Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Letné novinky zo Slovenska
Toto leto je plné novinek, ktoré si u nás môžete vychutnať. Pokiaľ milujete letné bublinky, vyskúšajte ovocné perlivé vína Miluron.
Zo svetoznámej tokajskej oblasti prichádza výnimočná novinka Cassavita, ktorá má typickú chuť odrody Furmint.
Vinárstvo Miluron
Miluron je slovenské vinárstvo, ktoré sa snaží svojim inovatívnym prístupom priniesť nové nepoznané chute. Vinárstvo je zamerané na výrobu ovocných vín. Ovocné vína sú samostatná kategória, na trhu ešte stále veľmi nepoznaná.
Letné ovocné bublinky
Edícia Summer Bubbles predstavuje moderné, svieže a prijemné ovocné vína s jemnými bublinkami a nižším obsahom alkoholu.
V ponuke budú i mimo letných mesiacov. Vinárstvo vsadilo na tri overené chute a to višňa, jablko/baza a malina. Trio ovocných sýtených vín si môžete vychutnať vychladené s ľadom a doplniť čerstvým ovocím.
Chateau GRAND BARI pôsobi v Tokajskej oblasti v obci Veľká Bara. Obhospodaruje približne 60 ha viníc. Víno vyrába výhradne z hrozna z vlastných vinohradov, aby bola zachovaná kontinuita terroir. Snahou je vyrábať špičkové vína z produkcie ekologického vinárstva pre najnáročnejších milovníkov vína.
Cassavita z Tokaja
Víno CASSAVITA vzniklo s cieľom návratu tradície zo 14. storočia, keď Košice mali monopol obchodu s vínom. Neskôr v 16.stor mali Košice už vlastné vinice v Tokaji. Preto sme sa vinárstvo Grand Bari rozhodlo prinavrátiť túto tradíciu a symbolicky odovzdať mestu 1 hektár viníc.
Z tejto vinice vyrobili víno CASSAVITA, s ktorým sa začína písať nová kapitola Košického vína. Jedno euro z predaja každej gľaše tohto vína mimo objemu určeného pre mesto Košice bude odovzdané na obnovu mestskej kultúrnej pamiatky.
Víno Cassavita je vyrobené z odrody Furmint z vinohradu mesta Košice v Tokajskej vinohradníckej oblasti. Biele polosladké víno s atraktívnou ovocno kvetinovou vôňou. Sladšia ovocná chuť záhradného ovocia so stredne dlhým harmonickým záverom. Kúpou vína prispievate na zveľaďovanie mesta Košice.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku