Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Makovo - višňová kocka s mascarpone - RECEPT a tip na víno
Naša Lenka rada pripravuje jedlá a koláče zo sezónnej zeleniny a ovocia. Keďže momentálne v ovocných sadoch je čas dozrievania višní, prichystala pre vás letný recept na makovo – višňovú kocku s krémom mascarpone a k nemu som zvolila víno Summer Bubbles Višňa z vinárstva Miluron. Ovocné vína majú svoje osobitné postavenie, väčšina ľudí ich vyhľadáva pre ich sladkú ovocnú chuť. Skúste preto kombináciu višne s višňou.
Makovo - višňová kocka s krémom mascarpone
Čas prípravy: 15 min a doba pečenia 30 min
Počet porcií: cca 12 ks
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Malý plech 20 x 20 cm vyložíme papierom na pečenie.
2. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme po jednom žĺtky. Potom vmiešame mletý mak, mleté mandle a rum.
3. Bielky vyšľaháme samostatne na tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta. Vylejeme do formy a pečieme na 170 °C asi 25-30 minút záleží od rúry. Počas pečenia skúšame špajdľou.
4. Po upečení korpus necháme vychladnúť a prerežeme ho na dve rovnaké časti. Spodný korpus natrieme lekvárom.
Krém: Spolu naraz šľaháme mascarpone, šľahačkovú smotanu, vanilkový cukor a podľa chuti trstinový cukor, krátko zašľaháme višne. Na lekvár natrieme krém a položíme druhý korpus. Trochu krému necháme a môžeme ním tenkou vrstvou potrieť horný korpus a ozdobiť višňami.
Koláč dáme na hodinku do chladničky a potom môžeme pokrájať na kocky. Okolo 12 ks, ale záleží na každom, akú veľkosť kocky zvolí.
Someliérka odporúča vhodné víno
K výberu tohto ovocného vína ma inšpiroval recept od Lenky. Makovo višňovú kocku s krémom ideálne doplní jemne podchladené, višňové polosladké víno z vinárstva Miluron edície Summer Bubbles, ktoré ešte výraznejšie podčiarkne višňovú chuť.
Odporúčanie someliérky:
Summer Bubbles Višňa
Ružové víno - polosladké - Slovensko
Sýtený ovocný vínny nápoj v kategórii polosladké okamžite prekvapí svojou prirodzenou sviežosťou a kyselinkami. Čerešňová farba. Vo vôni i v chuti dominujú zrelé šťavnaté višne. V chuti sladké, jemne perlivé. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Miluron
Miluron je mladé slovenské vinárstvo, ktoré sa snaží svojim inovatívnym prístupom priniesť nové nepoznané chute. Vinárstvo je zamerané na výrobu ovocných vín, čím zaručuje vysokú profesionalitu a kvalitu v tejto oblasti. Ovocné vína sú samostatná kategória vín, na trhu ešte stále veľmi nepoznaná. Dobrý nápad, šikovné ruky a chuť spraviť niečo výnimočné spojila tých správnych ľudí do značky "Miluron". Tradičná receptúra dala základ pre vznik ovocných vín. Cieľom je vyrábať exkluzívne ovocné vína z poctivých surovín zo Slovenska.
Edícia Summer Bubbles predstavuje moderné, svieže a prijemné ovocné vína s jemnými bublinkami a nižším obsahom alkoholu. V ponuke budú i mimo letných mesiacov. Vinárstvo vsadilo na tri overené chute a to višňa, jablko/baza a malina. Trio ovocných sýtených vín si môžete vychutnať vychladené s ľadom a doplniť čerstvým ovocím.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku