Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Grilovaný losos so šošovicovým šalátom - RECEPT a tip na víno
Lenka si tento krát pre Vás pripravila rýchly a ľahký recept. Grilovaný losos so šošovicovým šalátom je skvelou zdravou náhradou za štedrovečerného vysmážaného kapra so šalátom.
K nemu si môžete bez výčitiek dopriať ružové Champagne Ayala a krásny vianočný večer môže začať.
Grilovaný losos so šošovicovým šalátom
Čas prípravy: 40 minút, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Losos je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a správnu funkciu srdca. Taktiež je cenným zdrojom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre vstrebávanie vápnika a zdravie kostí, ale aj pre optimálnu funkciu imunitného systému a funkciu mozgu.
Šošovica je najžiadanejšou strukovinou, ktorá pochádza z Indie. Pomáha pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu, predchádza ateroskleróze, pomáha pri chudnutí a dodáva telu železo. Šošovica, najmä naklíčená, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. A vďaka vysokému obsahu zinku má omladzujúce účinky na väzivové tkanivo.
POSTUP
1. Šošovicu prepláchneme v sitku pod tečúcou vodou a necháme namočiť na 30 minút vo väčšej miske. Potom ju scedíme, zalejeme 1,8 litra vody.
2. Necháme zovrieť a na miernom ohni pod pokrievkou varíme cca 30 minút. Po 15 minútach pridáme k šošovici nakrájanú na kocky mrkvu a spolu varíme.
3. Podľa potreby pridáme vodu. Uvarenú šošovicu zlejeme a necháme s mrkvou odkvapkať na sitku.
4. Šošovicu s mrkvou nasypeme do väčšej misy, pridáme olej, soľ, korenie, pretlačený cesnak, tymián, jemne nakrájanú jarnú aj červenú cibuľu.
5. Zalejeme citrónovou šťavou, dobre premiešame a necháme chvíľu odležať. Zatiaľ si môžeme pripraviť lososa na panvici.
6. Z umytého a osušeného lososa odstránime kožu. Ochutíme soľou a korením a opečieme na rozpálenej panvici s olivovým olejom z každej strany 3-4 minúty dozlatista.
7. Stiahneme z ohňa a pridáme šťavu z citróna. Necháme chvíľu odpočívať.
Servírovanie - Na tanier naservírujeme porciu šalátu a filet z lososa. Môžeme naaranžovať s čerstvým tymiánom a citrónom.
Someliérka odporúča vhodné víno
Grilovaný losos sa ideálne páruje so šumivými vínami, s ľahkými, suchými a sviežimi bielymi i ružovými vínami. Teplý šošovicový šalát s mrkvou má jemne zemitú chuť, ktorá sa dokonale hodí k šumivým vínam. K vianočnému grilovanému lososovi so šošovicovým šalátom odporúčam, nielen ako aperitív ale i celovečerného spoločníka, Champagne Ayala Brut Rosé Majeur, ktorý navodí sviatočnú atmosféru večera.

Odporúčanie someliérky:
Champagne Ayala Brut Rosé Majeur
Cuvée 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir /z toho 6% červené víno z Grand Cru Äy/ a 10% Pinot Meunier. Vyzrievalo 3 roky na jemných kaloch. Dossage 7g/l. Originálne a rafinované Champagne lososovo ružovej farby s pravidelným perlením. Vo vôni dominujú ovocné tóny zrelej broskyne, lesných jahôd a červených ríbezlí. Chuť je elegantná, štruktúrovaná a delikátna s jemným ovocným prejavom a sviežou kyselinkou. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Champagne Ayala
Podobne ako jeho vlastník Bollinger je Ayala klasickým predstaviteľom oblasti. Začiatkom 20. storočia bolo vinárstvo počas revolta takmer zničené. Bollinger neskôr revitalizoval tento dom a pritiahol pozornosť someliérov ako aj odborníkov k jeho vínam.
Niet divu, Ayala patrila medzi najväčších advokátov suchého štýlu. Súčasný štýl Ayaly pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive, ktorá preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav. Champagne je potvrdené na odrode Chardonnay.
Identita značky je premyslená s dizajnom nových etikiet inšpirovaných históriou domu. Estetický štýl, ktorý je súčasný. Skvelé Champagne do gastronómie.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku