HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou a TIP na víno Perelada

Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou a TIP na víno Perelada

Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.


 

Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou

Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 4  

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
800 g filetu z lososa  
1 ks citrón
olivový olej
mleté čierne korenie, morská soľ 
maslo
dijonska horčica
Bylinkovo orechová krusta 
10 g petržlenovej vňate
25 g micro byliniek
5 g tymianu 
50 g pekanových orechov
30 g strúhaného parmezánu
mleté čierne korenie, soľ 
citrón (citrónová kôra)
1/2 lyžičky sušeného cesnakového korenia  
2 lyžice olivového oleja
Fazuľkový šalát 
400 g fazuľových strukov
1 ks cibule 
3 strúčiky cesnaku
1 červená paprika
mleté čierne korenie, soľ
olivový olej 

Postup 

1.  Lososa nakrájame na 4 filety. Osolíme, okoreníme a necháme v chladničke odležať asi 1 hodinu.

2.  Zatiaľ si pripravíme  bylinkovo orechovú krustu. Do mixéra vložíme pekanové orechy, olej, citrónovú kôru a bylinky, rozmixujeme.

3.  Potom nastrúhame parmezán, pridáme spolu soľou a korením. Ručne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. 

4.  Z chladničky vytiahneme filety z lososa. Necháme si ich ešte postáť, aby mali izbovú teplotu.

5.  Filety lososa opečieme na olivovom oleji a masle z každej strany 4-5 minút.

6.  Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne potrieme horčicou a zasypeme bylinkovo orechovou krustou.

7.  Pečieme v rúre pri 200 °C asi 8-10 minút do zlatista.

K pečenému lososu si spravíme jednoduchú prílohu. Nachystáme si  panvicu, do ktorej dáme 1 lyžicu olivového oleja a speníme cibuľku na nakrájanú na pásiky. Pridáme plátky cesnaku, na drobno nasekanú červenú papriku, soľ a korenie. Nakoniec pridáme fazuľové struky. Blanšírujeme spolu 4-5 minút a môžeme podávať ako prílohu.

Fazuľové struky sú podstate nezrelé plody fazúľ, ktoré sa jedia s obalom. Všetky fazule sú bohaté na železo, vápnik, draslík, horčík, mangán, vitamíny skupiny B, množstvo nukleových kyselín a bielkovín. Zelená fazuľka obsahuje aj veľa vitamínu C a kyseliny listovej. A tiež veľa vlákniny a bielkovín. Zelené fazuľky sa nesmú konzumovať v surovom stave. Obsahujú totiž jedovaté lektíny, ktoré môžu spôsobiť otravu. Fazuľky sú dobrým pomocníkom pri tvorbe červených krviniek, napomáhajú znižovať krvný tlak a udržovať hladinu cukru v krvi.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Losos sa môže kombinovať s rôznymi vínami od šumivých a bielych až po ružové i ľahšie, červené vína. Výber vína závisí od jeho úpravy a aj prílohy. K pečenému lososovi s bylinkovo orechovou krustou a fazuľkovým šalátom odporúčam ružovú Cavu  Brut Rosé Festival z vinárstva Perelada. Bublinky a vyššia, ovocná acidita odľahčí bohatosť pečeného lososa s krustou a vytvorí lahodnú kombináciu. Cava  tiež skvele doplní  fazuľkový šalát, zvýrazní jeho jemne pikantnú chuť. 

Odporúčanie someliérky:

PERELADA Cava Brut Rosé Festival

Zmes odrôd Garnatxa (69%), Pinot Noir (17%), Trepat (14%). Cava vyzrievala na kvasinkách 12 mesiacov. Dozáž 8-10g/l. Sladšia vôňa s tónmi jahôd a kvetín. Telnatá a komplexná chuť s vynikajúcou harmóniou a perzistenciou. Víno na eshope.

 

Perelada

S vinárskou tradíciou trvajúcou viac ako šesť storočí vyrába vinárstvo Perelada vína s charakterom a medzinárodným renomé. Perelada je novým krokom k dokonalosti. Je to prvé vinárstvo v Európe, ktoré získalo certifikáciu udržateľnosti LEED GOLD, s jednou z najrozsiahlejších a najkompletnejších skúseností v oblasti enoturizmu v krajine. Ambíciou Perelady je odrážať osobnosť jednotlivých vinohradníckych usadlostí a zabezpečiť, aby každá fľaša vyjadrovala bohatosť a nuansy Emporda.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.