UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Oslava mladého Beaujolais Nouveau

Oslava mladého Beaujolais Nouveau

Oslava Beaujolais Nouveau je sviatkom nielen pre Francúzov. Milovníci mladého vína sa každý rok tešia na tretí štvrtok v novembri. Úderom polnoci si budú môcť pripiť novým ročníkom Beaujolais Nouveau. Ročne sa vyrobí viac ako 35 miliónov fliaš. I tento rok 19. novembra si môžete na Slovensku pripiť mladým vínom Albert Bichot Beaujolais Villages-Nouveau  2020.

Obajvte svet mladých vín v našom blogu Mladé vína


Beaujolais 

Oblasť Beaujolais leží v južnej časti Burgundska, severne od mesta Lyon, pozdĺž rieky Saône. História pestovania viniča a výroby vín siaha do rímskych čias. V severnej časti prevláda žula a bridlica, v južnej sú pôdy viac ílovité. Oblasť Beaujolais má tri apelačné kategórie – Beaujolais AOC, Baeujolais Villages a Beaujolais Cru.

Apelácia Beaujolais AOC je najväčšia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený i názov dediny, z ktorej hrozno pochádza. Najvyššou kategóriou je Beaujolais Cru, ktorá zahŕňa 10 apelácii Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly a Côte de Brouilly. Tieto vína nesmú mať na etikete označenie Beaujolais. Vína z týchto apelácii sú zatiaľ nedocenené s úžasným prejavom a potenciálom k zreniu. 

Ročník 2020

Podľa francúzskych vinárov z oblasti Beaujolais bude ročník 2020 porovnateľný s rokom 2011, ktorý bol vynikajúci. Priemerná teplota v oblasti sa pohybovala približne o 1 °C vyššie ako je priemer za posledných 30 rokov. Zrážky boli naopak celkovo nižšie. Zaznamenaných bolo 238hodín slnečného svitu, čo predstavuje o celý mesiac viac slnka ako za posledné tri dekády. 

 

Výroba Beaujolais Nouveau 

Najpestovanejšou odrodou v Beaujolais je Gamay Noir, ktorá vznikla krížením Pinot Noir a bielej starej odrody  Gouais. V malom percente sa v Beaujolais pestuje i  Chardonnay a Aligoté. Okrem klasického červeného Beaujolais Nouveau sa v malom percente vyrába jeho ružová verzia. Gamay sa spracováva semi-karbonickou maceráciou, to znamená, celé strapce hrozna sa dajú do veľkých nádrží (väčšina vinárov používa nerezové tanky, cementové nádrže a niektorí drevené kade). Spodná tretina hrozna sa pod vlastnou váhou gravitácie rozdrví a výsledný mušt začne fermentovať s kvasinkami, ktoré sa prirodzene nachádzajú na šupkách hrozna.

Uvoľňuje sa oxid uhličitý, ktorý pomáha  zo šupky uvoľňovať farbivo. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachovávanie ovocných chutí i vôní. Po fermentácii, ktorá trvá 4 – 10 dní, sa stáča vin de gute (samotok). Ružové Nouveau sa stočí skôr, aby nedošlo k vysokej extrakcii farbív. Po alkoholom kvasení nasleduje druhé jablčno-mliečne. Tvrdá kyselina jablčná sa mení na kyselinu mliečnu. Víno sa následne filtruje a plní do fliaš. Celý proces výroby je veľmi rýchly a efektívny. Spôsob výroby vín Beaujolais Villages alebo Beaujolais Cru je odlišný a svojím spôsobom sa blíži viac k susednému Burgundsku, vrátane bielych vín. 

 

Ako chutí Beaujolais Villages-Nouveau

Treba poznamenať, že Beaujolais Nouveau s prídavkom Villages je vždy senzoricky kvalitnejšie ako bežné. Obidve však treba vypiť do nasledujúcej sezóny a nie sú určené na archiváciu. Ľahké, svieže, ovocné červené víno s vôňou jahôd a malín s dotykom škorice a fialiek. Jemne zemité s vibrujúcou a šťavnatou kyselinkou a príjemnou hladkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou.

Výborne sa hodí k studeným mäsovým nárezom, sušeným šunkám, ku grilovanému lososovi,  pečenej bravčovej kotlete alebo morke s brusnicovou omáčkou. Víno Beaujolais si najlepšie vychutnáte v kalichu tulipánového tvaru pre červené vína pri teplote 12 - 14 °C. Beaujolais Nouveau je spoločenské víno a jeho šarm vynikne pri nezáväznej konverzácii, počas prechádzky vo dvojici jesennou prírodou, alebo stolovaní s rodinou. 

Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2020 na našom eshope.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.