Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Novinky z Graham´s - dva nové blendy
Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 sú novinky v segmente portských vín a predstavujú moderný, inovatívny prístup k portským vínam ako základ pre koktaily. Portské víno je dobré aj samo o sebe, avšak dodáva chrbtovú kosť a hĺbku rôznym kokteilom. Od jednoduchého, no príjemne osviežujúceho bieleho portského s tonikom, plátkom citróna a vetvičkou mäty, ako to robia v Portugalsku, až po zložitejšie Master at Arms. Dekadentný kokteil s tmavým rumom, grenadínou a redukciou portského vína. S Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 vytvoríte originálne a lahodné kokteily na báze portského vína.
Graham's Blend Nº5
Blend Nº5 predstavuje začiatok novej éry v Graham´s. Názov odkazuje na 5 základných surovín k príprave skvelého drinku Porto & Tonic a tiež na 5. generáciu rodiny Symington. Prvé biele portské víno určené pre barmanov k príprave koktailov. Víno tvoria predovšetkým dve portugalské biele odrody Malvasia Fina a aromatický Moscatel Galego. Hrozno je ručne zberané. Fermentácia prebieha pri nízkej teplote. Do vína sa následne pridáva brandy (77 %obj.), aby sa zastavila fermentácia a víno zostalo sladké s 19% obj. Blend Nº5 je v skutočnosti mimoriadne všestranné portské víno a prináša rozmanitosť do sveta koktailov. Polosladký štýl portského vína s dostatočnou sladkosťou na vyváženie horkosti toniku.
„Blend Nº5 vyžaruje postoj a pôvab tanečníka salsy,“ hovorí John Rogerson, asistent manažéra značky. „Keby to bola osoba, určite by to urobilo dojem, keď vojde do miestnosti."
Servis: Podáva sa vychladené samostatne alebo ako koktail Port & Tonic s tonikom, ľadom, citrónom a mätou.
Graham's Blend Nº12
Blend Nº12 dostal meno podľa doby zberu hrozna. Zbiera sa o polnoci (číslo 12) v najvyššej nadmorskej výške, aby sa zabezpečila sviežosť. Blend Nº12 predstavuje odklon od portfólia klasických rubínových portských vín. Víno je predovšetkým vyrobené z portugalskej modrej odrody Touriga Nacional. Fermentácia pri nízkej teplote prebieha pomaly, aby sa zachoval primárny, ovocný štýl. Do vína sa následne pridáva brandy (77 %obj.), aby sa zastavila fermentácia a víno zostalo sladké s 19% obj. Svieže, ľahké a aromatické portské víno.
„Nie je to prvá vec, na ktorú si v kokteile spomeniete, ale keď sa otvorí, odhalí sa vám,“ vysvetľuje John Rogerson.
Servírovanie: Podáva sa vychladené samostatne alebo ako koktail Midnight Spritz so suchým šumivým vínom, ľadom, jahodou a plátkom pomaranča.
Vinárstvo Graham´s
Graham´s vlastní jedny z najlepších viníc v údolí rieky Douro. Úplne nezávislá rodinná spoločnosť je dôležitým obchodníkom s vínom známym vo svete pre svoju kvalitu. Graham's bola jednou z prvých spoločností, ktoré investovali do vlastných viníc. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
„Prečo vznikli Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 ? Videli sme potrebu omladiť značku a zaujať mladšiu generáciu zákazníkov,“ hovorí Anthony Symington, senior brand manažér.
Douro bola prvá oficiálne vymedzená vinohradnícka oblasť na svete a patrí do svetového dedičstva UNESCO. Kopcovitý terén ovplyvnený kontinentálnou klímou a riekou Douro. Pôda je tvorená zvetranou bridlicou. Táto členitá pôda uľahčuje infiltráciu dažďovej vody, ako aj prenikanie koreňov viniča do hĺbky, kde majú prístup k vode. Letné teploty nad 40 °C, neuveriteľne nízke množstvo zrážok a dobre odvodnená pôda znamená, že vinič má jedny z najnižších výnosov na svete a prináša vysoko koncentrované hrozno.


Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.