Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Prosecco je najobľúbenejšie šumivé víno v Taliansku a v USA
Prosecco je talianskym šumivým vínom číslo jedna. Jeho popularita neustále rastie nielen v Taliansku, ale i po celom svete. Veľmi dôležitú úlohu zohráva výborne zvládnutý marketing. I vďaka tomu sa Prosecco stalo najväčším úspechom talianskeho vinohradníckeho a vinárskeho priemyslu.
Konzorcium Prosecco DOC zverejnilo údaje v júli 2022. Zo štúdie prieskumu trhu vykonanej spoločnosťou Nomisma odhalili, že do USA sa v roku 2021 vyviezlo 127,5 miliónov fliaš Prosecco DOC, čo prestavuje nárast o 44,3% oproti predchádzajúcemu roku 2020 a 40,30% oproti roku 2019. Prosecco je jednoznačne najobľúbenejšie šumivé víno v USA.
Vznik názvu a pravidlá označenia Prosecca
Prvá známa zmienka o názve Prosecco sa pripisuje Angličanovi Fynesovi Morysonovi, ktorý používal označenie Prosecho. Moryson navštívil sever Talianska v roku 1593. V roku 1754 sa Prosecco prvýkrát objavuje v knihe Il Roccolo Ditirambo, ktorú napísal Aureliano Acanti. Britskí dovozcovia sa začali koncom minulého storočia zaujímať o dovoz šumivého vína z oblasti Veneta vo veľkom množstve. Reakcii na to taliansky minister poľnohospodárstva rozšíril označenie DOC (Denominazione di Origine Controllata) aj na Prosecco.
Až do ročníka 2008 bolo Prosecco chránené ako DOC. Od roku 2009 boli oblasti Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene a Prosecco di Colli Asolani (dnes Asolo) povýšené na status DOCG. Prosecco bolo uvedené na americký trh v roku 2000 spoločnosťou Mionetto, najväčším americkým dovozcom Prosecca. Od 1. januára 2010 podľa nariadenia talianskeho ministra poľnohospodárstva Prosecco už nie je názvom odrody hrozna (to je Glera), ale výlučne iba zemepisným označením. Spojené kráľovstvo sa stalo v polovici roku 2010 najväčším exportným trhom pre Prosecco, pričom spotrebovalo jednu štvrtinu celej talianskej produkcie. Produkcia Prosecca sa masívne rozšírila v roku 2019.V tomto istom roku sa Le Colline del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene stalo svetovým dedičstvom UNESCO.
Dňa 13. augusta 2020 prijalo Ministerstvo poľnohospodárstva v Taliansku zákon s povolením vyrábať Prosecco Rosé podľa stanovených prísnych pravidiel, ktoré sú: nižší výnos vo vinici, hrozno musí pochádzať z oblasti Treviso DOC a Prosecco DOC Rosé musí byť vyrobené z 85-90% odrody Glera a 10-15 % Pinot Nero DOC (nie IGT). Zákon vyžaduje dĺžku fermentácie minimálne 60 dní. Prosecco DOC Rosé môže byť vyrobené len v kategóriách Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry a na fľaši musí byť deklarovaný ročník.
Výroba Prosecca
Prosecco sa vyrába z odrody Glera. Podľa predpisov Prosecco DOC a DOCG musí obsahovať minimálne 85% tejto odrody. Zvyšných 15% môže byť doplnené miestnymi odrodami. Prosecco s označením DOC tvorí najväčšiu časť produkcie. Vyššia kategória DOCG má prísnejšie pravidlá.
Hrozno sa zbiera v optimálnej zrelosti a celé strapce hrozna sú šetrne lisované. Následne je mušt po dobu cca 10hodín schladený na teplotu 5 až 10° C. Nasleduje stočenie muštu a začína primárna fermentácia. Týmto spôsobom sa získavajú základné vína, ktoré sa neskôr sceľujú ešte pred sekundárnou fermentáciou.
