Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Burčiak
Pomaly sa lúčime s letom. Vo viniciach sa začína zber prvej tohtoročnej úrody hrozna. Toto obdobie prináša tradičné jarmoky, vinobrania s rôznymi špecialitami a burčiakom. Je to prvý produkt, ktorý ponúka vinár zo svojej úrody.
Burčiak je obľúbeným nápojom na Slovensku, ale aj v susedných krajinách, najmä na Morave, v Rakúsku a Nemecku.
Čo je burčiak
Burčiak je druh alkoholového nápoja, vyrábaný z muštu. Podľa zákona 313/2009 Z.z. burčiak sa označuje ako čiastočne prekvasený mušt vyrobený z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky. Ponúka sa v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Počas kvasenia burčiaku možno kvasenie zastaviť a opätovne ho uviesť do procesu kvasenia a následne ho ponúknuť spotrebiteľovi.
Na výrobu burčiaku sa používa zdravé hrozno, ktoré sa vylisuje. Lisovať sa môže celé alebo odzrnené. Dôležité je odkalenie muštu. Po odkalení sa mušt zakvasí čistou kultúrou kvasiniek. Zvyčajne sa používa dávka 10 - 20g sušených kvasiniek na 100l muštu. Teplota kvasenia vystúpi až na 25 – 30° C. V mušte nastáva rovnováha medzi obsahom cukru a alkoholu. Vtedy treba burčiak vypiť, pretože prudko kvasiaci mušt rýchlo prechádza do štádia mladého vína. Najlepší burčiak trvá pol hodiny. Potom prevládne alkohol a jeho trpká chuť trvá niekoľko mesiacov a pomaly sa rodí víno.

Priaznivý vplyv na organizmus
Na výrobu burčiaku sa používajú skoré muštové odrody ako: Irsai Oliver, Muškát moravský, Veltlínske červené skoré, Müller Thurgau. Môže sa vyrábať aj z modrých odrôd: Modrý Portugal, Svätovavrinecké, Frankovka modrá a Dornfelder.
Burčiak priaznivo vplýva na náš organizmus. Aj keď niektorí ľudia tvrdia, že burčiaku treba vypiť toľko, koľko krvi koluje v žilách, podľa odborníkov vo veľkom množstve však organizmu skôr uškodí. V menších dávkach je naopak zdravý.
Vďaka kvasinkám sa v burčiaku nachádzajú bielkovinové látky, tiamín – jeden z vitamínov skupiny B. Kyselina nikotínová a nikotínamid zabraňuje nervovým a kožným poruchám. Kyselina pantotenová chráni naše telo pred ochorením sliznice a tráviaceho ústrojenstva.
Ponuka burčiaku
Návštevnosť vinobraní sa v posledných rokoch zvyšuje. Medzi ľuďmi sú veľmi populárne a obľúbené. Stretne sa partia, ktorá cez víkend vyrazí na vinobranie, dobre sa zabaví a ochutná burčiaky od našich vinárov.
Najznámejšie sú najmä vinobrania v okolí Bratislavy. Modranské, Pezinské, Svätojurské, Račianske vinobrania majú dlhú tradíciu v tomto malokarpatskom regióne. Avšak aj v ostatných vinohradníckych oblastiach vinári ponúkajú burčiak priamo vo svojich pivniciach. K vinobraniu patria aj husacie a kačacie špeciality. V tomto období v každej reštaurácii sa môžeme stretnúť so špeciálnou jesennou ponukou jedál.
Na jedálnom lístku nájdete klasiku – pečená kačica alebo hus s kapustou a knedľou, dusené pečienky na cibuľke, plnené lokše s pečienkou alebo makom. K týmto jedlám sa môže podávať burčiak. Nevýhodou burčiaku je to, že vydrží len pár hodín a môžete sa stretnúť s tým, že miesto burčiaku vám ponúknu buď cukrovú hroznovú šťavu alebo rampáš. V tomto prípade je lepšie objednať si k jedlu víno.

Populárnosť burčiaku má stúpajúci charakter. Dokonca aj v niektorých vinotékach si dnes už môžete kúpiť burčiak. No ľudia vyhľadávajú burčiak radšej priamo na vinobraní, kde má pitie tohto moku svoje čaro. Nie je to len nápojom, ale aj celkovou atmosférou.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku