Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Biele vína, ktoré zahrejú aj v chladnom zimnom období
Keď v zime teploty klesnú nižšie, veľa ľudí siaha po plných červených vínach ako Cabernet Sauvignon, Malbec alebo Syrah. Robustné červené vína v tomto ročnom období pôsobia termicky.
Avšak bohaté a krémové biele vína majú rovnaký vplyv na náš organizmus ako tie červené.
Posledná vec, ktorú by väčšina ľudí chcela urobiť, je piť vychladený Sauvignon Blanc, keď vonku sneží. To je jeden z dôvodov, prečo sa ľudia v zime vyhýbajú pitiu bieleho vína. Bohatšie biele vína v skutočnosti chutia najlepšie, keď sa podávajú pri teplote 12 až 13 °C, pretože ich aromatické látky sa pôsobením vyššej teploty lepšie otvoria.
Mnohé biele odrody sú ideálne aj v zime, pretože dopĺňajú širokú škálu jedál. Servis bieleho vína v zime je skvelý spôsob, ako zapôsobiť na hostí na vianočnom večierku a vymaniť sa zo zabehnutých koľají. Osvieženie v monotónnosti bielymi vínami z Condrieu alebo Hermitage. Podávanie bielych vín v zime, ktoré sa môžu dokonca dekantovať bude zábavným alebo nečakaným prekvapením.
Biele vína z Bordeaux
Suché biele vína s vyššou aciditou a alkoholom sú ideálnym výberom, ktoré môžete piť aj zime, pretože sa hodia i ťažším a tučnejším zimným pokrmom. Šumivé vína sú ideálne k vianočnej a silvestrovskej atmosfére. Plnší štýl ročníkových Champagne alebo sektov skvele doplnia napríklad Mušle svätého Jakuba alebo plody mora.
Krémové Chardonnay s tónmi vanilky, orieškov a briošky môže byť skvelé k bravčovej panenke s krémovou omáčkou ale tiež k pečenému kurčaťu s estragónom a hubami. Rovnako ako Chardonnay aj Pinot Blanc je perfektnou voľbou pre chladný zimný večer.
Biele suché vína z Bordeaux majú plné telo, krémovú textúru a zároveň sviežu kyselinku. Výborne sa hodia s bohatšími grilovanými rybami, kuracím alebo bravčovým mäsom. Komplexný a vyzretý Tramín červený k jahňaciemu na bylinkách.
Zima s blízkymi, pri dobrom jedle a pohári kvalitného bieleho vína je jedným zo spôsobov ako prečkať toto mrazivé, ale zároveň krásne obdobie roku.
Tokaj k dezertom
K plným bielym vínam z odrôd ako Viognier, Albarino, Marsanne alebo Bourboulenc vyskúšajte pohánkové rizoto s grilovaným kuracím mäsom, bylinkami a cesnakom.
Ázijská kuchyňa používa pri dochucovaní napríklad zázvor, karí alebo čili. Sú to koreniny, ktoré v zime dokážu taktiež ohriať organizmus. Starší ročník Rieslingu z Wachau alebo Rheingau s hlbokým aromatickým profilom v polosuchom alebo v polosladkom prevedení doplnia práve pikantné ázijské pokrmy.
Ak hľadáte víno, ktoré sa dá kombinovať s dezertmi, vyskúšajte prírodne sladké vína zo Sauternes a Tokaja. Jeden z jej najlepších tipov je aj Madeira, fortifikované víno pomenované podľa portugalského ostrova, na ktorom sa vyrába. Či už suché alebo sladké, fortifikované vína majú výraznú koncentráciu a chuť. Vyskúšate marinované rebrá v Madeire a k nim samozrejme kalich Madeiry.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.