Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Čučoriedková torta - RECEPT a tip na víno
Čučoriedková sezóna práve vrcholí. Lenka si pre vás pripravila recept na vynikajúcu čučoriedkovú tortu, ktorá nielen skvele vyzerá, ale aj chutí.
I keď nie ste nositeľkami mena Andrejka, vyskúšajte toto slovenské polosladké ružové víno z vinárstva PD Mojmírovce k čučoriedkovej torte.
Recept - Čučoriedková torta
Čučoriedky majú mimoriadne vysoký obsah karoténov, vlákniny, vitamínu C, vápnika. Obsahujú asi 85% vody a celý pohár obsahuje len 84 kalórií s 15 gramami sacharidov. Pôsobia preventívne proti infekciám, posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri chudnutí, majú antibakteriálne účinky.
Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 14 kúskov
Postup
1. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku a kakao.
2. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie.
3. Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu.
4. Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť aspoň 5 hodín alebo deň vopred si upečieme korpus.
Čučoriedková ganache: 250g čučoriedok varíme asi 5 minút. Do misky si dáme 200g bielej čokolády a zalejeme rozvarenými čučoriedkami. Môžeme rozmixovať, ak zostali väčšie kúsky čučoriedok. Necháme vychladnúť a dáme stuhnúť najlepšie cez noc do chladničky.
Krém: Zmiešame 250g mascarpone, 200ml smotany na šľahanie, 250g terminovaného tvarohu a ganache.
Plnenie: Vychladnutý korpus prerežeme napoly. Na spodnú časť rozotrieme čučoriedkový džem, na to vrstvu krému, rozložíme umyté a vysušené čučoriedky a jemne postláčame. Priložíme druhý korpus a tortu potrieme zvyšným krémom. Ozdobíme podľa fantázie.
Someliérka odporúča vhodné víno
Andrejka je polosladké ružové víno, ktoré dostalo meno podľa odrody, z ktorej je vyrobené. Ide o moravskú modrú odrodu André, ktorá vznikla v roku 1961 krížením odrôd Frankovka modrá x Svätovavrinecké v šľachtiteľskom výskumnom ústave Velké Pavlovice. Atraktívna ovocná sladšia chuť vína skvele korešponduje s chuťou čučoriedkovej torty s krémom. Víno podávajte pri teplote 10°C.
Odporúčanie someliérky:
Andrejka Rosé polosladké 2020 - ružové víno, polosladké, Slovensko
Atraktívne polosladké ružové víno vyrobené z odrody André. Čerstvé lesné jahody, červené maliny a zrelé slivky dominujú vo vôni aj chuti. Sladší, krémovo ovocný charakter vína skvele doplní letný ovocný dezert. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo PD Mojmírovce
Prvá písomná zmienka o vinohradníckej obce Mojmírovce (v minulosti Urmín) pochádza z roku 1156, kedy sa v listine ostrihomského biskupa Martiniusa spomína ako jedna z obcí, odkiaľ bolo možné vyberať cirkevné poplatky. Prvé tri hektáre firemných viníc boli založené v roku 1951, ktorý je zároveň rokom vzniku našej firmy. O tri roky neskôr bolo vyrobené prvé víno v priestoroch historickej pivnice grófa Huňadyho. V roku 1988 boli dané do prevádzky nové moderné pivničné priestory v areáli vinice Mojmírovce.
Vinohrady PD Mojmírovce sa rozprestierajú na Nitrianskej kopcovine s južnou expozíciou v nadmorskej výške 150-170 metrov. Plochy viniča patria do teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 9,8 ºC. Zo súčasnej plochy 155 ha má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku