Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Eduardo Chadwick - Decanter Man of the Year 2018
Eduardo Chadwick, majiteľ Viña Errázuriz a Viña Caliterra, bol na počiatku apríla ocenený odbornou porotou ako Decanter man pre rok 2018. Jeho priekopnícka vízia a úplné odhodlanie pomohli posunúť čilské jemné víno na svetovú scénu. Zoznámte sa s ikonou čilského vinárskeho priemyslu.
Eduardo Chadwick je priamy potomok Dona Maximiana Errázuriz. Je piatou generáciou výrobcov skvelých vín do roku 1800. Viña Errázuriz bola priekopníkom v čilskom vinárskom priemysle, ktorá priniesla európske základné kamene vinárstva pred viac ako 130 rokmi do Panquehue v údolí Aconcagua, severne od Santiaga. Na území poddajnej krajiny bez histórie a vinohradníctva sa začala epocha najväčšieho súkromného vinohradníctva tej doby zaberajúca 2 500 akrov pôdy. Viña Errázuriz bola dlhodobo známa produkciou čilských vín najvyššej kvality.
Rodiny Eduarda Chadwicka a Roberta Mondaviho v roku 1960 uzatvorili obchod s výrobou a predajom vína Seña – najluxusnejšie čilské červené víno a Caliterra – v súčasnosti jedno z vedúcich super prémiových značiek z Čile v USA. Vína Arboleda sa k zákazníkom dostali až v roku 2001.
Eduardo riadi Viña Errázuriz a Viña Caliterra od začiatku 21. storočia. Jeho predstavy odrážajú modernú vlnu vinárskeho priemyslu nového sveta, ktoré má vášeň vo výrobe výnimočného kvalitného vína a chuť prenikať na medzinárodné trhy. Eduard sa ako mladý 23 – ročný muž pridal k svojmu otcovi Alfonsovi Chadwick Errázuriz v roku 1983 ako riaditeľ pre divíziu vín Errázuriz.
Jeho otec v tom čase získal kontrolu nad rodinným historickým majetkom a Eduardo začal svoju kariéru, tým, že prebral zodpovednosť za kompletný chod a marketing Viña Errázuriz. Často cestoval do Francúzska, Talianska a Kalifornie, kde sa učil ako viesť vinársku výrobu a všetko o vinárskom svetovom obchode.
V roku 1985 reprezentoval Eduardo Viña Errázuriz na výstave Vinexpo v Bordeaux. Bolo to po prvýkrát čo sa čilský vinár zúčastnil na takejto medzinárodnej obchodnej výstave. Rozšíril svoj záujem o štúdium technológie vinárstva a naučil sa veľa o svojom regióne. „Tieto skúsenosti boli pre mňa veľmi povznášajúce,“ hovorí Eduardo. „Zistil som, ako veľa ešte treba urobiť pre vinársky priemysel Čile, aby sa dostal na porovnateľnú úroveň najlepších svetových vinárenských regiónov.“
S takouto medzinárodnou ambíciou začal Eduardo zvyšovať kvalitu svojich vín skĺbením vylepšených technológií so storočnými vinárskymi tradíciami.
V roku 1989 založil Viña Caliterra s cieľom produkcie prémiových čilských vín a začal s výrobou Caliterra – jedným z popredných produktov a vín určených na export. Pod vedením Roberta Mondaviho sa v roku 1996 rozvinula línia vín Caliterra.
Eduardo pokračoval vo svojej činnosti novými metódami a moderným vybavením. V tom istom čase začal rozširovať svoju vinicu ako aj počty a druhy odrôd (napr. Syrah a Sangiovese). Získal taktiež nové vinice v údolí Casablanky v snahe o zvýšenie produkcie bieleho vína.
V roku 1993 Alfonso odstúpil a Eduardo sa stal aj majiteľom vinice Viña Errázuriz, pokračujúc v odkaze svojho otca so zanietením pre víno a pretrvávajúcim smerovaním k najvyššej kvalite. „Našim cieľom je vyzdvihnutie súčasného imidžu čilských vín – vín dobrej kvality a ceny – na produkciu vín s úrovňou konkurenčnou najlepším svetovým vínam,“ povedal Eduardo.
V roku 1994 uzavrel Eduardo spoluprácu s Maison Louis Jadot, aby vytvorili agentúru Hatch Mansfield so základňou v Anglicku na distribúciu vín Errázuriz a iných kvalitných vín. Eduardo tu mal vedúce postavenie. Stal sa taktiež riaditeľom čilskej vínnej exportnej asociácie v Santiagu.
Eduardo sa narodil v Santiagu a vyrastal medzi vinicami, kde sa v ňom čoskoro zrodil záujem o vinárske umenie. Vzdelania sa mu dostali v Čile a taktiež na európskych školách a univerzitný titul priemyselného inžiniera získal na čilskej katolíckej univerzite. Študoval taktiež enológiu – veda o vinárstve na Inštitúte Enológie v Bordeaux vo Francúzsku. Okrem vína sa venoval tenisu, lyžovaniu a turistike. Vo februári 2002, po 4 mesiacoch prípravy dosiahol úspešne vrchol Mt. Aconcagua (6,962 m. n. m.), čo bolo jedným z jeho najodvážnejších životných snov. V súčasnosti žije so svojou manželkou a piatimi deťmi v Santiagu.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.