Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Objavte Antinori - najlepšie talianske vína už 26 generácií
Rodina Antinori patrí medzi najstaršie šľachtické rodiny na svete. História rodiny je spojená s vínom od roku 1385, kedy sa Giovanni di Piero Antinori stal členom „Arte Fiorentina dei Vinattieri“ čiže cechu florentských vinárov. Dnes slávne talianske vinárstvo vedie 26. generácia Antinori, ktorá presadzuje maximálne rešpektovanie tradícií a životného prostredia.

Vinárstvo vedie Albiera Antinori, ktorá je prezidentkou spoločnosti Marchesi Antinori spolu so sestrami Allegra a Alessia. Ich otec Marchese Piero Antinori je súčasným čestným prezidentom spoločnosti. Ako rád hovorí Piero: „Starodávne rodinné korene hrajú dôležitú úlohu v našej filozofii vinárstva, nikdy však nebránili nášmu inovačnému duchu.“
Vo vinárskom svete meno Antinori veľmi dobre rezonuje. Napokon patrila medzi najvplyvnejšie pri vytváraní novej a najvyššej kategórie v oblasti Chianti Classico - Gran Selezione. Antinori stál pri zrode prestížnych vín známych ako Super Tuscan (Tignanello), Badia a Passignano v Chianti, Castello della Sala v Umbrii, Fattoria Aldobrandesca v Maremme, La Braccesca v Montepulciane, Pian delle Vigne v Montalcine alebo Tormaresca v Apúlii.
Na vrchole kvality stoja fenomenálna Solaia a Guado al Tasso v Bolgheri. V priebehu rokov investovali aj do mnohých ďalších oblastí v zahraničí Stag´s Leap Wine Cellars, Antica, Col Solare a iné.
Všetko pre svetové vína
Antinori sa stále snaží o výskum a vývoj vo vinohradoch aj v pivnici. Výber nových klonov lokálnych a medzinárodných odrôd, nové prístupy k fermentácii a regulácii teploty, experimentovanie s tradičnými a novými technológiami pri výrobe vína, použitie nových druhov dubu pre sudy, veľkosť a vek sudov a rôznu dĺžku vyzrievania vo fľaši pred uvoľnením na trh.
Piero hovorí: „V priebehu rokov sme dokázali, že v Toskánsku a v Umbrii je možné vyrábať vynikajúce vína všeobecne uznávané na medzinárodnej úrovni, ktoré preukázali eleganciu a jemnosť pri zachovaní svojho pôvodného charakteru a potenciálu našich vinohradov.“


Chianti Classico
Antinori Chianti Classico predstavuje historické spojenie, ktoré spája rodinu Antinori s týmto starobylým vinárskym územím. Vinárstvo je dokonale integrované do okolitého svahu a bolo navrhnuté tak, aby zjednotilo najmodernejšie výrobné zariadenia k prírodnej kráse okolitej krajiny. Ideálne spojenie architektúry a prírody zamerané na trvalú udržateľnosť životného prostredia.
Vinárstvo pokryté vinicami sa nachádza medzi olivovými hájmi a dubovými lesmi, ktoré odrážajú jeho vplyv na životné prostredie a vysokú energetickú účinnosť. Vinárstvo je výsledkom siedmich rokov výstavby, ktoré navrhol Marco na základe špecifikácií rodiny Antinori. Stavba sa začala v roku 2005 a bola dokončená 25. októbra 2012. Vinárstvo je pokryté 4,6 hektárov viníc a pre oko prakticky neviditeľné. Javí sa ako dva elegantné horizontálne štrbiny, ktoré prechádzajú toskánskym svahom. Tri úrovne budovy sú spojené točitým schodiskom, ktoré je najvýraznejším prvkom vinárstva.
Vinohrady sú vysadené predovšetkým tradičnou toskánnskou odrodou Sangiovese v nadmorskej výške okolo 200 metrov nad morom. Pestuje sa tu aj Cabernet Sauvignon a pôvodné toskánske odrody ako Canaiolo, Colorino, Ciliegiolo a Malvasia Nera. Vinice rastú v ílovitých pôdach s množstvom veľmi jemného štrku (scheletro), ktorý zaručuje vynikajúcu drenáž. Všetky aspekty starostlivosti o vinohrady a hospodárenia s nimi sa vykonávajú výlučne ručne od prerezávania po zber v súlade so zásadami trvalej udržateľnosti.
Víno sa vyrába pomocou gravitačného toku, ktorý umožňuje šetrné zaobchádzanie s hroznom a zachovanie jeho jedinečných aromatických látok. Mušt tečie dole do fermentačných nádrží umiestnených o jedno poschodie nižšie pomocou gravitácie bez použitia mechanických čerpadiel. Po ukončení fermentácie víno vyzrieva v sudoch v barikovej miestnosti, ktorá sa nachádza hneď vedľa fermentačnej pivnice. Vína vyrábané v Antinori nel Chianti Classico Pèppoli Chianti Classico D.O.C.G., Villa Antinori Chianti Classico Riserva D.O.C.G. a Vigna sul Tetto Chianti Classico D.O.C.G. Riserva s prvým ročníkom 2015.


Pèppoli Chianti Classico D.O.C.G - eshop
Víno, ktoré predstavuje územie Chianti Classico a Sangiovese s typickými kvetinovými a ovocnými arómami doplnené ľahkým vanilkovým tónom. V chuti je harmonické, atraktívne s dostatočným ovocným charakterom. Zaujímavý senzorický prejav s hravou kyselinkou v závere.
Prvý ročník bol vyrobený v roku 1985. Vyzrieva vo veľkých slavónskych dubových sudoch 9 mesiacov a malé percento v nerezových tankoch.
Villa Antinori Chianti Classico Riserva D.O.C.G - eshop
Villa Antinori Chianti Classico Riserva je cuvée odrôd Sangiovese a Merlot. Časť vína vyzrieva v nerezových tankoch a časť v barikových dubových sudoch a pred fľašovaním sa sceľujú. Elegantné a harmonické víno s ovocným a minerálnym prejavom s veľmi dobrým potenciálom k vyzrievaniu.
Prvýkrát bolo toto víno vyrobené v roku 1928. Po slávnostnom otvorení pivníc Antinori Chianti Classico si rodina želala prehodnotiť toskánsku klasiku a vyrobila Riservu, ktorá je delikátna a zároveň elegantná.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.