Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Chutné novinky z vinárstva El Coto - už na sklade!
Španielsko je krajinou s najväčšou plochou vinohradov na svete a s viac ako 400 odrodami patrí k najrozmanitejším regiónom v rámci štýlov. Vinárstvo El Coto je najväčším pestovateľom hrozna v oblasti La Rioja. Už vyše 50 rokov sa sústreďuje na produkciu kvalitných vín. Spoločnosť Corner a WinePlanet prináša na Slovensko päť nových vín z pivníc vinárstva El Coto. Vybrala ich naša výprava priamo v Španielsku, neváhajte sú to krásne vína.
El Coto tvorí akoby dvanásť malých vinárstiev. Každé z nich má optimálne podmienky pre pestovanie hrozna. Od roku 1990 patrí do spoločnosti vín skupiny Barón de Ley. Štýlovo sa vína s jeleňom na etikete radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.
Vinohrady El Coto patria k najväčším devízam vinárstva. Vinárstvo je najväčším pestovateľom hrozna v oblasti Rioja. Najrozsiahlejšie plochy vinohradov, z celkového počtu viac ako 800ha, ležia v provincii Alavesa. V Rioja Alavesa má El Coto vinice v Elvillar de Álava, Yécora a Oyón. Väčšinou sú to staré vinice, chránené pohorím Sierra de Cantabria a rozdelené na malé pozemky. Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna pre pestovanie bielych odrôd najmä Viura a Verdejo. Najrozsiahlejším vinohradom patrí El Coto Finca Los Almendros. Vinič je hlavným zdrojom kvality vín. El Coto vlastní najväčšie množstvo viníc, na základe čoho môže garantovať kvalitu vín každý rok.
Ročník 2022
Ročník 2022 bol v Rioje ovplyvnený extrémne vysokými teplotami počas jarných a letných mesiacov. El Coto má našťastie zavedené systémy na zvládnutie i tejto výzvy. César Fernández, technický riaditeľ El Coto, vysvetľuje, aký bol ročník 2022: „Klíma výrazne ovplyvnila zber hrozna. Pomohlo nám vhodné zavlažovanie a manažment pôdneho krytu a vegetácie. Vďaka zrážkam na konci cyklu sme dosiahli optimálne dozrievanie hrozna. Rýchle dozrievanie bielych odrôd spôsobilo, že zber hrozna začal už 22. augusta, čo je najskorší zber v našej histórii vinárstva.
Toto rozhodnutie nám však umožnilo zachovanie jemných aróm a sviežosť výsledných vín. Kvalita modrých odrôd závisela od jednotlivých oblastí. Dozrievanie hrozna v Rioja Oriental bolo veľmi skoré, v Rioja Alta a Rioja Alavesa nám pomohli zrážky pri dokončení prirodzeného cyklu dozrievania hrozna. Kvalita hrozna bola optimálna, špeciálne pre odrodu Graciano. Biele vína z Finca Carbonera majú zatiaľ pozoruhodnú kvalitu. Ročník 2022 nám ukázal správne rozhodnutie investovať do opatrení pre ochranu klímy“, konštatuje César Fernández.
Vinárstvo El Coto kladie veľký dôraz na environmentálnu udržateľnosť, znižovanie odpadu, obnoviteľnú energiu, energetickú účinnosť a zníženie emisií skleníkových plynov podľa Wineries for Climate.
Novinky
El Coto 875 M Blanco fermentado en barrica Chardonnay 2021 – hrozno odrody Chardonnay pochádza z vinohradu Finca Carbonera, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m. Vinica leží na ľadovci s veľkým nahromadením kameňa na povrchu, ktorý podporuje dozrievanie hrozna. Hrozno sa po zbere odstopkuje, maceruje za studena a je jemne lisované. Pravidelná batonáž s cieľom zachovať ovocnosť vína a zvýšiť jeho komplexnosť. Vo vôni pripomína ananás a vanilku. Chuť je stredne plná, elegantná s osviežujúcim charakterom a finesou. Víno na eshope.
El Coto Verdejo Blanco 2021 – hrozno odrody Verdejo pochádza z najvyššej vinice Finca Carbonera. Niekoľko minút po zbere je hrozno odstopkované, macerované za studena a jemne lisované v pivnici umiestnenej v strede vinárstva. Alkoholová fermentácia prebieha pri teplote 16 ºC, aby sa extrahovali všetky aromatické vlastnosti odrody. Intenzívna vôňa tropického ovocia, mäty, feniklu a anízu. Chuť je elegantná, živá so šťavnatou aciditou. Skvelý partner k plodom mora. Víno na eshope.
El Coto Semidulce 2021 – hrozno odrôd Viura a Chardonnay pochádza z vinohradu Finca Carbonera, ktorého jedinečná klíma a pôda poskytujú neprekonateľný výraz sviežosti a elegancie. Hrozno sa lisuje pri nízkej teplote a je chránené pred kyslíkom použitím suchého ľadu. Hrozno pochádza z vyššie položených vinohradov oblasti. Ovocný charakter s harmonickým, sladším záverom. Víno na eshope.
El Coto 875 M High Tempranillo 2019 - hrozno odrody Tempranillo pochádza z vinohradu Finca Carbonera, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m. Vinica leží na ľadovci s veľkým nahromadením kameňa na povrchu, ktorý podporuje dozrievanie hrozna. Hrozno sa zbiera ručne a prepravuje sa do vinárstva. Počas alkoholovej fermentácie je proces extrakcie jemný. Následne víno prechádza jablčno-mliečnym kvasením v sudoch a následne vyzrieva 9 mesiacov v nových francúzskych a amerických dubových sudoch. Intenzívna vôňa a chuť s tónmi kôstkového ovocia. Stredne plné telo a vanilkovo korenistý záver. Víno na eshope.
Organické El Coto
El Coto Crianza Ecológico - Organic BIO 2019 - Crianza Organic 2019 je vyrobená z organického hrozna pestovaného vo vinohradoch podľa ekologických vinohradníckych protokolov s použitím starých metód, ktoré sú ohľaduplné k životnému prostrediu. Po jablčno-mliečnej fermentácii víno dozrievalo v pivniciach minimálne 12 mesiacov v 225 litrových amerických dubových sudoch. Kapsula, ktorá pokrýva korok fľaše, je vyrobená z polyetylénu na organickej báze.
Fľaša El Coto Organic je tiež ľahšia, váži len 365 gramov. To znamená, že energia použitá pri ich výrobe je značne znížená a uhlíková stopa ich dopravy je menšia. Etikety sú vyrobené z papiera vyrobeného s použitím 15 % citrusovej dužiny a 40 % recyklovaného papiera. Kartón škatúľ je tiež certifikovaný PEFC a FSC, ktoré zaručujú pôvod lesnej suroviny a trvalo udržateľné hospodárenie v lese. Vo vôni pripomína kôstkové ovocie a maliny. Chuť je zamatová, ovocná s osviežujúcou kyselinou a šťavnatou dochuťou. Víno na eshope.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku