Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Novinky z Graham´s - dva nové blendy
Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 sú novinky v segmente portských vín a predstavujú moderný, inovatívny prístup k portským vínam ako základ pre koktaily. Portské víno je dobré aj samo o sebe, avšak dodáva chrbtovú kosť a hĺbku rôznym kokteilom. Od jednoduchého, no príjemne osviežujúceho bieleho portského s tonikom, plátkom citróna a vetvičkou mäty, ako to robia v Portugalsku, až po zložitejšie Master at Arms. Dekadentný kokteil s tmavým rumom, grenadínou a redukciou portského vína. S Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 vytvoríte originálne a lahodné kokteily na báze portského vína.
Graham's Blend Nº5
Blend Nº5 predstavuje začiatok novej éry v Graham´s. Názov odkazuje na 5 základných surovín k príprave skvelého drinku Porto & Tonic a tiež na 5. generáciu rodiny Symington. Prvé biele portské víno určené pre barmanov k príprave koktailov. Víno tvoria predovšetkým dve portugalské biele odrody Malvasia Fina a aromatický Moscatel Galego. Hrozno je ručne zberané. Fermentácia prebieha pri nízkej teplote. Do vína sa následne pridáva brandy (77 %obj.), aby sa zastavila fermentácia a víno zostalo sladké s 19% obj. Blend Nº5 je v skutočnosti mimoriadne všestranné portské víno a prináša rozmanitosť do sveta koktailov. Polosladký štýl portského vína s dostatočnou sladkosťou na vyváženie horkosti toniku.
„Blend Nº5 vyžaruje postoj a pôvab tanečníka salsy,“ hovorí John Rogerson, asistent manažéra značky. „Keby to bola osoba, určite by to urobilo dojem, keď vojde do miestnosti."
Servis: Podáva sa vychladené samostatne alebo ako koktail Port & Tonic s tonikom, ľadom, citrónom a mätou.
Graham's Blend Nº12
Blend Nº12 dostal meno podľa doby zberu hrozna. Zbiera sa o polnoci (číslo 12) v najvyššej nadmorskej výške, aby sa zabezpečila sviežosť. Blend Nº12 predstavuje odklon od portfólia klasických rubínových portských vín. Víno je predovšetkým vyrobené z portugalskej modrej odrody Touriga Nacional. Fermentácia pri nízkej teplote prebieha pomaly, aby sa zachoval primárny, ovocný štýl. Do vína sa následne pridáva brandy (77 %obj.), aby sa zastavila fermentácia a víno zostalo sladké s 19% obj. Svieže, ľahké a aromatické portské víno.
„Nie je to prvá vec, na ktorú si v kokteile spomeniete, ale keď sa otvorí, odhalí sa vám,“ vysvetľuje John Rogerson.
Servírovanie: Podáva sa vychladené samostatne alebo ako koktail Midnight Spritz so suchým šumivým vínom, ľadom, jahodou a plátkom pomaranča.
Vinárstvo Graham´s
Graham´s vlastní jedny z najlepších viníc v údolí rieky Douro. Úplne nezávislá rodinná spoločnosť je dôležitým obchodníkom s vínom známym vo svete pre svoju kvalitu. Graham's bola jednou z prvých spoločností, ktoré investovali do vlastných viníc. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
„Prečo vznikli Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 ? Videli sme potrebu omladiť značku a zaujať mladšiu generáciu zákazníkov,“ hovorí Anthony Symington, senior brand manažér.
Douro bola prvá oficiálne vymedzená vinohradnícka oblasť na svete a patrí do svetového dedičstva UNESCO. Kopcovitý terén ovplyvnený kontinentálnou klímou a riekou Douro. Pôda je tvorená zvetranou bridlicou. Táto členitá pôda uľahčuje infiltráciu dažďovej vody, ako aj prenikanie koreňov viniča do hĺbky, kde majú prístup k vode. Letné teploty nad 40 °C, neuveriteľne nízke množstvo zrážok a dobre odvodnená pôda znamená, že vinič má jedny z najnižších výnosov na svete a prináša vysoko koncentrované hrozno.


Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku