Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Čokoládový koláč s cviklou a ganache a TIP na víno
Kto by nemal rád čokoládu. Tmavá čokoláda s vyšším podielom kakaa je zdrojom antioxidantov a zlepšuje prekrvenie organizmu, najmä v chladných mesiacoch. Lenka spojila čokoládu s cviklou a vznikol lahodný a ľahký čokoládový koláč. K nemu odporúčam víno Fine Ruby Port z vinárstva Graham´s.
Čokoládový koláč s cviklou a ganache
Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 12 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Oddelíme si bielka a žĺtka. Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme rozmixovanú cviklu na pyré. Ak nemáte doma cviklu, odporúčam kúpiť predvarenú.
2. Postupne do zmesi pridáme mandle, kypriaci prášok a kakao.
3. Čokoládu si rozpustíme nad vodnou parou a pridáme do vzniknutej zmesi.
4. Nakoniec vyšľaháme bielka, ktoré postupne zamiešame do čokoládového cesta. Zmes nalejeme do formy s priemerom 23 cm až 25 cm s papierom na pečenie.
5. Pečieme na 170 °C asi 50 minút, záleží od rúry, pre istotu kontrolujeme. Koláč je aj po upečení trochu vlhký.
6. Vychladnutý koláč vyberieme z tortovej formy a môžeme si spraviť čokoládovú ganache.
7. Tú si pripravíme zmiešaním horúcej smotany, čokolády a masla. Vznikne nám čokoládová poleva, ktorou vrch koláča polejeme.
8. Na záver vrch dozdobíme s malinami, ja som použila sušené s mrazom. Necháme vychladnúť v chladničke aspoň hodinku.
Cvikla pochádza pravdepodobne zo Stredomoria, známa a veľmi obľúbená je nielen v Európe, ale aj v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách. Prvé záznamy sú staré asi 3 000 rokov. Cvikla je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C a E, obsahuje veľké množstvo minerálnych látok ako sú železo, draslík, vápnik, horčík, jód, mangán a zinok. Cvikla dozrieva práve teraz na jeseň. Je to ideálny čas, pretože toto obdobie je časom chrípky, prechladnutia a oslabenej imunity. Hneď po zbere má najviac vitamínov a živín. Cvikla je nositeľkou zdravia a krásy. Okrem toho je veľmi lacná a dostupná zelenina.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Portské víno sa často podáva k čokoládovým dezertom. Platí pravidlo, čím je čokoláda silnejšia a intenzívnejšia, tým víno musí byť plnšie. Čokoládový koláč vďaka cvikle pôsobí trochu zemito, avšak čokoládová ganache s malinami prináša sladké osvieženie. Fine Ruby odporúčam podávať mierne vychladené v kalichu na portské víno. Dekantácia nie je potrebná. Po otvorení treba skladovať v chlade dva maximálne tri týždne.
Odporúčanie someliérky:
Graham´s Fine Ruby Port
Graham’s Fine Ruby sa plní do fliaš mladé, po dvoch rokoch zrenia v dubových sudoch. Jemný štýl portského s omamnou vôňou zrelej čerešne, sliviek a holandského kakaa. V chuti plné, komplexné a svieže s tónmi čerešní s škorice.
Vinárstvo Graham´s
Vinárstvo Graham´s bolo obľúbeným vínom Sira Winstona Churchilla. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Sedem hektárov viníc v ekologickom režime má Quinta das Lages. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov dosiahne ekologickú certifikáciu aj ďalší vinohrad v Quinta dos Malvedos. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.