Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Oslávte Silvester s výbornými bublinkami
Silvester je spojený s oslavou príchodu Nového Roka. Počas silvestrovskej noci sa vypije viac bubliniek ako za celý rok. Prípitok o polnoci so šumivým vínom je kľúčovým okamihom Silvestra, kedy sa zamýšľame nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten nový.
Inšpirujte sa výberom od someliéra - Top výber šumivých vín a champagne
Tohtoročný Silvester bude v réžii svetovej novinky. Taliansko nedávno schválilo zákon k výrobe ružového Prosecca a už ho môžeme ochutnávať aj u nás. Rozhodne sa oplatí toto delikátne Rosé ochutnať.
Ružové bublinky
Prvýkrát si môžete pripiť ružovým ročníkovým Proseccom z vinárstva Terra Serena. PINK Prosecco má krásnu fľašu a štítok inšpirovaný dizajnérom. Plní sa do fliaš v severnom Taliansku v Conegliane neďaleko mesta Treviso a je vyrobené podľa prísnych noriem. PINK čiže ružové Prosecco v kategórii Brut má bledú staroružovú farbu.
Príjemná vôňa záhradného ovocia ako hrušky, zrelé jahody a maliny doplnená tónmi bielych kvetov. Chuť je vyvážená s ovocnou štruktúrou a sviežou hravou kyselinkou. Elegantné ročníkové ružové Prosecco vás prekvapí svojim ovocným štýlom a výbornou harmóniou. Skvelé ako aperitív ku grilovaným morským plodom, novoročným kanapkám s lososom a k talianskym antipasty. Sofistikované a pritom zábavné ideálne pre každú príležitosť.
Ak ste skôr klasici a inklinujete k bielemu Proseccu, odporúčame Reya Prosecco Valdobbiadene Superiore. Sladšia atraktívna chuť citrusov, broskýň, pražených orieškov a maslových sušienok spríjemní silvestrovský večer až do príchodu polnoci.
Verní slovenským sektom
Aj na konci roka môžete podporiť slovenských vinárov. Slovenský ročníkový sekt Hacaj Rizling Brut 2018 je novinkou z rúk pána Hacaja. Expresívne šumivé slovenské víno s delikátnou vôňou záhradného ovocia a kvitnúcej lipy.
Pikantné a energické v chuti s klasickým rukopisom vinára. Sekt je vyrobený klasickou metódou sekundárneho kvasenia vo fľaši. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.
Ak inklinujete k odrode Chardonnay, pre vás máme skvelý ročníkový sekt z Karpatskej Perly z ročníka 2017 v kategórii Brut. Vôňa jabĺčkovo biskvitová. Chuť svieža a ovocná s jemným perlením a príjemným dotykom maslovej sušienky pochádzajúcou z klasickej fermentácie vo fľaši.
Obidva malokarpatské sekty výborne ladia ku kanapkám s rôznymi variáciami pomazánok ako škvarková, syrová alebo k sušeným domácim salámam.
Bublinky v Champagne sa považujú za tie najjemnejšie a najelegantnejšie. Champagne má výsostné postavenie medzi šumivými vínami. Vyrába sa klasickou metódou, je výnimočné, nezameniteľné a neopakovateľné. Príchod Nového Roku si zaslúži, aby ste si aspoň raz za rok dopriali klenot medzi šumivými vínami.
Francúzske bublinky
Výborným spoločníkom Silvestra je Champagne Bollinger Special Cuvée Brut. Komplexná vôňa zrelých broskýň, jablkového pyrée doplnené tónmi orieškov a vanilky. Vyvážená a ovocná chuť s tónmi maslovej hrušky a briošky s príjemnými kyselinkami a jemne minerálnym záverom.
Ak chcete ochutnať francúzske šumivé vína mimo Champagne cenovo prístupnejšej hodnote, vyskúšajte Crémanty. Z Burgundska PURE Crémant Blanc de Blancs zo Chardonnay od Alberta Bichota, ktorý ponúka čistý, svieži a delikátny štýl šumivého vína.
Raritou je Crémant z južnej časti Francúzska z oblasti Limoux z vinárstva Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE ružový Crémant de Limoux. Komplexný ružový Crémant z odrôd Chardonnay, Chenin blanc a Pinot Noir. Delikátna vôňa kvetín a kôstkového ovocia. Harmonická chuť s transparentnou sviežosťou a dávkou elegancie. Krémovo - minerálny s grandióznym záverom presne ako baletné predstavenie v Paríži. Vynikajúce k bruschette s provensálskou paštétou a kandizovaným hroznom.
PF2021
Do Nového Roku 2021 si každý z nás želá hlavne veľa zdravia a úspešné zvládnutie pandémie, pokoj a menej stresu, veľa lásky a aby sme sa mohli všetci opäť spolu stretávať s našimi známymi a priateľmi pri pohári výborného vína.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku