Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

MasterClass s Frankovkou J. Stávek
Frankovka, Frankovka modrá, Blaufränkisch, Lemberger, Kékfrankos... synonymá jednej a tej istej modrej, vyložene stredoeurópskej odrody, ktorá si určite zaslúži pozornosť. Frankovke patrí prvenstvo v Rakúsku, Nemecku, Maďarsku, na južnej Morave i na Slovensku.
V sprievode vinára Jana Stáveka sa dňa 24.3.2022 v priestoroch spoločnosti Corner na Starej Vajnorskej uskutočnil MasterClass Frankovka VOC Modré Hory.
Vinárstvo J. Stávek
Vino J. Stávek je malé rodinné vinárstvo sídliace v Nemčičkách v priestoroch Vinárskeho Dvora, ktorý bol postavený pradedom Františkom v roku 1898. Špecializuje sa na odrodu Frankovka, je tiež známe výrobou rosé a fortifikovaných vín. Vinárstvo vedie Jan Stávek, zapálený vinár, učiteľ a spisovateľ v jednej osobe. Honza vyrába svoje vína v rámci apelácie VOC Modré Hory. Vlajkovou loďou vinárstva je práve Frankovka vo všetkých jej farbách.
VOC Modré Hory sú prvé VOC v Českej Republike, ktoré vyrábajú vína iba z modrých odrôd. Vinári tohto regiónu dôkladne vybrali tradičné, typické a momentálne najviac pestované tri modré odrody a to Frankovka, Svätovavrinecké a Modrý Portugal. Červené vína s označením VOC Modré Hory z týchto odrôd môžu byť uvedené na trh po 18. mesiacoch. Ružové vína musia byť v kategórii suchých, príp. polosuchých vín. Hrozno musí pochádzať z vybraných vinohradníckych tratí obcí Nemčičky, Velké Pavlovice, Bořetice, Vrbice a Kobylí.
Degustácia J. Stávek - 9x Frankovka
V rámci Masterclassu sme ochutnali deväť vín z odrody Frankovka v rôznych štýloch. Začali sme netradične Bílou Frankovkou 2020. Biele víno vyrobené z modrého hrozna Frankovky – Blanc de Noir. Intenzívna ovocná vôňa bielej ríbezle, egrešov a žltých drobných ringlôt. Chuť svieža a ovocná so šťavnatou kyselinkou v harmónii so zvyškovým cukrom. Ako sám vinár hovorí – „víno na letní pití.“
Druhým v poradí bolo Rosé Trkmanska 2020, ktoré je pomenované podľa vinohradníckej trati Trkmanska. Leží v nadmorskej výške 220 m n. metrov a je jednou z najväčších tratí v rámci Českej republiky. Pôdy sú hlinité s vápenatým a piesčitým podložím. Veľmi dobre sa tu darí práve Frankovke. Pekný ovocný a odrodový prejav vo vôni i v chuti. Dlhšiu maceráciu hrozna na šupkách prezrádza nielen ľahko červená farba, ale i prítomné triesloviny. Komplexné rúžové so štruktúrou, výborné do kvalitnej gastronómie.
VOC Modré Hory na jazyku
Ďalšia časť degustácie bola venovaná vertikálnej degustácii troch ročníkov Frankovky VOC Modré Hory - ročníkov 2018, 2015 a 2013. Frankovka 2018 momentálne v Čechách už vypredaná, u nás stále k dispozícii!
Pôsobí termicky, transparentne s výbornou zrelosťou a štruktúrou. Živá kyselinka, krásna ovocná textúra a zdravé triesloviny. Vyzrievala v malých, stredných a jednom veľkom dubovom sude viac ako 2 roky. Hrozno pochádza zo starej vinohradníckej trate Rúženy, ktorá leží na ľahších, piesočnatých pôdach s bohatým minerálnym podložím.
Hrozno Frankovky VOC 2015 je z vinohradníckej trate Kolberk s hlinito piesočnatou a ílovitou pôdou. Hrozno bolo zberané pri cukornatosti 26,1 g/l, čo považuje Jan na za naozaj vysokú kvalitu. Víno vyzrievalo 22.mesiacov v štyroch dubových sudoch.
Zaujme ovocnou vôňou višní, ríbezlí, škorice a klinčekov. Chuť nadväzuje na vôňu aj s citlivo použitými sudmi a charakterovým zázemím vína. Minerálno korenistý záver.
Poslednou v sekcii VOC Modré Hory bola Frankovka 2013. Klasická, moravská z chladnejšieho ročníka s višňovo herbálnou vôňou. V chuti stále šťavnatá s harmonickou kyselinkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou.
Karmazín je starý názov Frankovky, ktorý sa používal v tejto oblasti. Rukopis rodinnému cuvée dal už pradedo František Kopřiva. Víno sa vyrába tradičnou „technológiou“ nakvášania v otvorenej kadi, vyzrieva v starých dubových sudoch. Rustikálny a klasický prejav vína vychádza z jeho tradičnej výroby. Ušľachtilá vôňa kôstkového ovocia doplnená o herbálne, zemité a jemne zemité tóny. V chuti vyvážené, klasické s veľmi dobrou hroznovou informáciou.
V podobnom štýle pokračujeme s Frankovkou Staré keře 47 z ročníka 2018. Hrozno pochádza z vinice Šumperky, ktorú založil ešte Janov dedko Boleslav Kopřiva. Ide o veľmi staré klony Frankovky, ktoré majú riedky strapec a malé bobuľky s veľmi nízkym výnosom. Každý rok sa vyrobí len jeden sud. Frankovka vyniká jedinečným korenisto ovocným prejavom s dotykom minerality. Víno s prirodzenou štruktúrou a vnútorným nábojom.
Frankovka s označením reserva sa vyrába len v najlepších ročníkoch a to 2000, 2006, 2015, 2018 a momentálne vo fáze výroby 2021. Ročník 2018, ktorý sme ochutnali, bol teplý a hrozno z trate Zbavce bolo kvalitné.
Víno vyzrievalo dva roky v nových sudoch a bolo servírované z fľaše Magnum. Frankovka v modernom štýle s bohatým ovocným prejavom, ktorý bol podporený vyzrievaním vína v nových sudoch. Dlhý, korenistý záver.
Sladká bodka
Posledným degustovaným vínom bol červený, fortifikovaný Lokus Reserva 2010 s inšpiráciou v Portugalsku. Počas kvasenia rmutu sa pridal hroznový destilát. Víno následne zrelo deväť rokov v jednom dubovom sude s objemom 500l. Ochutnať fortifikovanú Frankovku je naozaj vzácnosť. 55g/l zvyškového cukru a 4,3 g/l kyselín dali základ pre harmonické, elegantné víno s vyššou extrakciou a sviežou ovocnou štruktúrou.
S Frankovkou sa dá prežiť naozaj krásny večer a ak si ju zamilujete, tak i celý život.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku