Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Európske vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022
Aké je najlepšie víno? To, ktoré chutí, počúvam často. Určite nie! Áno, víno by malo chutiť, ale to je málo ako dôvod, prečo vzniklo. Aj hamburger vznikol preto, aby nasýtil a chutil. Dokonalé víno je pre mňa to, ktoré čo najvernejšie reflektuje svoj pôvod a ročník. Je vyrobené s citom a fortieľom. S rešpektom k životnému prostrediu kde vzniklo, ako aj v úcte k tradíciám. Využíva moderný prístup s cieľom vyjadriť, nie zaujať. Víno, ktoré dáva viac otázok, ako odpovedí! Rastislav Šuták, someliér WinePlanet a Corner & Co.
Inšpirujte sa: Slovenské vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022, Svetové vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022
Našťastie európske vína nie sú len drahé Brunello alebo Bordeaux. Ich spoznávanie patrí k najvzrušujúcejším činnostiam v živote someliera. Mnohé z nich sa na základe toho stávajú doslova umeleckým zážitkom. A k mnohým z nich sa dostávajú znalci až vtedy, keď zistili, že doteraz pili ich napodobeniny z celého sveta.
Champagne Ayala Brut N7 (eshop)
Hrozno pochádza zo siedmich Grand Crus. Cuvée z výnimočného ročníka 2007 tvorí 2/3 Chardonnay a 1/3 Pinot Noir. Champagne vyzrievalo 11 rokov na jemných kvasinkách. Každá fľaša bola degoržovaná ručne. Dozáž 5g/l.
Elegantné Champagne s hodvábnou a krémovou štruktúrou. Mirabelky, zrelé marhule a jemný dotyk kvetového medu a minerálnym záverom. Limitovaný počet fliaš. Vynikajúce entreé ku grilovanej husacej pečeni.
Zind Humbrecht Muscat Turckheim, BIO AOC 2019 (eshop)
Ochutnať komplexný a suchý „muškát“ s potenciálom pre vyzrievanie je okrem alsaských takmer nemožné. Toto víno tvoria dve odrody z tejto rodiny – Muscat d´Alsace (Muscat Blanc à Petits Grain) a 15% Muscat Ottonel. Hrozno pochádza zo 40 ročných parciel blízko Turckheimu.
V ústach pôsobí intenzívne a zároveň delikátne. Svojou textúrou a harmóniou výborne reflektuje ročník, dokonca aj s ďalším priestorom pre vývoj vo fľaši. Otvorte si ho k špargli s holandskou omáčkou.
Museum Las Musas 2020 (eshop)
Unikátne víno, ktoré pochádza z 2ha vinohradu Las Canteras v Cigales. Bol vysedený v roku 1937 viacerými odrodami s prevahou Garnachy, Tempranilla, Albilla Mayor a Verdeja. Nadmorska výška 768 m n. m ako aj chudobná štrkovo hlinitá pôda prispieva k veľmi nízkym výnosom pri zbere. Hrozno sa zberá a vinifikuje spoločne. Nefiltrované vyzrieva 3 mesiace v dubových sudoch. Do číslovaných fliaš sa plní len jemne čírené. Komplexné a jedinečné víno so schopnosťou vyzrievať. Limitovaná produkcia a veľká rarita!
Planeta Frappato Rosso, 2019 (eshop)
„Burgundsko zo Sicílie“. Jedno z najlepších vín s pomerom cena/kvalita v našom portfóliu. I keď je Frappato príbuzná odroda so Sangiovese z Toskánska, paradoxne senzoricky majú spoločné veľmi málo. Ako sa rozšírila na Sicílii, nie je dodnes známe. Ochutnať ju v čistej podobe je veľmi zriedkavé. Má vzdušné telo a nádhernú ovocnú textúru s hladkými tanínmi. Jemne podchladené chutí dokonale k steaku z tuniaka. Vyzrievať môže ešte 4-5 rokov.
Quinta do Crasto Superior Douro 2017 (eshop)
S portugalskými vínami sa dá zažiť veľa príjemných prekvapení. Základom vína sú pôvodné odrody – Touriga Nacional a Touriga Franca, ktoré pochádzajú z usadlosti Quinta da Cabreira v Douro Superior (450 m n. m.) Atraktívna ovocná vôňa i chuť.
Zdravé a čiastočne integrované triesloviny, pokojný priebeh chuti, živá kyselinka a kompaktný, dlhý záver. Pôsobí sofistikovane a elegantne. Dokonalé k pečenej jahňacine na bylinkách.
Gérard Bertrand Château de Villemajou 2017 (eshop)
Jedno zo siedmich Cru de Languedoc. V zmesi dominuje odroda Carignan, ktorá bola vysadená pred 100 rokmi. Vôňa je opulentná s tónmi kôstkového ovocia, malín, badiánu a ruží. Energická chuť s bohatou tanínovou štruktúrou a prirodzenou ovocnou textúrou. Dlhý, korenisto - bylinkový záver. Nefiltrované víno, ktoré kvalitou s prehľadom prevyšuje svoju cenu. Nádherné. Môj tip k dusenému diviakovi na fazuli.
Špalek Šaler červený 2015 (eshop)
Fortifikované víno z odrôd Zweigeltrebe a Svätovavrinecké, ktoré sa vyrába od roku 1995! Rubínovo červená farba. Intenzívna vôňa kandizovaného ovocia a višní v čokoláde. Plná a bohatá chuť s termickým charakterom. Skvelá harmónia a dlhý, korenisto - mandľový záver. Delikatesa k meditácii s potenciálom vyzrievania na dve – tri dekády.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku