Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Marsen – ovocné destiláty, tekuté ovocie
Fruit Distillery je malá rodinná pálenica, ktorá sa môže pochváliť viac ako 100 medailami a oceneniami pod značkou Marsen. Pálenica Marsen bola založená v roku 2006 v Marcelovej. Nadväzuje na starú tradíciu z Marcelovej, kde likérka fungovala už v 18. storočí. Marsen kladie dôraz na maximálnu kvalitu, limitované série čistých odrodových destilátov a výrobky spracované z destilátov. Okrem destilátov dopĺňa značku Marsen aj rad exkluzívnych likérov a liehovín.
AKCIA do 31. 3. 2024 - Destiláty Marsen v akcii až -15%
Prevádzka je situovaná do najúrodnejšieho regiónu Slovenska, do blízkosti ovocných sadov. Ovocie použité v destilátoch pochádza z úrodnej pôdy Žitného ostrova.
Marsen sa nesústreďuje na veľkoobjemovú výrobu lacných produktov. Všetky naplnené fľaše sú číslované. Bežne sa v danom roku z určitej odrody ovocia vyrobí len limitované množstvo fliaš. Pri odrodovosti Marsen nerozlišuje len druh ovocia, ale aj jednotlivé odrody. Napríklad z hrušky vyrába štyri druhy destilátu – z odrôd Williams, Konferencia, Durandeau a Jesenná.
Použité ovocie musí byť zdravé a zrelé. Riadené kvasenie prebieha v nerezových nádobách bez prístupu vzduchu pri určitej teplote. Doba kvasenia je rôzna. Samotná výroba, čiže destilácia prebieha v modernom zariadení, ktoré jedným procesom vyprodukuje 3-krát destilovaný produkt. Po vypálení sa percentuálne bohatý destilát postupne riedi vodou na požadovanú stupňovitosť. Odrodové destiláty sa riedia na 42,3%. Destiláty neobsahujú žiadne aromatické látky ani farbivá. Marsen si zakladá na poctivej remeselnej výrobe.
TIPY na destiláty Marsen:
Marsen Marhuľovica Traditional 42%
Dizajn inšpirovaný slovenským folklórom. Klasický marhuľový destilát vyniká sladkastou chuťou marhule a kvetov s mandľovým charakterom kôstky. Vďaka vyrovnanej chuti a aromatickej sviežosti patrí k najušľachtilejším ovocným destilátom.
Marsen HRUŠKOVICA odroda Williams alk. 42,3%
Hruška Williams je veľmi citlivá odroda a potrebuje osobitný prístup pri spracovaní. Destilát je charakteristický plnou a nezameniteľnou ovocnou arómou, ktorá po servírovaní naplní celý okolitý priestor.
Marsen Višňovica Cigánska alk. 42,3%
Cigánska višňa, známa skôr ako divá višňa, sa vyznačuje menšími plodmi a jemne trpkou príchuťou. V tomto destiláte nachádzame krásne dynamickú, sviežu a korenistú vôňu divých višní, ktorú dopĺňa jemný nádych marcipánu.
Všetkým priaznivcom pravých ovocných destilátov dáva Marsen bohato na výber. Vlajkovými produktmi sú odrodové destiláty. Okrem klasických ovocných destilátov ponúka Marsen aj exotický rad páleniek z pomaranča, mandarínky, manga a banánu. Obľúbenými sú aj destiláty, ktoré vyzrievajú v dubových sudoch. V poslednej dobe sa teší obľube aj tradičný rad páleniek, ktorých dizajn je inšpirovaný slovenským folklórom. Tvoria peknú farebnú škálu a poctivý 40%-ný destilát.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.