Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Letné koktaily s ginom
Gin je bezpochyby jedným z najuniverzálnejších destilátov. Leto sa začína, vyťažte maximum z teplého počasia s jedným z našich ginových koktailov. Najlepšie letné koktaily od klasických až po jedinečné a osviežujúce.
Gin Fizz
Ingrediencie
• 60 ml gin Koval Dry Gin Organic 47%
• 45 ml čerstvo vytlačenej citrónovej alebo limetkovej šťavy
• 45 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 1 malý alebo stredný vaječný bielok, voliteľné
• 60 ml sódy
• citrónová kôra na ozdobu
Postup
Do šejkru nalejte gin, citrónovú šťavu, sirup a vaječný bielok (voliteľné). Dôkladne pretrepte bez ľadu asi 15 sekúnd, aby ste zaistili spenený vaječný bielok (ak používate).
Pridajte niekoľko kociek ľadu do šejkra a pretrepte. Nalejte do vychladeného pohára na čerstvé kocky ľadu. Zalejte sódovou vodou a ozdobte citrónovou kôrou.
Gin & Tonic
Ingrediencie
• 50 ml Gin Adamus Aquardente Bagaceria Organic 52%
• 200 ml toniku Erasmus Bond Botanical Tonic Water
Postup
Naplňte pohár ľadom. Ľad v pohári „otočte“ pomocou barovej lyžice. Vypustite prebytočnú vodu z pohára. Pridajte 5 cl Adamus Gin. Jemne pridajte 20 cl toniku Erasmus
French 75
Ingrediencie
• 30 ml ginu Fifty Pounds 43,5%
• 15 ml čerstvej citrónovej šťavy
• 15 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 120 ml Champagne Ayala Brut Majeur
Postup
V šejkri zmiešajte gin, citrónovú šťavu a sirup. Naplňte šejker ľadom a dobre pretrepte. Preceďte do vychladenej flauty a dolejte Champagne.
Negroni
Ingrediencie
• 30 ml ginu Toison Gin Handcrafted DRY GIN 47%
• 30 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 30 ml Campari Bitter 25%
• 2 kvapky Angostura® bitters
• pomarančová kôra na ozdobu
Postup
Všetky ingrediencie pridajte do šejkru s ľadom a miešajte, kým sa nespoja. Preceďte do pohára Riedel Rocks Glass a ozdobte kúskom pomarančovej kôry.
Tom Collins
Ingrediencie
• 45 ml ginu GINJOY 45%
• 30 ml citrónovej šťavy
• 15 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 90 ml sódy
• maraschino čerešňa na ozdobu
• plátok citróna na ozdobu
Postup
Nalejte citrónovú šťavu do pohára Collins. Pridajte sirup a miešajte. Naplňte pohár ľadom a pridajte gin. Dolejte do pohára sódu a premiešajte. Ozdobte kolieskom citróna a čerešňou maraschino.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku