Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Namiešajte si skvelé drinky z Prosecca
Prosecco sa teší veľkej obľube medzi všetkými milovníkmi vína. Okrem samstatného popíjania poslúži ako skvelý spoločník zábavných koktailov. Načerpajte inšpiráciu z receptúr z vinárstva Serena 1881.
Vedeli ste?
Od roku 2009 je Prosecco DOC názov oblasti sídliacej na severe Talianska, v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, kvalitnejšie apelačné označenie majú DOCG Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene alebo DOCG Asolo.
Vinice tu zväčša produkujú odrodu Glera, ktorá sa do roku 2010 volala Prosecco a musí tvoriť minimálne 85 % základného vína. Okrem odrodovej skladby základného vína má oblasť Prosecco prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa predávať iba v sklených fľašiach, hrozno musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej oblasti.
Podľa množstva oxidu uhličitého sa delia na Spumante (vo fľaši tlak 3,5 bar), Frizzante (tlak do 2,5 bar) a Tranquillo (tiché). Sladkosť vína určuje výška dozáže, čiže pridaného cukru vzostupne od najsuchšieho: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry, prípadne Demi-Sec.
Koktajl Camoma
Intenzívna aróma tequily sa prelína so sladkosťou ružového grapefruitu a kyselinkou limetky. Poslednou bodkou za vytvorením dokonalého kokteilu na pitie v ktorúkoľvek dennú dobu je Prosecco DOC Treviso Brut Serena 1881 pre dávku veselých bubliniek.
45 ml tequila
15 ml agave sirup
½ citrónu
45 ml ružový grep
60 ml Prosecco Treviso Brut Nature


Mestrino Frizz
Osviežujúci drink sa spolieha na kombináciu ginu a citrónu, s decentnou sladkosťou agáve sirupu a príjemnou chuťou ružového Prosecca.
45 ml gin
25 ml citronu
15 ml agave sirup
60 ml Serena 1881 Prosecco Rosé brut


Koktajl Rumba
Drink s rumovým základom kombinuje svieže chute dvoch druhov džúsov, ktoré skvele doplnia suché Prosecco Treviso.
45 ml tmavý rum
30 ml pomerančový džus
30 ml ananasový džus
½ citronu
15 ml agave sirup
60 ml Prosecco DOC Treviso Extra Dry


Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku