Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Champagne v roku 2022
Limit výnosu pre zber v Champagne bol v tomto roku 2022 stanovený na 12 000 kg na hektár, čo je najviac za viac ako desať rokov, oznámila organizácia Comité Champagne. Je to najvyššia hodnota od ročníka 2008, vychádza z neustáleho rastu predaja Champagne po celom svete.
TIP: 6 dôvodov, prečo piť Champagne
V roku 2020 bol stanovený limit na 8 000 kg na hektár, čo bol jeden z najnižších výnosov za posledné roky po suchu a obrovskom poklese spotrebiteľského dopytu počas pandémie, ktorý zaznamenal pokles predaja o 18 %. V roku 2021 zažila oblasť Champagne jedno z najťažších vegetačných období, kedy mráz, krupobitie, dážď a choroby spôsobili zmätok v celom regióne.
Nárast predaja Champagne pokračuje
Regionálna rada pre Champagne ukazuje na 13,8 % nárast zásielok v prvom polroku 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2021. Export vo svete vzrástol o 16,8 % a vo Francúzsku o 9,3 %. Predpokladá sa, že súčasný rastúci dopyt bude pokračovať aj počas ďalších rokov. Podľa Comité Champagne sú momentálne vinice Champagne vo vynikajúcom stave, pomaly vinári smerujú k zberu, ktorý pravdepodobne začne koncom augusta.


Neistá budúcnosť
Vznikla nová iniciatíva, ktorej cieľom je pomôcť výrobcom v Champagne dosiahnuť každý rok dostupný výnos, aj keď by bola úroda nižšia. Stratégia, ktorá sa nazýva „odložené uvoľnenie rezervy“, pozostáva z vytvorenia rezervného kreditu odloženého uvoľnenia pre pestovateľa, keď sa zozbierané množstvá a rezerva ukážu ako nedostatočné na dosiahnutie dostupného výnosu stanoveného pre daný rok. Kredit bude spravovať Comité Champagne a môže sa použiť počas nasledujúcich troch rokov, keď sa rezerva doplní.
Limity výnosov stanovené od roku 2007:
2007 – 12 400 kg/ha
2008 – 12 400 kg/ha
2009 – 9 700 kg/ha
2010 – 10 500 kg/ha
2011 – 10 500 kg/ha
2012 – 11 000 kg/ha
2013 – 10 000 kg/ha
2014 – 10 100 kg/ha
2015 – 10 000 kg/ha
2016 – 9 700 kg/ha
2017 – 10 300 kg/ha
2018 – 10 800 kg/ha
2019 – 10 200 kg/ha
2020 – 8 000 kg/ha
2021 – 10 000 kg/ha
2022 – 12 000 kg/ha
(zdroj: Comité Champagne)
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku