Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Champagne Palmer opäť na Slovensku
Od svojho vzniku Champagne House Palmer & Co. vždy pracoval na zlepšovaní kvality. Dnes pokračuje v napredovaní tým, že presadzuje základné hodnoty, vyváženosť a eleganciu. Pre Champagne Palmer & Co je vytvorenie cuvée rovnako dielom prírody ako človeka. Harmonicky a s vášňou kombinujú odrody hrozna, polohy, ročníky a rezervné vína, až kým nedosiahnu dokonalé cuvée, ktoré odráža prácu vinohradníka a vinára. A práve preto sme sa v Corneri rozhodli zaradiť Champagne Palmer & Co. opäť do portfólia.
Zrodenie
V roku 1947 sa 7 etablovaných vinohradníkov v Champagne rozhodlo spojiť svoje sily a vytvoriť spoločnosť Palmer & Co. Spoločne zdieľali túžbu po dokonalosti a víziu vytvoriť vinárstvo známe svojou vášňou pre harmóniu, rovnováhu a snahu o dokonalosť. Dnes tieto vlastnosti stále definujú štýl Champagne Palmer& Co. Zachovať prirodzenú eleganciu, ktorá nielen trvá, ale sa aj rozvíja a zdokonaľuje.
Ekologická výroba vína je prioritou vinárstva. Okrem certifikácie HVE3 a VDC podporuje udržateľné vinohradnícke postupy a zachovanie biodiverzity prírodného prostredia a kvality pôdy. Viac ako 50 % vinohradov vo vlastníctve Palmer & Co. má certifikáciu VDC a HVE3 a cieľom dosiahnuť 100 % v roku 2023. Champagne Palmer & Co má ako jedno z mála vinárstiev certifikáciu HQE (High Environmental Quality) v Champagne.
Grand a Premier Cru vinice
Champagne Palmer & Co. vlastní 220 hektárov viníc s označením Premier a Grand Cru v oblasti Montagne de Reims (Mailly, Verzenay, Rilly-la-Montagne, Chigny-les-Roses, Ludes, Villers-Marmery a Trépail).
Oblasti Côte de Sézanne, Côte des Bar a Marne dopĺňajú mozaiku. Premier a Grand Crus predstavujú viac ako 50 % vinohradov.
Umenie tvorby cuvée
Cellar Master Xavier Berdin a jeho 4 enológovia sú strážcami štýlu Champagne Palmer & Co. Vášnivo bdejú nad tvorbou Champagne s neutíchajúcou ostražitosťou. Pre Xaviera je vytvorenie Champagne rovnako dielom prírody, ako aj človeka. Rezervné vína sú vybrané pre svoju štruktúru a schopnosť vyzrievania. Tvoria chrbticu neročníkových cuvée Palmer & Co. Dodávajú výslednému Champagne bohatosť a hĺbku, čím zaisťujú, že štýl Champagne Palmer & Co zostane konzistentný.
Vína zostávajú v kontakte s kvasinkami niekoľko rokov. Pomalé vyzrievanie na kaloch dodáva Champagne komplexnosť. Neročníkové Champagne zrejú minimálne tri roky, ročníkové šesť až osem rokov. Magnum a väčšie formáty fliaš desať a viac rokov.
Xavier Berdin: „Spájame rôzne polohy, odrody, ročníky a rezervné vína s harmóniou a vášňou, aby sme sa strafili do dokonalosti a rovnováhy. To je štýl Champagne Palmer & Co.“
Solera systém
Palmer je jedným z mála Champagne domov, ktoré prispôsobili techniku vyvinutú v Jereze vínam zo Champagne. V Champagne sa systém Solera každý rok obnovuje pridaním vín z poslednej úrody. Červené víno zo systému Solera sa používa k výrobe cuvée Rosé Reserve. Zatiaľ čo Chardonnay zo Solery sa používa ako korenie do rezervných vín Palmer Brut Reserve a tiež ako dozážny likéri v čase degoržovania. Pinot Noir zo Solery sa používa v cuvée Palmer Blanc de Noirs.
Xavier Berdin: „Už viac ako 35 rokov pracujeme s tromi systémami Solera v dvoch fázach. Prvá fáza prebieha v dubových sudoch pre nový ročník, než sa pridá do druhej rezervy v nerezových tankov."
Kolekcie champagne - Reserve
Champagne Palmer & Co. Brut Réserve
Hrozno pochádza z Premiers a Grands Crus vinohradov v oblasti Montagne de Reims, ktorá prepožičiavajú tomuto Champagne výraznú osobnosť. Základ tvorí 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 10% Pinot Meunier. Vyzrieva 4 roky na jemných kaloch, magnum 6 rokov.
Champagne Palmer & Co. Rosé Solera
Spája v sebe výnimočnú ovocnosť a jemné tóny korenia. Srdce Champagne tvorí jedinečná viac ako 40 ročná Solera vín z odrody Pinot Noir. Cuvée tvorí 45% Chardonnay, 40% Pinot Noir, 15% Pinot Meunier a 8% červených vín zo Solery. Vyzrieva 3 roky na jemných kaloch, magnum 5 rokov.
Kolekcie champagne - Speciality
Champagne Palmer & Co. Blanc de Blancs
Chardonnay pochádza hlavne z nádherných viníc Trépail a Villers-Marmery. Tieto Premiers Crus z oblasti Montagne de Reims sú známe pre svoju eleganciu a sviežosť. Vyzrieva 5 rokov na jemných kaloch, magnum 10 rokov.
Champagne Palmer & Co. Blanc de Noirs
Predstavuje dokonalú rovnováhu medzi Pinot Noir (50%) a Pinot Meunier (50%) z oblasti Montagne de Reims, Côte des Bars a údolia Marne. Ponúka súčasný výraz Champagne Blanc de Noirs. Vyzrieva 3 roky na jemných kaloch, magnum 5 rokov.
Kolekcie champagne - Grands Terroirs
Champagne Palmer & Co. Grands Terroirs 2015
Cuvée Grands Terroirs vyjadruje podstatu viníc Premier (Trépail, Villers-Marmery, Ludes, Chigny-les-Roses, Rilly-la-Montagne) a Grand Cru (Mailly, Verzenay) z výnimočného ročníka 2015. Cuvée tvorí 50% Chardonnay, 38% Pinot Noir a 12% Pinot Meunier. Pomalé vyzrievanie na jemných kaloch.
Champagne Palmer & Co. Amazone de Palmer & Co.
Vďaka svojmu jedinečnému štýlu, výberu najlepších polôh Montagne de Reims, taktiež pomalému vyzrievaniu na kaloch, ručnému striasaniu a oválnemu tvaru fľaše je toto Champagne skutočne výnimočné. Cuvée ročníkov 2009, 2010 a 2012. 51% Chardonnay (18% Solera, hrozno z 1er crus Trépail,Villers-Marmery ) a 49% Pinot Noir (hrozno z Grands crus Mailly a Verzenay). Vyrába sa len raz za 5 až 6 rokov.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku