Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 1.
"Pohár kvalitného vína je mojím spôsobom ako na chvíľku zabudnúť na situáciu dnešných dní a možno trošku zastaviť, urobiť si pohodlie a vnímať to krásne, čo okolo nás stále zostalo. Dal som si taký záväzok, že v najbližšej dobe budem uprednostňovať viac ako inokedy vína zo Slovenska. Jednak preto, že ich mám veľmi rád a som presvedčený o ich kvalite a v druhom rade preto, že práve teraz môžeme svojou troškou podporiť výrobcov v neľahkých časoch.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:

Ostrožovič cez plot
"Je krásne jarné počasie a po obede rozmýšľam o kalichu vína... Aké by to ale bolo, nepodeliť sa o túto radosť a nezdieľať ju so susedmi, samozrejme, cez plot? „safety first“ Je príjemné, zdieľať pohár vína s ľuďmi, ktorí sú vám milí. Ešte lepšie, keď trafíte to správne víno.
Voľba padla na Muškát žltý od skvelého človeka a rovnako dobrého vinára, pána Ostrožoviča. Muškát bol dobre zachladený, vo vôni boli cítiť kvetinové arómy s nôtou citrusov.
V chuti zrelé hrozno s príjemnou sladkosťou a osviežujúcou kyselinkou. Jednoduché prudko piteľné víno z tradičnej tokajskej odrody v kombinácii so super počasím a správnymi ľuďmi, nám všetkým spravilo zo všedného dňa deň naozaj výnimočný."

Sme doma a pijeme Bobulo
"Dnes sme si s manželkou pustili romantický film, viete ako to chodí, ona chcela. Tak som pripravil poháre na víno a povedal, že dnes večer môže vybrať obsah ona. Na moje veľké prekvapenie priniesla Bobulo od Karpatská Perla. Je to hroznový mušt lisovaný z tradičnej slovenskej odrody Veltlínskeho zeleného doplnený odrodou Dievčie hrozno. Jasné každého z vás napadne iné ,,víno“, ktoré by ste si radšej otvorili k filmu s manželkou. Ale občas je dobré vybočiť z overených cestičiek, ja som po prvom dúšku vedel, že dnes vybrala správne.
V pohári vás očarí zlatistou farbou a sladkou vôňou prezretého hrozna a bázového sirupu. Chuť kopíruje vôňu, je príjemne sladká a veľmi ľúbivá. Pripomína mi hroznový cukor osviežený štipkou citrónovej kyselinky.
Mimochodom nedávno som ho vyskúšal aj k plneným bryndzovým pirohom so smotanou a bola to kombinácia viac ako príjemná."
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku