Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Medzinárodný deň Chardonnay
Medzinárodný deň Chardonnay sa oslavuje každý rok vo štvrtok pred Memorial Day v USA, v tomto roku je to 27. mája 2021.
V rámci opatrení sa i tento rok bude oslavovať hlavne prostredníctvom sociálnych sietí, avšak pri ich sledovaní si môžete otvoriť fľašu dobrého Chardonnay a pripiť si na oslavu Dňa Chardonnay.
Someliérka vybrala najlepšie Chardonnay ku oslave.
Chardonnay patrí k najpopulárnejším bielym odrodám a v rebríčku pestovania jej vo svete patrí 5. miesto. I keď Chardonnay je pôvodom francúzska biela odroda, konkrétne z Burgundska, pestuje sa po celom svete, je vysadená takmer v každej vinohradníckej oblasti. Názov Chardonnay je pomenovaný podľa dediny Chardonnay v burgundskej oblasti Mâcon. Montrachet, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault a Corton-Charlemagne sú jedny z najznámejších lokalít Burgundska.
Chardonnay mánia bola fenoménom 80. a 90. rokov, na začiatku 90. rokov bola najviac vysádzanou bielou odrodou. Dopyt po Chardonnay od výrobcov vína bol niekedy oveľa väčší ako ponuka.
Väčšina vinárov dnes zo Chardonnay vyrába biele tiché vína, avšak využíva sa aj pri výrobe najlepších šumivých vín. Vo Francúzsku v Champagne spolu s modrými odrodami Pinot Noir a Pinot Meunier či Franciacorte v Taliansku. Chardonnay sa prezentuje vo viacerých štýloch, môže byť svieže a minerálne – Chablis a stredná Európa. Vína z Nového sveta /Čile – Aconcaqua Valley, Kalifornia – Central Coast, Austrália – Viktória, sú stredne plné s ovocnou štruktúrou a vyzrievaním v dubových sudoch.
Silnou stránkou Austrálie je spoľahlivá kvalita a rozmanitý štýl Chardonnay. Adelaide Hills, Yarra Valley, chladnejšie časti Nového Južného Walesu a prímorské oblasti západnej Austrálie sa osvedčili v produkcii Chardonnay najvyššej kvality. Vďaka mimoriadnemu rozmachu výsadby sa Chardonnay stalo v Kalifornii synonymom vyhľadávaného bieleho vína. Hmly pri pobreží spomaľujú proces dozrievania a predĺžia vegetačné obdobie tejto odrody.
Chardonnay sa pestuje takmer všade v Severnej Amerike, vrátane chladných vinohradníckych oblastí Kanady a štátu New York, vo Washingtone a Oregone. V posledných rokoch výrazne stúpa kvalita juhoamerických Chardonnay, najmä z chladnejších oblastí.

Chardonnay a gastronómia
Klasická kombinácia je Champagne Blanc de Blancs a ustrice, ktoré sa výborne hodia aj k Chablis. Taktiež slimáky s bylinkovým maslom sú vhodným spoločníkom k dedinským burgundským vínam.
Ľahšie, svieže Chardonnay s minerálnym charakterom je ideálne ku grilovaným rybám a morským plodom, rybím a zeleninovým paštétam, grilovanému malému kuraťu, cestovinám alebo rizotu s jarnou zeleninou.
K ovocnejším verziám Chardonnay, ktoré však nevyzrievajú v sude (Slovensko, Čile, Nový Zéland, Južná Afrika) sú výbornými partnermi ryby s krémovou omáčkou. Podáva sa tiež k zeleninovým šalátom s kuracím alebo morčacím trhaným mäsom, alebo k ovocným šalátom s dominanciou manga, broskyne a orechov.
K Chardonnay, ktoré vyzrievalo v dubovom sude s plnším charakterom a krémovou štruktúrou si pripravte grilované bravčové s zemiakovým pyré, ravioli plnené tekvicovou pastou, grilovanú kambalu alebo morského vlka s feniklovým pyré.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku