Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Chateau Bruale – nové vína z Gruzínska
Konečne môžeme ochutnať tradičné gruzínske vína aj na Slovensku. Väčšina gruzínskych vín sa vyrába v qvevroch.
Vína z vinárstva Chateu Bruale sú určené pre srdečné meditatívne rozhovory. Túto novinku už nájdete na našom eshope.
Pred viac ako desiatimi rokmi sa stretli v Gruzínsku Alex Motserelia s Francúzom Brunom Giroudom. Láska k prírode a poľnohospodárstvu ich okrem vášne k vínu viedla k investovaniu v najlepšom regióne Kakheti v oblasti Kvareli.
Hlavnou činnosťou spoločnosti je pestovanie lieskových orechov a pistácii. Pre výrobu vín sa rozhodli neskôr, pretože na pozemkoch sa nachádzali staré pôvodné vinohrady. Tie sa rozhodli obnoviť. Postavili nové priestory pre výrobu vín a kúpili qvevri. Chateau Bruale vyrába gruzínske vína výlučne podľa tradičnej vinifikačnej technológii v qvevroch.
Chateau Bruale
Vinárstvo prechádza procesom ekologickej výroby a všetky jeho vína a lieskové orechy sú od 2019 certifikované ako ekologické a polovica je v režime organic s výhľadom mať všetky vinohrady v tomto režime.
Na 7 hektárov vinohradov pestujú odrody Rkatsiteli-Mtsvane, Saperavi a tiež pôvodné gruzínske odrody viniča. Vinice sa nachádzajú v nadmorskej výške 450m nad morom. Pôdy sú prevažne aluviálne.
Podnebie je ovplyvnené blízkosťou rieky Alazani. Typické sú mierne zimy a dlhé teplé letá. Vinárstvo má svojho winemakera Zaza Mamulashvili, ktorý predtým pracoval vo viacerých gruzínskych vinárstvach.
Víno z ílu a hliny
Vinárstvo vyrába vína v qvevroch. Qvevry sú ílovito hlinité nádoby, ktoré sa používajú k výrobe tradičného gruzínského vína. V západnej časti Gruzínska sa nazývajú churi.
Vinárstvo Bruale kúpilo nové qvevri a zakopali ich do zeme. Spolu s hroznom používajú aj strapinu. Hrozno i strapina musia byť dobre vyzreté, ale nie prezreté.
Qvevri majú objem 800 až 3500l, menšie sa používajú k fermentácii a väčšie k vyzrievaniu. Víno z qvevrov sa následne prečerpá do francúzskych sudoch, kde ďalej zreje. 2 mesiace červené víno a 6 mesiacov biele. Pred fľašovaním sa víno číri.
Keďže partnerom vo vinárstve Bruale je Francúz, vína musia byť kultivované a elegantné i keď sú vyrábané naturálne. Vyhýbajú sa komerčnej vlne vín, idú vlastným smerom.
Chateau Bruale môžete navštíviť a ubytovať sa priamo vo vinárstve. Jeho súčasťou je hotel, degustačná miestnosť a v okolí nádherná príroda.
Bruale Rkatsiteli-Mtsvane, Qvevri 2017 (eshop)
Unikátne oranžové, alebo správnejšie, jantárové víno vyrábané "Kakheti" spôsobom v hlinených amforách - Qvevri. Ročník 2017 tvorí 85% Rkatsiteli a 15% Mtsvane. Hrozno z pôvodnej odrody Rkatsiteli pochádza z menších parciel pri Kvareli v regióne Kakheti v blízkosti rieky Alazani. Po selekcii hrozno kvasí spoločne so strapinou 6 mesiacov v amforách. Jedinečný charakter vo vôni zdôrazňuje fenolicky pôsobiaca chuť s bohatou štruktúrou a prirodzenou sviežosťou. Dlhý, mandľovo herbálny záver.
Bruale Saperavi, Qvevri 2017 (eshop)
Unikátne víno vyrábané "Kakheti" spôsobom v hlinených amforách - Qvevri. Hrozno z pôvodnej odrody Saperavi pochádza z menších parciel pri Kvareli v regióne Kakheti v blízkosti rieky Alazani. Po selekcii hrozno kvasí spoločne so strapinou 2 mesiace v amforách. Špecifické víno, ktoré vďaka filozofii jeho autorov pôsobí osviežujúco a prirodzene. Minerálne a jemne zemité vo vôni. Neskôr aj s dotykom višní, byliniek a klinčekov. Stredne plná, kôstkovo ovocná chuť disponuje šarmantnou kyselinkou a živosťou trieslovín. Dlhý, korenistý záver.

Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku