Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Apimed - medovina zo Slovenska
Už dávno bolo známe, že v spojení človeka s prírodou pramení sila, zdravie a múdrosť. A práve tieto hodnoty sú ukrývajú pod logom Apimed.
História medoviny
Medovina tu bola skôr ako človek. V dutinách stromov žili včely. Med skvasil s dažďovou vodou a tak vznikla prvá medovina. V dávnych časoch považovali medovinu za zdroj života, múdrosti, odvahy a sily. Pripíjali si s ňou starí Kelti, Germáni, Gréci, Rimania a Slovania. Kedysi ľudia verili, že medovina má účinky afrodiziaka, preto ju považovali za overený „nápoj lásky“.
Výroba medoviny
Medovina vzniká prírodným kvasením medového muštu pomocou ušľachtilej kultúry kvasiniek. Výroba medoviny je dlhý a náročný proces trvajúci minimálne 1 rok. Základom výroby medoviny je precízny výber suroviny - kvalitný, slovenský med. Pri výrobe sa používajú špeciálne vyvinuté kvasinky na prípravu a zakvasenie medového muštu. Moderné technologické zariadenia umožňujú riadený proces výroby medoviny, počnúc kvasením až po dozrievanie pri stálej teplote. Medovina môže vyzrievať aj v drevených sudoch.
Apimed
Apimed rodinné medovinárstvo sa vydalo na cestu znovuobjavenia medoviny so snahou nadviazať na hodnoty svojich predkov. Základná filozofia spočíva vo výrobe odrodových medovín z odlíšených druhov medu. Využívajú pritom druhovú pestrosť a rozmanitosť slovenského medu – kvetový, agátový, lesný či lipový med. V každej kvapke medoviny Apimed nájdete to najlepšie z použitého medu, bylín a korenín.
Medovinárstvo Apimed sídli v klasicistickom kaštieli v Dolnej Krúpe. V blízkosti kaštieľa sa rozprestiera veľkolepý anglický park, patriaci k prvým a najkrajším parkom tohto druhu v Uhorsku.
Vlastné včely
Neodmysliteľnou súčasťou medovinárstva Apimed je od jeho počiatku vlastný chov včiel. Rodina Kudláčovcov sa s láskou a zanietením venuje chovu včiel už štvrté desaťročie. Vlastnou produkciou včelieho medu zvyšuje medovinárstvo efektivitu nákupu a prehlbuje znalosti chovu včiel. Včely znamenajú život, zdravie, med.
Miešané nápoje s medovinou Apimed
V posledných rokoch vzrastá popularita medoviny po celom svete. Tomuto trendu sa tešia kreatívni barmani, ktorí radi experimentujú a pripravujú zaujímavé miešané drinky, ktorých súčasťou je medovina Apimed.
Medovinové mochito
Ingrediencie
• 1 diel Staroslovanskej medoviny svetlej
• 1 diel sódy
• Agátový med Apimed
• Šťava z limetky
• Plátky limetky
• Mäta
• Ľad
Sangria s medovinou
Ingrediencie
• 1 diel Trnavskej medoviny
• 1 diel sódy
• Kvetový med Apimed
• Ovocie (čučoriedky, maliny, jahody, broskyne...)
• Ľad


Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.