Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Champagne Ayala v Mirror Cocktail Bar Hotela Radisson Carlton v Bratislave
Spoločnosť Corner dlhodobo spolupracuje so Champagne Ayala. 160-ročnú históriu Ayaly prezentoval exportný manažér Constantin Bollet. Nové priestory Mirror Cocktail Baru v Bratislave privítali v letný májový podvečer tridsiatku klientov spoločnosti Corner.
Ayala je klasickým predstaviteľom čistého a suchého Champagne z Aÿ. V roku 2005 Ayalu kúpil Bollinger. Zaujímavosťou je, že Bollinger kúpil len historický zámok v Aÿ a značku, vinohrady nie! Hrozno sa zberá ručne zo 70 rôznych crus z najlepších oblastí v Champagne: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Les Riceys, Montgueux a Vitry-le-François. Každá odroda hrozna, každé cru, každý ročník je vinifikovaný samostatne, aby sa zachoval výraz a samozrejme charakter. Treba podotknúť, že Ayala je absolútne nezávislá z pohľadu vlastníctva Bollingera. Čo nemusí platiť pri nákupe hrozna z najlepších parciel... Súčasný štýl Ayaly, ktorý je zameraný na odrodu Chardonnay, pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive. Preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav, výborný do gastronómie.
Prvým Champagne degustácie bol neročníkový Brut Majeur, ktorý dokonale reprezentuje štýl Ayala, odhaľuje čistotu a eleganciu. Tri roky zrenia v pivniciach dodáva tomuto cuvée rovnováhu a zároveň jemnosť. 45% Chardonnay, 35% Pinot Noir a 20% Pinot Meunier. Dosáž 7 g/l. Klasické a čisté Champagne s výrazom. Jemná ovocná vôňa žltého ovocia doplnená o kvetinové a biskvitové tóny. Svieža, ovocná chuť s príjemnou autolýzou. V dochuti pripomína hruškový sorbet.
Pokračovanie s ružovou verziou Brut Majeur Rosé. Vo vôni pôsobí intenzívne, lesné jahody, červené ríbezle a brusnice. Neskôr mandle a florálne tóny. Chuť je štruktúrovaná a delikátna so šťavnatou ovocnou kyselinkou a krémovou textúrou. Základ tvorí 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 10% Pinot Meunier. 6% rezervných vín z Pinotu Noir pochádza z Grand cru viníc z Aÿ. Dosáž 7 g/l. Rosé Majeur úžasne stelesňuje originalitu a rafinovanosť. Skvele doplní jemnú úpravu jahňacej kotlety na bylinkách.
V posledných rokoch na popularite získavajú najmä Champagne s takmer nulovou dozážou. Práve Ayala je priekopníkom suchého štýlu Champagne. Brut Nature NV vyzrieva až štyri roky v pivniciach. Jemná vôňa citrusov, žltých mirabeliek, bielych kvetov. Neskôr sa objavujú dymové tóny a riečny štrk. Delikátna a vyvážená chuť s výbornou sviežosťou a minerálnym prejavom. Striktné a minerálne. Už len ustrice alebo carpacco z chobotnice...
Záver degustácie patril samozrejme prestížnemu cuvée La Perle d´Ayala Brut 2012. Ročník 2012 bol v Champagne chladný a úroda hrozna bola nízka. Cuvée La Perle sa vždy vo vinárstve venuje osobitná pozornosť počas celého spracovania. Vyrába sa len v najlepších rokoch. Hrozno pochádza výlučne z Grand Cru vinohradov. 80% Chardonnay zo Chouilly, Cramant a Le-Mesnil-sur-Oger. 20% Pinot Noir z Verzy. Dlhé ležanie vína s kvasinkami ( pod korkom) po dobu najmenej 8 rokov, čo umožňuje vývoj komplexnej aromatickej škály. Ručné degoržovanie. Dozáž 6 g/l. Expresívne, komplexné Champagne s neuveriteľnou eleganciou, stále na začiatku svojho vývoja. La Perle je štýl, ktorý charakterizuje rukopis Caroline Latrive a Ayaly.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku