Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Chute Sauvignon Blanc
Populárne a nezameniteľné biele víno, ktoré je milované pre svoje „zelené“ herbálne chute a pikantnú kyselinku. Odroda Sauvignon Blanc sa pestuje takmer na každom kontinente a preto ponúka rôzne štýly od ľahkých sviežich vín až po komplexné s potenciálom vyzrievať niekoľko desaťročí. Sauvignon Blanc momentálne patrí k najobľúbenejším bielym odrodám, ktorá je ľahko rozpoznateľná a komunikatívna.
Primárny profil vône:
ovocné: egreše, žltý melón, grapefruit, vinohradnícka broskyňa, passionfruit.
Základné info:
Pôvod: Francúzsko
Štýly: Šumivé, biele i prírodne sladké víno
6 zaujímavých faktov o Sauvignon Blanc
- Odroda Sauvignon Blanc má svoj medzinárodný deň /tento rok 7. máj 2021/
- Názov Sauvignon Blanc je pravdepodobne odvodený od francúzskeho slova „Sauvage“, čo znamená divoký,
pretože pripomínajú divoký vinič
- Sauvignon Blanc sa pravdepodobne považuje za jedného z rodiča odrody Cabernetu Sauvignon
- „Zelené“ herbálne aromatické látky Sauvignon Blanc pochádzajú zo zlúčenín nazývaných metoxypyrazíny
- Pre niektoré vína odrody Sauvignon Blanc je typická vôňa s označením „cat pee“ Spôsobená je chemickou zlúčeninou „4MMP“, neexistuje veľa ďalších vôní, ako je táto
- Až do 80. rokov bola vo vinohradoch v Čile pestovaná ako Sauvignon Blanc vzácnejšia odroda Sauvignon Vert (alias Sauvignonasse), ktorá bola omylom prenesená z Bordeaux
Kde všade sa pestuje Sauvignon Blanc
Francúzsko – oblasť údolia rieky Loire, kde sa po prvýkrát spomína v roku 1534 spisovateľom Françoisom Rabelaisom (nazývalo sa to „Fiers“). Najznámejšie apelácie sú Sancerre, Pouilly-Fumé a Touraine.
V údolí Loiry sa nachádza neuveriteľný sortiment pôd s vysokým obsahom vápnika a minerálov, vrátane „Silexu“ a „Kimmeridgian“ vápenca, ktorý je prítomný aj Champagne a Chablis. Vína ležia dlhšie na kvasinkách, poprípade vyzrievajú v dubových sudoch. Sauvignon z týchto oblastí má dlhý potenciál vyzrievania.
V poslednej dobe vinárstva v tejto oblasti prechádzajú smerom k organickým a biodynamickým postupom pestovania viniča.
Oblasť Bordeaux je známa najmä pre červené vína, ale v oblastiach Pessac-Léognan a Graves vyrába niekoľko vinárstiev nádherné suché biele vína z odrody Sauvignon Blanc, ktoré sa kupážujú so Sémillonom a Muscadelle. Apelácie Barsac a Sauternes sú vzácne sladkými vínami z týchto troch odrôd.
Spoločník gastronómie
Sauvignon Blanc je výborným spoločníkom gastronómie, či už na jar alebo v lete ku grilovaným rybám, zelenine, ku koziemu syru, k špargli s holandskou omáčkou. Plnší Sauvignom z Bordeaux sa snúbi s tmavou treskou, rizotom s hľuzovkou alebo s domácou hydinou. Vína z Loire sa výborne hodia k syrovému quiche Lorraine, slávkam na bielom víne, jahňaciemu na rozmaríne alebo k lokálnym syrom.

Vyhlásená krajina Sauvignonu
Nový Zéland - prvý vinič odrody Sauvignon Blanc bol vysadený v oblasti Marlborough v roku 1975 vinárom Frankom Yukich. Výsadba vinohradov sa za posledné štyri desaťročia neustále zvyšovala. Preto je dnes Nový Zéland skutočným inovátorom odrody Sauvignon Blanc.
V Marlborough sa Sauvignon pestuje na ťažších pôdach s orientáciou sever-juh a miestne Sauvignony majú výrazný herbálny prejav, v hrozne sa zachovávajú pyrazíny.
V posledných rokoch niektorí novozélanskí vinári prechádzajú z komerčného typu Sauvignonu k novým komplexnejším typom. Vinohrady sú v organickom režime a pri výrobe vín znižujú obsah síry vo vínach takmer na minimum.
Poklady nielen z Ameriky
Austrália - Adelaide Hills a Margaret River sú chladné oblasti, ktoré majú optimálne podmienky pre austrálsky Sauvignon Blanc. Dostatok slnka a chladný vietor od oceánu dáva Sauvignonu sviežosť a štruktúru.
Čile – najlepšie polohy pre pestovanie odrody Sauvignon Blanc sú v Aconcague, vrátane Casablanca Valley, San Antonia a údolí Leyda. Samozrejme i z údolia Colchagua a Elqui, kde vinice lemujú malé strmé údolia chránené pred slnkom.
Južná Afrika - na juh od Kapského mesta sa nachádzajú bohaté pôdy a klimatické podmienky ovplyvnené prítomnosťou oceánu udržujú chladné podnebie, ktoré vyhovuje odrode Sauvignon Blanc.
USA - Kalifornia a Washington sa považujú za najpozoruhodnejšími oblasťami pre pestovanie a výrobu vín odrody Sauvignon Blanc.

Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku