Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Pizza a víno - Someliérka radí aké víno si naliať k pizzi
Pizza je jednou z najbežnejších možností rýchleho občerstvenia. Poradíme vám, aké víno si vybrať k tejto obľúbenej pochúťke. Konkrétne rady a tipy na vína vám pomôžu vytvoriť harmonickú kombináciu.
V našom článku sa tiež dozviete zaujímavé informácie o tom, ako pizza vznikla, či aká je najdrahšia pizza na svete.
Pizza po slovensky
Slovenskí zákazníci považujú pizzu za top jedlo z Talianska. Pripomína im slaný koláč rozdelený na niekoľko častí, ktorý sa rýchlo pripraví a ešte rýchlejšie zje. Keď nemáte čas, zavoláte donáškovú službu a objednáte si pizzu. Avšak pozor, nie je „pica“ ako pizza. V každom meste i dedine môžete nájsť množstvo pizzérií, ale len v niektorých sa pizza pečie v tradičnej kameninovej peci na ohni a na jej prípravu sú použité kvalitné suroviny. Pizza nemusí mať bohatú oblohu, dôležitá je kvalita a rozloženie surovín. Na slovenskej nájdete slaninu, kuracie mäso, bryndzu, baranie rohy a iné nezmysly.
Keď uvažujeme nad najvhodnejšími vínami k pizzi, mali by sme brať do úvahy jej základné prísady, ktorými sú vo väčšine prípadov paradajková omáčka a syr. Vo všeobecnosti sa obzeráme po červených vínach, ktoré svojimi plnými chuťami doplnia výrazné chute pizze.
Aké víno sa hodí k pizzi
Ku klasickej pizzi Napoletana sa najlepšie hodí ľahšie červené víno s ovocným charakterom a dobrou kyselinkou, ktorá pekne vyváži chuť paradajok.
Vyskúšajte vína z odrody Barbera d´Asti, Sangiovese, Frappato, Blend GSM (Grenache-Syrah-Mouvédre) alebo Gamay.
Šumivé vína ponúkajú najľahší a najpresvedčivejší prechod od piva k pitiu vína s pizzou. Výborne osviežia najmä pizzu s krémovým alebo syrovým základom. Vyskúšajte Franciacortu, Lambrusco alebo Prosecco.
Nový štýl pizze, ktorý si získava popularitu kvôli svojmu údajnému „zdravotnému benefitu“, je určite pizza s čerstvým špenátom alebo rukolou a k nej si môžete dopriať biele ľahšie suché vína z odrody Veltlínske zelené alebo Sauvignon Blanc, ale i suché ružové vína.


Pizza a jej história
Predpokladá sa, že slovo „pizza“ pochádza z latinského slova pinsa, čo znamená plochý chlieb. Predchodcom pizze bola pravdepodobne focaccia. Moderná pizza sa vyvinula z chlebového cesta v Neapole v 18. alebo na začiatku 19. storočia. Pizzu jedli hlavne najmä chudobní ľudia v okolí Neapola, ktorí pridali na cesto paradajky.
K príprave pizzi margherita sa používa paradajková omáčka, mozzarella a čerstvá bazalka. Jej vznik je pripisovaný pekárovi Raffaelovi Espositovi, ktorý pracoval v reštaurácii „Pietro ... e basta così“ („Pietro ... a to stačí“, založenej v roku 1880 a stále fungujúcej ako „Pizzeria Brandi“. „Associazione Verace Pizza Napoletana“ stanovila veľmi špecifické pravidlá, ktoré je potrebné pri autentickej neapolskej pizzi dodržiavať. Pizza sa musí piecť v peci s drevenou klenbou, cesto ručné miesené a nesmie presiahnuť 35 centimetrov v priemere.
Pizza Napoletana v roku 2009 získala od Európskej únie štatút chráneného označenia pôvodu (CHOP) a 2017 bola zapísaná do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Cena pizze v USA sa pohybuje v priemere 7 až 15 USD, v Európe stojí približne 10 EUR. Niektoré reštaurácie však posúvajú hranice a ponúkajú špičkové pizze. Kuchári neustále pracujú na výrobe nových druhov rôznymi ingredienciami.
Najlepšia, najdrahšia?
L´ Antica Pizzeria Da Michele je jedna z najstarších a najlepších pizzerií v Neapole, ktorá bola založená v roku 1870 a má hviezdičku Michelina. Zákazníkom vydáva očíslované lístky, aby sa zabezpečilo, aby reštaurácia nebola príliš zaneprázdnená. Váš výber netrvá dlho. Jediné dve pizze, ktoré sa podávajú, sú marinara (morské plody) a margherita. Pripravujú sa podľa tradičných rodinných receptov a kvalitných surovín. Cena pizze 5-7 eur.
Jedna z najdrahších pízz nesie názov Louis XIII. Ochutnať ju môžete v Salerne, stojí len 12 000 dolárov. Pizzu s priemerom 20 cm a si musíte objednať 72 hodín vopred.
Múka je arabská, ružová soľ z Murray River v Austrálii a tri druhy kaviáru - Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic a Kaspia Beluga Caviar.
Homár pochádza z Nórska a 7 rôznych druhov syra. Na umocnenie chuti vám ponúknu Champagne Krug Clos du Mesnil 1995, Cardenal Mendoza Carta Real Sanches Romate Finos a Cognac Louis XIII Rémy Martin.
Pravdepodobne najdrahšia pizza sa pripravuje v Dubaji v reštaurácii Pierchic, ktorá zaradila do menu pizzu v hodnote 180 000 dolárov.
Predstavte si, čo by ste si mohli za túto sumu peňazí kúpiť. Oblohu tvoria biele hľuzovky Alba z Talianska, čierne zimné hľuzovky z Francúzska, šafrán z Kašmíru a Foie gras z Gaskóňska a iránske mandle.

Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.