Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Novinka: Vinárstvo Peter Ratuzky z Vinosadov
Vinárstvo Ratuzky je malé rodinné vinárstvo, ktoré bolo založené v roku 2004. Nadväzuje na dlhoročnú vinohradnícko – vinársku tradíciu rodiny Zárubovcov, odkiaľ pochádza manželka Andrea. Manželia Ratuzky prebrali rodičovskú pivnicu i vinicu a začali sa venovať výrobe vína profesionálne.
Vinárstvo dnes hospodári na 2 vinohradoch s rozlohou 0,80 ha vo Vinosadoch, v Modranskom vinohradníckom rajóne, avšak väčšiu časť hrozna nakupuje od zmluvných vinohradníkov výhradne z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
Peter Ratuzky hovorí: „Preferujeme hlavne odrody, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú, sú to: Veltlínske zelené, Rulandské biele, Műller Thurgau, Rizling vlašský, Rizling rýnsky a Frankovka modrá. Vína sú odrodovo typické, suché, svieže, chuťovo čisté s príjemnými kyselinami, v ktorých vyniká typický malokarpatský terroir.“
Objavte vína Ratuzky v našom eshope.
Ocenená kvalita vín
Hrozno je spracované najmodernejšou technológiou, víno fermentuje pri regulovanej teplote a vyzrieva v nerezových tankoch a plastových nádobách. Ročná produkcia je cca.40.000 – 45.000 litrov vína.
Prvý väčší úspech dosiahlo vinárstvo v roku 2007, keď Rizling rýnsky, neskorý zber 2006 bol zaradený medzi 100 najlepších slovenských vín v Salóne vín SR v Pezinku a tiež medzi 60 najlepších vín malokarpatskej oblasti v Sieni slávy malokarpatských vín.
V budúcnosti sa chce vinárstvo špecializovať hlavne na výrobu bielych odrodových vín, ktorých jedinečný charakter tvorí unikátna kombinácia pôdy, klímy, nadmorskej výšky a reliéfu malokarpatského regiónu.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku