Tipy na párovanie
K cestovinám s mäsovou omáčkou ako Bolognese alebo mäsové lasagne, si vyberte plné, červené vína s vyšším obsahom trieslovín a dobrou aciditou. Tuk v mletom hovädzom mäse vyváži triesloviny a acidita podporí chuť omáčky. Klasický výber je Chianti Classico.
Fussili s ragú z králika a mrkvovým mousse - Lahodná kombinácia králičieho ragú so sladším mrkvovým mousse sa skvele doplní so stredne plným červeným vínom Planeta Controdanza Sicilia Noto Rosso.
Krémová a syrová omáčka
Krémové a syrové cestoviny majú bohatú textúru. Ku kompenzácii krémovosti sa odporúčajú biele vína s prirodzenou aciditou. Smotanové omáčky potrebujú víno, ktoré môže doplniť bohatosť omáčky bez toho, aby ju prebilo. Biele vína s plnším telom ako Chardonnay, ktoré vyzrievalo v dubových sudoch, Chenin Blanc z údolia rieky Loire alebo z juhoafrického Paarlu. Ak máte radšej červené vína, siahnite po ľahších vínach ako Barbera z Piemontu alebo Gamay z Beaujolais. Tieto červené ponúkajú príjemnú rovnováhu smotanovej omáčky bez toho, aby prebili jej chuť. Ak krémové cestoviny obsahujú huby, vyskúšajte Pinot Nero (Pinot Noir) alebo Lagrein z Alto Adige. Zemité tóny vína krásne dopĺňajú chuť húb.
Syrové cestoviny a víno
Pokiaľ ide o kombináciu vína so syrovými cestovinami, máte veľa možností. Spaghetti Carbonara, Fettucine Alfredo alebo Cacio e Pepe skvele doplnia suché biele vína ako Vementino alebo Soave. Sú vynikajúcou voľbou, pomôžu vám prečistiť podnebie medzi syrovými sústami. Alebo, ak máte náladu na červené víno, vyberte si niečo ľahké a kvetinové ako Pinot Nero alebo ovocnú Barbera d’Asti. Spaghetti Carbonara sa dobre kombinujú s ovocnými, červenými vínami s príjemnou aciditou ako napríklad Pinot Noir, Chianti Classico, Barbera alebo Montepulciano. Skvele doplnia krémovú omáčku, redukujú tuk slaniny, vajíčok a syra. Rovnako môžete vyskúšať kombináciu s bielymi odrodami ako Pinot Grigio, Soave, Gavi alebo Chardonnay.