Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

¡Hola! - Cava z Barcelony
Cava ¡Hola! z Barcelony je poctou všetkým obyvateľom a návštevníkom, ktorí prichádzajú alebo bývajú v Barcelone. Značku Cava ¡Hola! vytvorili v roku 2014 dvaja belgickí podnikatelia, Christopher Heirwegh a Christel Weemaes, ktorí sa presťahovali do Barcelony so snom vytvoriť najlepšiu organickú Cavu. Dnes po desiatich rokoch vyvážajú približne 85 % produkcie Cavy do 25 krajín sveta. Najobľúbenejšie sú Cava ¡Hola! Brut & Cava ¡Hola! Brut Pink.
Hrozno vinárstvo nakupuje z konkrétnych vinohradov od vinohradníkov, s ktorými majú dlhodobé zmluvy. Vinohrady ležia vysoko v horách 500 metrov nad morom v blízkosti vinárstva. Spolu s vinohradníkmi vysadili najmladší blok vysoko v horách na unikátnych terasách, ktoré poskytujú podzemnú drenáž, systém, ktorý odvádza dažďovú vodu, aby umožnil včasný rast koreňov v optimálnych podmienkach. Aluviálna, hlinitá pôda je jednou z najväčších hodnôt vinárstva. Zber sa robí ručne v nočných hodinách, aby sa zabezpečila jeho optimálna kvalita a zabránilo sa prirodzenej oxidácii pred lisovaním.
„V ¡Hola! sa zameriavame na vysoko kvalitné, prémiové šumivé vína, ktoré maximálne vyjadrujú katalánsky pôvod“.
Cava ¡Hola! Brut
Cava vyrobená tradičnou metódou z klasických bielych odrôd Xarello, Macabeo, Parellada a Chardonnay. Parellada sa pestuje v horách v nadmorskej výške 500 metrov, Macabeo v spodných častiach. Cava vyzrievala 18 mesiacov vo fľaši v barcelonských pivniciach.
Dizajn je inšpirovaný typickou barcelonskou kvetinovou dlaždicou s názvom „Rosa de Barcelona“. Intenzívna a svieža vôňa zeleného jablka, citrusov, neskôr tóny pečiva a mandlí. Ľahká, svieža a ovocná chuť s príjemnou aciditou a minerálnym záverom. Dobre sa kombinuje s morskými plodmi.
Cava ¡Hola! Brut Pink
Cava vyrobená tradičnou metódou z odrôd Xarello, Macabeo a Pinot Noir. Pinot Noir pochádza z horných viníc v Penedès. Noci sú tam chladnejšie, hrozno si zachováva svoju ovocnosť. Cava vyzrievala 12 mesiacov vo fľaši v barcelonských pivniciach.
Dizajn je inšpirovaný typickou barcelonskou kvetinovou dlaždicou s názvom „Rosa de Barcelona“. Cava s intenzívnymi tónmi jahôd, malín a černíc. Svieža, ovocná chuť s perzistentným perlením. Skvelá k tapas.
Organic & vegan
Od roku 2016 vo vinohradoch nepoužívajú žiadne chemikálie a znižuje sa aj používanie siričitanov na minimum. Všetky šumivé vína sú certifikované ako organické a vegánske. ¡HOLA! patrí medzi prvé vinárstva, ktoré prijali ekologické poľnohospodárstvo pre všetky svoje vína a od roku 2019 získali európsku ECO certifikáciu. Pomaly sa vo vinárstve prijímajú biodynamické princípy, vrátane kompostovania, privádzania zvierat a začlenenia lunárneho kalendára.
Ekologické včelárstvo
Vinárstvo úzko spolupracuje s ekologicky udržateľnými špecialistami na rozšírení poľnohospodárskych techník, ktoré pomáhajú podporovať živý, dýchajúci ekosystém. Organické ničenie buriny si vyžaduje trpezlivé inovácie. Vyhýbanie používaniu syntetických a biologických herbicídov a namiesto toho sa zameriava na prírodné alternatívy.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.