offerBox
1

25. 9. - MasterClass Bruale

offerImage

MasterClass vín z gruzínskeho vinárstva Bruale, ktoré úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti.

Lístky

Slovenské vinobranie -30%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte 10 kávovarov a kávu na celý rok! Zapojte sa nákupom 1 kg kávy Lavazza a prihláste sa na sutazlavazza.sk

Asociácia somelierov Slovenskej republiky pozýva na someliersky kurz Somelier

Asociácia somelierov Slovenskej republiky pozýva na someliersky kurz Somelier

Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale od roku 2002 pozýva na profesionálny someliersky kurz Somelier. Hlavným partnerom kurzu je spoločnosť Corner/WinePlanet,  event sa koná v našej vínotéke na Starej Vajnorskej v Bratislave v troch termínoch na jeseň.


Kurz SOMELIER je zostavený na základe dlhoročnej skúsenosti lektorov Asociácie somelierov Slovenskej republiky a aktívnej spolupráci s ASI – Association de la Sommellerie Internationale. Kurz je aj prípravou na medzinárodnú certifikovanú skúšku ASI Certification 1 a ASI Certification 2, ktoré organizuje Association de la Sommellerie Internationale, ktorá združuje 63 krajín sveta. 

Kurz sa skladá z troch trojdňových modulov.

Prvý modul vedie doc. Ing. Štefan Ailer, PhD. ktorý je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. 

Lektorom II. modulu je renomovaný somelier Rasťo Šuták, viceprezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky.  Reprezentoval ASSR na súťaži Best Sommelier of the World v Paríži vo februári 2023. Má širokospektrálny  prehľad o vínach sveta, učebné materiály sú pred každým kurzom aktualizované o najnovšie udalosti vo svete vína.

Lektorom tretieho modulu je viceprezident Slovenskej barmanskej asociácie Tomáš Gyén.  Tomáš Gyén je slovenský Barman roka 2018, Majster sveta Mattoni Grand Drink, viacnásobný Majster Slovenska, lektor v Slovenskej barmanskej asociácii, a Brand ambassador v spoločnosti St. Nicolaus.

Súčasťou kurzu je jednodňová exkurzia do vinohradov a vinárstiev v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Kurz prebieha priamou výučbou a súčasťou je degustácia 50 vzoriek vín z celého sveta. 

Termíny kurzu:

I. modul : 25. – 27. 9. 2023
II. modul : 16. – 18. 10. 2023
III. modul: 6. – 8. 11. 2023

Zahájenie kurzu v pondelok 25. septembra 2023 o 9.00 h. Vyučovanie prebieha každý deň od 9.00 do 16.00 s prestávkou na obed. Miesto konania kurzu: Wineplanet, Stará Vajnorská 39, Bratislava

Vyplnenú prihlášku pošlite prosím e-mailom na adresu beatavlnkova@gmail.com, následne Vám vystavíme faktúru. Informácie: Beáta Vlnková, tel. + 421 903 44 64 22.

Organizácia kurzu

Kurz prebieha v troch moduloch.
I.    modul Základy vinohradníctva a vinárstva, senzorické hodnotenie vína
V rámci I. modulu sa uskutoční odborná exkurzia do vinárstiev v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. 

II.    modul – Vína SR, Vína Starého sveta, Vína Nového sveta

III.    modul – Víno v gastronómii, víno a jedlo, servis vína, pivo, destiláty, káva, čaj, cigary

Účastníci môžu absolvovať teoretické a praktické skúšku. Úspešní absolventi skúšok zo všetkých troch modulov získajú osvedčenie o absolvovaní kurzu Somelier. 

Cena za jednotlivé moduly: 
I.      modul 380 €
II.     modul 380 €
III.    modul 380 €

Pri platbe za všetky tri moduly naraz pred zahájením kurzu cena: 997,50 € (zľava 12,5 %)

Vyplnenú prihlášku pošlite prosím e-mailom na adresu beatavlnkova@gmail.com, následne Vám vystavíme faktúru. Informácie: Beáta Vlnková, tel. + 421 903 44 64 22.

Odborný garant:

Beáta Vlnková – Secretary General, Association de la Sommellerie Internationale, prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Advanced Certificate WSET, Certified Sommelier – Court of Master Sommeliers

Odborní lektori:

Doc. Ing. Štefan Ailer, PhD. - Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je  lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Je autorom knihy Vinárstvo a somelierstvo. 

Rastislav Šuták - Reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta v Paríži v roku 2023.  Má encyklopedické vedomosti o vínach sveta, dlhoročné skúsenosti someliera z najlepších reštaurácií Slovenska, organizuje odborné profesionálne degustácie. Je držiteľom International A.S.I. Sommelier Diploma.

Tomáš Gyén - Je viceprezidentom Slovenskej barmanskej asociácie Tomáš Gyén.  Tomáš Gyén je slovenský Barman roka 2018, Majster sveta Mattoni Grand Drink, viacnásobný Majster Slovenska, lektor v Slovenskej barmanskej asociácii, a Brand ambassador v spoločnosti St. Nicolaus.

 

Odborný program kurzu

I.    MODUL
                          
VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I. 
1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna 
1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy).
Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku 


VINÁRSTVO II. 
2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín 
2.2. Choroby a chyby vína 
2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín, prívlastkové vína 
2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín
2.5. Odborná exkurzia vo vinárskej prevádzke.

SOMELIER I. časť
3.1.História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, Asociácia somelierov SR, Association de la Sommellerie Internationale
3.2. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína 
3.3. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín 


II.    MODUL

VÍNA SVETA
1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva.
Praktická časť: degustácia slovenských vín
2.2.Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko
3.2 Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek 

VÍNA SVETA
2.1. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko
 Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
2.2. Vína Nového sveta : USA, Kanada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek

III.    Modul

SOMELIER II. časť
3.1. Víno v reštaurácii:  Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok
3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína
3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína, praktická ukážka 
3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo.

SOMELIER III. Časť

4.1. Pivo: charakteristika piva a história pivovarníctva, suroviny na výrobu piva, výroba piva, skladovanie piva, záručná doba
4.2. Destiláty: delenie a druhy, pôvod a spôsoby výroby, členenie a označovanie
4.3. Miešané nápoje: rozdelenie, pomôcky, suroviny
4.4. Praktická časť: názorné ukážky prípravy miešaných nápojov a ich degustácia
4.5. Káva: odrody kávy, oblasti pestovania, príprava kávy
4.6. Praktická časť: názorné ukážky prípravy espressa a cappuccina
4.4. Čaj: čajovník, oblasti pestovania, typy čajov, triedenie čajov, skladovanie
5.4. Praktická časť: názorné ukážky prípravy čaju
6.4. Cigary: história cigár, pestovanie, zber a ošetrenie cigarového tabaku, miesta pestovania a ich charakteristika, druhy cigár a ich správne podávanie, kombinácie s nápojmi
6.5. Voda: rozdelenie, servis, snúbenie vody s vínom a jedlom

Zmena poradia prednášok vyhradená.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.