Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Najlepšie čilské vína
Španielski misionári a dobyvatelia založili prvé vinice v Čile v polovici 16. storočia. Napriek španielskym vplyvom malo Francúzsko oveľa väčší vplyv na vinársky priemysel v Čile.
Objavte s nami TOP vína Čile v našej inšpirácii.

Ideálne podnebie
Keď Phylloxera v 19. storočí pustošila Európu, veľa nezamestnaných francúzskych vinárov sa presťahovalo do Čile a prinieslo so sebou svoje znalosti, techniky a odrody hrozna ako Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenére, ktorým sa vďaka dlhej vegetačnej dobe mimoriadne dobre darí. Dnes je Čile jedinečné v pestovaní hrozna na vlastných podpníkoch.
Na rozdiel od susednej Argentíny, sú hlavné vinárske oblasti v nižšej nadmorskej výške a bližšie k moru. Čílske vinice sú chránené pred extrémnym počasím nízko položeným pohorím Andy známym ako pobrežné pásmo. Sneh, ktorý sa topí z Ánd, poskytuje vinohradom stálu zásobu vody, ktorá sa používa na zavlažovanie.
Klíma je ovplyvnená Humboldtovým prúdom, ktorý prináša studenú vodu a vzduch na pobrežie z Antarktídy, preto teplota vo vinohradoch nevystúpi nad 30°C. Údolie Central Valley má mierne stredomorské podnebie s horúcimi a suchými letami. Najdôležitejšou vinohradníckou oblasťou je údolie rieky Maipo neďaleko mesta Santiago.
Vínne ikony z Čile
Najznámejším vínom medzi kabaretmi je Don Melchor z vinárstva Concha y Toro. Dom Maximiano Founder´s Reserve je ikonické čilske víno, ktoré je pomenované podľa zakladateľa vinárstva Don Maximiano Errázuriz Valdivieso.
Vinárstvo založil v roku 1870. Errazuriz vyrába víno KAI, ktoré pochádza z najlepších vinohradov z oblasti Aconchagua Valley a základom je odroda Carmenére. Medzi najlepšie čilské vína sa určite radí La Cumbre. Ide o 100% Syrah taktiež z oblasti Aconchagua Valley.
Samostatným projektom Eduarda Chadwicka je Viñedo Chadwick, toto víno sa môže porovnať s najlepšími vínami z Bordeaux. Seña je prémiové čilské víno, ktoré vzniklo spojením vinárskeho umenia Roberta Mondaviho a Eduarda Chadwicka. Ročník 1995 sa stal prvým ikonickým čilskym vínom.

Emiliana je vinárstvo zamerané na výrobu vín z ekologického hrozna a v prípade Emiliana Gê a Coyam aj podľa biodynamických princípov. Gê 2003 bolo prvé certifikované víno južnej Amerike, vyrobené podľa biodynamického prístupu. Vinárstvo vlastní vinohrady v oblasti Maipo, Colchagua, Casablanca, Bío-Bío, Cachapoal a Limarí celkovo 2 812 ha.
Oficiálne ekologické a biodynamické certifikácie má 1 400 ha. Zvyšných 1 342 ha je certifikovaných podľa ISO 14.001 a prechádza na plný organický stav. Emiliana je najväčším organickým vinárstvom na svete.
Caliterra bola založená v roku 1996 ako partnerstvo medzi rodinou Roberta G. Mondaviho a Viñou Errázuriz, ktorí sa snažili realizovať spoločný sen o produkcii vysoko kvalitných vín, ktoré odrážajú celý potenciál čílskej prírody a terroiru. Avšak od roku 2004 sa jediným vlastníkom stal Errazuriz. Nachádza sa v srdci Colchagua Valley a vlastní 1085ha vinohradov. Hlavnou filozofiou vinárstva je dodržiavať harmóniu a súlad medzi prírodou a človekom.
Čile dnes vyváža až 70% vína, pričom najväčšími dvoma zákazníkmi sú USA a Veľká Británia. Čile je v súčasnosti piatym najväčším vývozcom vín na svete a deviatym najväčším výrobcom. U nás sú čilské vína populárne hlavne kvôli svojej cene.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku