Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Novinka zo Španielska – Vinárstvo Finca Mas d´en Gil Priorat
Priorat je vinohradnícka oblasť s nádhernou scenériou so starými a strmými vinohradmi zaliatymi slnkom.
Priorat je malý vidiecky svet na juhu Katalánska vzdialený 130 km od Barcelóny, v ktorom sídli jedno z najstarších vinárstiev Prioratu DOQ Finca Mas d´en Gil. Kompletnú ponúku vín nájdete na eshope.
Vinárstvo vlastní od roku 1998 rodina Rovira Carbonell. Jedným z prvých rozhodnutí Pierra Roviru bolo vrátiť sa k historickému názvu vinárstva Mas d’en Gil, ktorý sa objavil v listinách. Prvé roky sa venovali hlavne obnove starých viníc a olivových hájov, neskôr i vinárstvo postavené Rafaelom Barrilom a nakoniec postavili novú pivnicu.
Prvé vína Mas d’en Gil boli uvedené na trh v roku 2000. Dnes vedie vinárstvo Pierre Rovira s manželkou Pilar Carbonell spolu so štvrtou dcérou Martou Rovira Carbonell a jej manželom Olivierom. Marta Rovira začala postupne zavádzať metódy ekologického poľnohospodárstva. Ďalším prirodzeným krokom je od roku 2008 biodynamika.
Mas d'en Gil kombinuje miestne metódy výroby s medzinárodnými, pracuje na modeli založenom na koherentnej a konzistentnej interpretácii oblasti s cieľom vyrobiť klasické víno z tejto starodávnej, náročnej a nádhernej krajiny akou Priorat určite je. „Vína musia odrážať prírodnú krajinu, snažíme sa ju chápať ako živú bytosť, udržiavať pôdy zdravé a vyvážené s pôvodnou flórou a faunou“, hovorí Marta Rovira.
Objavte u nás vína z ďalších oblastí Španielska
Rozmanitý Priorat
Mas d’en Gil sa nachádza v oblasti Bellmunt del Priorat, jednej z deviatich „historických“ dedín Prioratu. Leží v nadmorskej výške 350 metrov nad morom a rozprestiera sa na ploche 125 hektároch, z toho 35ha tvoria vinice s 53 parcelami.
Okrem toho rodina vlastní aj olivové, mandľové a lieskové háje a lesy. Vinárstvo sa nachádza v piatich údoliach s rôznymi mikroklímami a terroirs. Ide o zmenšený model Prioratu, jednej z najväčších vinárskych oblastí na svete.
Každá parcela je vinifikovaná samostatne. Priorat je región plný strmých bridlicových svahov, stredomorských lesov, preložený vinicami s odrodami Garnatxa (Grenache) a Carinyena (Carignan). Vo vinohradoch sa nachádzajú štyri rôzne typy bridlíc – devónska (400mil. rokov), škvrnitá (350mil. rokov), karbónová (350mil. rokov) a čierna bridlica (330mil. rokov).
Vinárstvo vyrába vína v kategóriách: Village Bellmunt, Premier Cru Coma Vella a Coma Alta, Grand Cru Clos Fontà a Coma Blanca, Gran Buig a sladké víno Nus Vi Dolç, olivový olej a ocot Agredolç.
Ponuka vín Mas d´en Gil Priorat
V kategórii Bellmunt vinárstvo vyrába dve vína Bellmunt White a Tinto. Hrozno pochádza z mladších vinohradov, ktoré boli vysadené v rokoch 1996 – 1998. Vi de Vila Bellmunt Tinto 2016 je kupáž odrôd Grenache 65%, Carignan 30% a 5% Cabernet Sauvignon. Víno fermentuje v nerezových tankoch, 10% hrozna so strapinou. Víno následne vyzrievalo 10 mesiacov v 3000L a 1500L v dubových sudoch a 30% vína 3000L cementových tankoch. Víno je klasifikované ako „Vi de Vila“ („dedinské víno“), čo znamená, že ide o víno vyrobené vo vinárstve, ktoré sa nachádza v hraniciach obce Bellmunt del Priorat s využitím vinohradníckych plôch, ktoré sa nachádzajú v spomínanej dedine.
Premier Cru Coma Vella – hrozno pochádza z oblasti La Coma. Vinohrady tu boli vysadené v rokoch 1965 až 1998. Čas hrozna fermentuje v dubových sudoch a čas v nerezových tankoch, 20% hrozna i so strapinou. Víno vyzrievalo 1 rok v 1500L a 225L dubových sudoch, z toho 20% nových. Pred uvedením na trh víno vyzrieva 2 roky vo fľaši v pivnici vinárstva. Coma Vella 2015 tvorí 70% Grenache, 20% Carignan a 10% Syrah. Toto víno nesie názov podľa vinohradu Coma Vella, najstaršieho vo Vall de la Coma, ktorý je vysadený odrodami Garnatxa Peluda a Garnatxa del País (Grenache). Údolie je orientované na východ a západ k Stredozemnému moru, kde fúka osviežujúci morský vánok známy ako Garbinada.
Grand Cru Coma Blanca 2015 - La Grande Dame“, klenot vinárstva Mas d’en Gil. Biele víno, ktoré sa pije po červených. Pochádza dvoch viníc s Garnatxa Blanca (white Grenache) a dvoch ďalších viníc vysadených odrodou Macabeo (Viura) pred rokom 1945. Vinice sú obklopené borovicami a pôda obsahuje štyri rôzne typy bridlice a piesok s červenými okruhliakmi. Každá parcela a odroda vinifikuje samostatne. Víno vyzrievalo šesť mesiacov v 500L francúzskych dubových sudoch, z toho 30% nových. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici. Ročník 2015 je kupážou odrôd Grenache white 60% a Macabeo (Viura) 40%. Limitovaná produkcia.
Grand Cru Clos Fontà 2015 - víno sa vyrába zo starých vinohradov vysadených v rokoch 1931 až 1970, ktoré sa nachádzajú v rôznych údoliach okolo vinárstva Mas d’en Gil. Názov pochádza zo starého názvu Mas d’en Fontà. Ide o prameň, ktorý sa nachádza v blízkosti statku. Ročník 2015 tvorí 60% Grenache a 40% Carignan. Každá odroda vinifikuje samostatne v otvorených 500L dubových sudoch. Víno vyzrievalo 14 mesiacov v 1500L a 225L francúzskych ľahko vypálených dubových sudoch, z toho 30% nových. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici. Víno určené k meditácii a rozprávaniu o víne.
Gran Buig - ide o víno, ktoré sa vyrába len vo výnimočných ročníkoch. Doteraz bolo vyrobené len 2krát a to v rokoch 1998 a 2004. Hrozno pochádza z troch vinohradov, ktoré sa bežne používajú pre Clos Fontà. Buig je názov jednej vinice a prívlastok „gran“ sa vzťahuje na veľké ročníky a vína známe ako „Grand Cru“.
Nus Vi Dolç - sladké víno vyrobené z odrody Garnatxy Negra (Grenache). Nus je víno, ktoré chce znovu získať starú prioratskú tradíciu výroby sladkých červených vín. Vyrába sa z hrozna pochádzajúceho z piatich rôznych viníc a jeho názov poukazuje na spojenie „Nus“ medzi týmito piatimi vinohradmi. Hrozno sa nechá sušiť, časť na viniči a väčšia časť na slamených rohožiach na slnku. Prvýkrát bolo víno vyrobené v roku 1999 po ôsmich rokoch skúšania, kým sa dosiahla finálna zmes.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku