Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou - RECEPT a tip na víno
Kačacie a husacie hody majú na Slovensku dlhú tradíciu. Pečenú kačku s kapustou a zemiakovými lokšami postupne v gastronómii nahrádzajú modernejšie úpravy tohto klasického jedla.
Lenka pre vás pripravila zaujímavú kombináciu. Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom. K pokrmu som vybrala lahodnú Frankovku z moravského vinárstva J. Stávek.
Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom
Čas prípravy: 1,5 hodíny, počet porcií: 2 porcie
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Kačacie prsia umyjeme a dobre vysušíme v papierovej utierke. Narežeme kožu ostrým nožom do tvaru mriežky. Dávame pozor, aby sme nezarezali do kačacieho mäsa.
2. Prsia z oboch strán osolíme, okoreníme a necháme postáť zhruba 10 minút.
3. Potom ich sprudka opekáme na suchej panvici na strane s kožou (približne 7-8minút), kým koža nepustí tuk a mierne zhnedne.
4. Otočíme na druhú stranu. Keď prsia získajú zlatohnedú farbu, preložíme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút.
5. Hotové kačacie prsia prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
Brusnicová omáčka - Cukor s vodou necháme zovrieť. Do takto vzniknutého sirupu pridáme brusnice. Znížime teplotu a varíme ďalších približne 20 minút. Následne pridáme džem, sójovú omáčku, čierne mleté korenie a podlejeme červeným vínom. Miešame až kým nám omáčka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Potom odstavíme.
Batátové pyré s paštrnákom - Batáty a paštrnák očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody domäkka. Uvarené batáty s paštrnákom rozmixujeme s kúskom masla a sladkou smotanou na hladký krém.
Servírovanie - Na tanier naservírujeme batátové pyré, položíme kačacie prsia nakrájané na plátky, ktoré v reze osolíme a okoreníme. Prelejeme brusnicovou omáčkou a ozdobíme s bylinkami.
Someliérka odporúča vhodné víno
Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom si žiadajú červené víno, ktoré má ovocný základ, triesloviny a kyselinku. Víno, ktoré bolo šetrne školené v dubových sudoch tak, aby neprekrylo ovocnú textúru. Kyselinka zredukuje tuk kačky a vytvorí skvelú harmóniu k sladšej chuti pyré a k ovocnej brusnicovej omáčke. Preto ku kačacím prsiam s brusnicovou omáčkou a pyré odporúčam Frankovku VOC 2018 z vinárstva Ján Stávek, ktorá spĺňa uvedené atribúty.
Odporúčanie someliérky:
Frankovka VOC 2018 - Česká republika
Víno je kupážou Frankovky, ktorá zrela viac ako dva roky v malých, stredných a jednom veľkom dubovom sude. Intenzívna rubínová farba s fialovými odlesky. Harmonické a vyvážené červené víno s charakterom. V chuti pôsobí transparentne s výbornou zrelosťou a štruktúrou. Živá kyselinka, krásna ovocná textúra a zdravé triesloviny zvýrazňujú jej temperament. Výborný predstaviteľ Frankovky z Modrých hor. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Ján Stávek
Víno J. Stávek je rodinným vinárstvom sídliacim v Němčičkách v priestoroch Vinárskeho Dvora, ktorý bol postavený pradedkom Františkom v roku 1898. Momentálne vinárstvo vedie štvrtá generácia , vinár Ján Stávek. Špecializuje sa najmä na odrodu Frankovka. Vinárstvo je známe aj výrobou rodinných cuvée ako Dědova večerka, Karmazín a Áčko, taktiež ružových a fortifikovaných vín.
Najlepšia viničná trať pre Frankovku Bočky v Němčičkách bola vysadená pod lesom a nadväzuje na niekoľko biocentier miestneho významu a prírodnej rezervácie Jesličky s pestrou faunou a flórou. Vinárstvo je súčasťou VOC Modré Hory. Vlastní aj viničné trate Novosady a Růženy. Súčasťou vinárstva je desátkový sklep, ktorý pochádza zo 17. storočia a nachádza sa tu najstaršia lisovňa v Nemčičkách.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku