Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Biele vína, ktoré zahrejú aj v chladnom zimnom období
Keď v zime teploty klesnú nižšie, veľa ľudí siaha po plných červených vínach ako Cabernet Sauvignon, Malbec alebo Syrah. Robustné červené vína v tomto ročnom období pôsobia termicky.
Avšak bohaté a krémové biele vína majú rovnaký vplyv na náš organizmus ako tie červené.
Posledná vec, ktorú by väčšina ľudí chcela urobiť, je piť vychladený Sauvignon Blanc, keď vonku sneží. To je jeden z dôvodov, prečo sa ľudia v zime vyhýbajú pitiu bieleho vína. Bohatšie biele vína v skutočnosti chutia najlepšie, keď sa podávajú pri teplote 12 až 13 °C, pretože ich aromatické látky sa pôsobením vyššej teploty lepšie otvoria.
Mnohé biele odrody sú ideálne aj v zime, pretože dopĺňajú širokú škálu jedál. Servis bieleho vína v zime je skvelý spôsob, ako zapôsobiť na hostí na vianočnom večierku a vymaniť sa zo zabehnutých koľají. Osvieženie v monotónnosti bielymi vínami z Condrieu alebo Hermitage. Podávanie bielych vín v zime, ktoré sa môžu dokonca dekantovať bude zábavným alebo nečakaným prekvapením.
Biele vína z Bordeaux
Suché biele vína s vyššou aciditou a alkoholom sú ideálnym výberom, ktoré môžete piť aj zime, pretože sa hodia i ťažším a tučnejším zimným pokrmom. Šumivé vína sú ideálne k vianočnej a silvestrovskej atmosfére. Plnší štýl ročníkových Champagne alebo sektov skvele doplnia napríklad Mušle svätého Jakuba alebo plody mora.
Krémové Chardonnay s tónmi vanilky, orieškov a briošky môže byť skvelé k bravčovej panenke s krémovou omáčkou ale tiež k pečenému kurčaťu s estragónom a hubami. Rovnako ako Chardonnay aj Pinot Blanc je perfektnou voľbou pre chladný zimný večer.
Biele suché vína z Bordeaux majú plné telo, krémovú textúru a zároveň sviežu kyselinku. Výborne sa hodia s bohatšími grilovanými rybami, kuracím alebo bravčovým mäsom. Komplexný a vyzretý Tramín červený k jahňaciemu na bylinkách.
Zima s blízkymi, pri dobrom jedle a pohári kvalitného bieleho vína je jedným zo spôsobov ako prečkať toto mrazivé, ale zároveň krásne obdobie roku.
Tokaj k dezertom
K plným bielym vínam z odrôd ako Viognier, Albarino, Marsanne alebo Bourboulenc vyskúšajte pohánkové rizoto s grilovaným kuracím mäsom, bylinkami a cesnakom.
Ázijská kuchyňa používa pri dochucovaní napríklad zázvor, karí alebo čili. Sú to koreniny, ktoré v zime dokážu taktiež ohriať organizmus. Starší ročník Rieslingu z Wachau alebo Rheingau s hlbokým aromatickým profilom v polosuchom alebo v polosladkom prevedení doplnia práve pikantné ázijské pokrmy.
Ak hľadáte víno, ktoré sa dá kombinovať s dezertmi, vyskúšajte prírodne sladké vína zo Sauternes a Tokaja. Jeden z jej najlepších tipov je aj Madeira, fortifikované víno pomenované podľa portugalského ostrova, na ktorom sa vyrába. Či už suché alebo sladké, fortifikované vína majú výraznú koncentráciu a chuť. Vyskúšate marinované rebrá v Madeire a k nim samozrejme kalich Madeiry.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku