Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Mladé vína Mrva & Stanko 2021
Vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s mladými vínami z ročníka 2021. Vína sú výrazne ovplyvnené nádhernou dlhou a teplou jeseňou. Hrozno dokonale vyzrelo.
Ročník 2021 podľa slov Vladimíra Mrvu určite radíme medzi nadpriemerné. Zoznámte sa s vinárom – Mrva & Stanko
Ročník 2021
„I keď jar bola pomerne chladná, celá vegetácia bola posunutá, veľkú úlohu zohralo krásne slnečné počasie na jeseň. Prišlo babie leto a minimálne množstvo zrážok, čo spôsobilo, že hrozno dokonale dozrelo. Zachovalo si pomerne vyšší obsah kyselín. Biele vína sú korenisté, plné, štruktúrované, telnaté s výrazným aromatickým odrodovým profilom s dostatkom kyselín potrebných na dlhoročné zrenie vo fľaši. Ružové vína sú výrazne ovocné, svieže, pikantné s nádherným prejavom ovocných vôní a chutí.
Kto v ročníku 2021 počkal so zberom modrých odrôd, odmenou mu bolo dokonalé vyzreté hrozno, ktoré potrebuje ešte niekoľkoročné zrenie v sudoch s veľkým sľubným potenciálom kvality. Všeobecne hodnotím ročník ako veľmi dobrý, obzvlášť tento rok prial odrodám Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Tramín červený, Pálave, Frankovke modrej, Dunaju a slovenským modrým novošľachtencom.“ hovorí vinár Vladimír Mrva.
Nové etikety
Už minulý rok sa zmenil dizajn niektorých etikiet a v tomto trende vinárstvo pokračuje aj s novým ročníkom. Taktiež sa zmenilo aj označovanie vín. „Na prednej bielej etikete nájdete tie najdôležitejšie údaje a to názov vinárstva, odrodu, ročník a kategóriu, či ide o víno suché, polosuché, polosladké alebo sladké. Okrem cukornatosti kladieme dôraz hlavne na terroir, čiže odkiaľ hrozno pochádza“, pokračuje Vladimír Mrva. „Samozrejme nechýbajú ani údaje o obsahu kyselín a alkoholu.“
Vína 2021
Mladý Műller Thurgau z Mojmíroviec disponuje intenzívnou ovocnou vôňou , najmä citrusových plodov s jemným muškátovým tónom. Chuť vína je šťavnato ovocná so sviežimi citrusovými kyselinami. Mladý, ľahký a šťavnatý.
Klasické Veltlínske zelené z Dolných Orešian s jemnou ovocnou vôňou hrušky, bieleho grepu, mandle a lúčnych kvetov. Chuť vína je lahodná, ovocná so sviežimi kyselinami a mandľovými tónmi. V závere jemne minerálne. Výborne sa hodí ku klasickému viedenskému teľaciemu rezňu.
Netradičné spojenie dvoch odrôd i tak môžeme označiť cuvée Silvánske zelené a Sauvignon. Víno s citrusovo kvetinovou vôňou.
Zelené jablko, egreš a ružový grep s dotykom byliniek. Ľahká, svieža a ovocná chuť so šťavnatou kyselinkou. Odporúčame podávať s k špenátovej rolády s vajíčkovou plnkou s medvedím cesnakom.
Štvoricu mladých vín uzatvára Muškát žltý určený pre milovníkov sladších vín. Atraktívna vôňa ruže, medu, lúčnych kvetov a korenia. Ovocná chuť je v rovnováhe s vôňou, ju dopĺňa šťavnatá kyselinka a zvyškový cukor. Medovo muškátové.
I tento rok vinárstvo ponúka tri ružové Cabernety v suchej, polosuchej verzii a jeden v spojení s odrodou Syrah.
Suchý Cabernet Sauvignon Rosé z Vinodolu vás láka intenzívnou ovocnou vôňou lesných jahôd a malín. Chuť je šťavnato ovocná s harmonickou štruktúrou kyselín. Skvele sa hodí ku grilovanému lososovi. Polosuchý Cabernet z Jasovej má ovocno krémovú štruktúru a vyšší zvyškový cukor v závere. Cuvée Cabernet Syrah Rosé je postavené na lesnom ovocí a harmonickou krémovou štruktúrou. Príjemne osvieženie nielen počas letných dní.
Spolu s mladými vínami prináša vinárstvo Mrva & Stanko tiež Cabernet Sauvignon 2018 z Jasovej v novom dizajne. Atraktívny Cabernet s vôňou zrelých čiernych ríbezlí, višní a malín s ľahkým dotykom vanilky. Chuť je ovocno korenistá so stredne plným telom a hladkými, mäkkými tanínmi.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku