Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Bryndzová pena s bagetou a májový TIP na víno
Májová bryndza sa pokladá za tú najchutnejšiu a najzdravšiu. Lenka pre vás pripravila veľmi ľahkú, ale o to chutnejšiu bryndzovú penu, ku ktorej sa skvele hodí slovenský sekt z vinárstva Hacaj Feteasca Regala Extra Dry 2018.
Bryndzová pena s bagetou
Čas prípravy: 10 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Zmäknuté maslo vymiešame do peny s bryndzou, pridáme červenú mletú papriku, šťavu z limetky, kôru z limetky, javorový sirup, soľ podľa chuti.
2. Všetko spolu s ponorným mixérom dôkladne vyšľaháme. Necháme aspoň 30 minút odležať v chladničke.
3. Servírovanie - Nátierku navrstvíme na chrumkavú bagetu a ozdobíme čerstvou pažítkou.
Bryndza je slovenské zlato, národná špecialita. Vyrába sa z ovčieho mlieka. Bryndza má obrovský benefit pre naše zdravie. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda probiotických baktérií, čo je niekoľko stonásobne viac ako v jogurtoch. Bryndza má proti rakovinové účinky pri cievnych ochoreniach, pri tráviacich problémoch, osteoporóze, cukrovke, posilňuje imunitu, stimuluje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje krvný tlak.
Someliérka odporúča vhodné víno
Bryndzová pena s limetkou a javorovým sirupom vytvára zaujímavú sviežu, jemne pikantno-sladkastú chuť. Textúra peny je nadýchaná. K bryndzovej pene som vybrala sekt z vinárstva Hacaj v kategórii extra dry. Ovocno herbálna sladšia chuť sektu vytvára s krémovou bryndzovou penou lahodnú a osviežujúcu kombináciu.
Odporúčanie someliérky:
Hacaj Feteasca Regala Extra Dry 2018
Slovenský ročníkový sekt s ovocno - kvetinovým charakterom vo vôni. Chuť je ľahká a svieža s hladkým telom a jemným perlením. Dochuť je harmonická a elegantná. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Hacaj
Vinárstvo Hacaj v Pezinku vyrába kvalitné slovenské sekty klasickou metódou. Celý proces výroby šumivých vín je ručný, so všetkými atribútmi malej rodinnej manufaktúry.
Vinárstvo vlastní 4,5 ha vinohradov v Malokarpatskej oblasti, ostatné hrozno nakupuje od overených pestovateľov. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku