieb týchto podzemných pivníc.
Jedno z mála vín s najvyššou klasifikáciou v Chianti. Hrozno pochádza z rovnommenej usadlosti, z parcely v centre oblasti Chianti Classico.
Víno vyzrieva 3 roky v historických pivniciach v Passignano. V chuti je to komplexné a vznešené červené víno. Vyznačuje sa štruktúrou a ovocnou textúrou najlepších Chianti.
Tenuta Tignanello
Sídlo vinárstva Tignanello sa nachádza v srdci Chianti Classico, na mierne zvlnených svahoch medzi údoliami riek Greve a Pesa. Rozprestiera sa na ploche 319 hektárov z ktorých asi 130 je venovaných viniču. Dve z cenených viníc sú na rovnakom svahu, Tignanello a Solaia, na pôde, ktorá pochádza z morského slieňového kameňa z obdobia pliocénu bohatého na vápenec a bridlicu. Vinič si užíva horúce teploty počas dňa a chladnejšie večery počas vegetačného obdobia. V tomto jedinečnom terroir sú odrody Sangiovese, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc schopné plne vyjadriť svoje osobité osobnosti a odrážať charakteristické vlastnosti územia.


Súčasný kaštieľ zo 16. storočia bol postavený na základoch statku, kedy majetok patril Buondelmonti. V sedemnástom storočí sa panstva zmocnila kadetská vetva rodu Medici a nazvala ho Fonte dei Medici. V polovici roku 1800 získala panstvo rodina Antinori.
Tignanello a Solaia majú každý svoje vlastné exkluzívne pivnice na vinifikáciu a zrenie vín. Tento prístup zvyšuje jedinečné vlastnosti každého vína tým, že nám umožňuje vylepšiť a zdokonaliť každý jeden detail. Vinifikačná pivnica prešla v rokoch 2008 až 2009 kompletnou rekonštrukciou. Jemné oblúky tvoria klenuté stropy v pivnici Tignanello, špeciálne navrhnutej pre optimálne zrenie v sudoch. Vína, rozdelené podľa odrôd, dozrievajú vo francúzskych a maďarských dubových sudoch.
Tradičný kamenný strop s krížovou klenbou sa týči nad starobylou pivnicou Solaia. Pôvodná budova vily a historické pivnice pochádzajú zo 16. storočia a chránia nové sudy z francúzskeho dubu, ktoré sa použijú na zrenie vína Solaia.

Tignanello (eshop)
Tignanello bolo prvé víno z odrody Sangiovese zrejúce v barikových sudoch, súčasne prvé červené víno s použitím netradičných odrôd (Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc) a jedno z prvých červených vín v regióne Chianti Classico, ktoré nepoužívalo biele odrody hrozna. Tignanello je míľnik. Etiketu navrhol Silvio Coppola v roku 1974 pre vydanie Tignanello 1971. Tignanello v každom ročníku ponúka vynikajúcu harmóniu. Prirodzený prejav elegancie ovocných tónov ako aj z vyzrievania v dubových sudoch.
Solaia (eshop)
Najslnečnejšia časť svahu Tignanello je domovom Solaie. To najlepšie hrozno z tej najlepšej vinice. Vinohrad Solaia má 20 hektárov s juhozápadnou expozíciou, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 350-400 metrov nad morom a s kamenistou pôdou „alberese“ a „galestro“. Rodina Antinori vyrobila Solaiu prvýkrát v roku 1978 a bola to zmes 80% Cabernet Sauvignon a 20% Cabernet Franc, vzorec sa zopakoval aj v roku 1979. V nasledujúcich rokoch bolo predstavených 20 % Sangiovese a boli vykonané určité úpravy aj v súvislosti medzi Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, kým sa neustálila súčasná zmes. Solaia sa vyrába len vo výnimočných ročníkoch. V pivniciach sa hrozno jemne odstopkuje a bobule sa pred lisovaním starostlivo vyberú na triediacom stole. Solaia zreje 18 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch.
Tignanello Chianti Classico Riserva (eshop)
Marchese Antinori, historická značka rodiny Antinori vznikla v roku 2011. Chianti Classico Riserva sa vyrába z hrozna výlučne z vinohradu Tignanello, takmer výlučne zo Sangiovese s malým percentom iných doplnkových odrôd. Víno, ktoré plne vyjadruje kvalitu a eleganciu hrozna Sangiovese v tejto vinohradníckej oblasti. Neoficiálne druhé víno Tignanella.
Pèppoli (eshop)
Pèppoli sa nachádza 5 kilometrov severovýchodne od usadlosti Tignanello s celkovou rozlohou 100 hektárov, z ktorých 50 hektárov je vysadených vinohradmi. Je domovom Peppoli Chianti Classico DOCG. Pèppoli má dlhodobú tradíciu výroby extra panenského olivového oleja a červeného vínneho octu vyrábaných premenou vína Pèppoli na ocot pomocou tradičných metód. Napriek nezvyčajnej východnej/severovýchodnej expozícii vinohradov je mikroklíma ideálna. Malé okolité údolie udržuje oblasť v teple a jej štrkové pôdy sú bohaté na minerály, ktoré dodávajú hroznu Sangiovese živý ovocný charakter. Od roku 2013 prebieha vinifikácia vín Pèppoli v pivniciach v Antinori Chianti Classico. Zrenie prebieha v tradičných veľkých sudoch zo slavónskeho dubu a malá časť produkcie v nerezových tankoch.
Prvými majiteľmi boli Gondiovci a potom Cerchiovci, ktorí v 16. storočí postavili malú kaplnku zasvätenú ich predkovi svätej Umiliane. Kaplnka bola nedávno obnovená do pôvodnej nádhery. Marchesi Antinori vlastní panstvo od roku 1985. O vinohrady sa už od stredoveku starali mnísi z Vallombrosia.
Pèppoli je víno, ktoré si treba vychutnať a oceniť ako dokonalé vyjadrenie územia Chianti Classico, jeho histórie a tradičných odrôd hrozna prostredníctvom charakteristických kvetinových a ovocných vôní.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.