Pri výrobe vína Prosecco sa najviac používa tvz. „tanková metóda Charmat“, ktorá vyžaduje použitie fermentačných tankov, autoklavy. Nerezové tanky boli prvýkrát vyvinuté v priemyselnej ére na konci 18. storočia a sú schopné vyrábať šumivé vína s tlakom až 4 atmosféry. Do tankov sa prečerpajú základné vína a pridá sa tirážny likér. Ide o zmes kvasiniek, cukru a vína. Kvasinky konzumujú cukor, prebieha druhotné kvasenie a uvoľňuje sa CO2, ktorý spôsobuje tlak v tanku. Pretože tlak nemá kam ísť, víno sýti oxidom uhličitým. Po dokončení procesu víno odpočíva asi 3 mesiace v tankoch, potom sa prefiltruje, nadávkuje s expedičným likérom do fliaš. Pravidlá DOCG povoľujú i použitie klasickej metódy druhotnej fermentácie vo fľaši, ale len pre oblasť Conegliano-Valdobbiadene.
Spumante vs Frizzante
Prosecco s označením „frizzante“ je jemne perlivé, zatiaľ čo Prosecco s označením „spumante“ je šumivé. Oba typy Prosecca sa vyrábajú metódou Charmat. Po ukončení primárnej fermentácie sa navodí sekundárne kvasenie pridaním tirážneho likéru základného vína. V autoklávoch sa zachytáva CO2 vo vnútri (čo vytvára bubliny).Pri Frizzante trvá tento proces približne 30 dní a Spumante približne 40 dní. Frizzante majú pod 2,5 barov atmosféry, zatiaľ čo Spumante majú viac ako 3,5 barov, zvyčajne medzi 5 a 6 barmi.
Prosecco Spumante (šumivé) sa vyrába sekundárnou fermentáciou, ktorá prebieha v nerezových tankoch, autoklavoch . Vyrába sa pomocou metódy Charmat alebo Martinotti. Korok a agrafa sú povinné. Prosecco Spumante sa môže podávať ako aperitív i k lokálnym talianskym pokrmom. TIP: V8 Prosecco Spumante Millesimato DOC
Prosecco Frizante je talianske šumivé víno na každodenné pitie. Hodí sa k rôznym jedlám vrátane šalátov a morských plodov. Často sa používa tradičné uzatvorenie fľaše pomocou korku a špagátu. Iba Frizzante Prosecco možno takto uzavrieť kvôli nižšej hladine CO2. TIP: SERENA 1881 Prosecco Frizzante DOC
Prosecco s označením Spumante a Frizzante sa predáva vo fľaši. Vína Frizzante majú nižší atmosférický tlak, tvoria iba 5% celkovej produkcie a často stoja menej ako Prosecco Spumante, ktoré má 5 barov a tvorí 94% celkovej produkcie Prosecca.
Slovenské „Frizzante“
Slovenské vína s označením Frizzante sa odlišujú od talianskych. V prvom rade sa líšia výrobou. Ak na fľaši slovenského vína je označenie Frizzante, môže isť o víno sýtené. To znamená, že tiché víno bolo obohatené oxidom uhličitým (do fľaše s vínom bolo pridané CO2). V súčasnosti všetky takto vyrobené vína musia mať označenie – sýtené.
V druhom rade sú to uzávery. Fľaša slovenského Frizzante je takmer výhradne uzatvorená šróbovacím uzáverom. Po tretie, najčastejšie sa na výrobu slovenských vín s označením Frizzante používajú aromatické odrody ako je Muškát Moravský, Pesecká Leánka a Iršai Oliver.
Z modrých odrôd Svätovavrinecké, Rulandské modré či Cabernet Sauvignon vo variante sýteného ružového vína. Dokonca sa na Slovensku vyrábajú aj sýtené ovocné vína! A nakoniec, slovenské víno s označením Frizzante má často vyšší zvyškový cukor ako ich taliansky brat a preto sa zriedkavo kombinujú s jedlom.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku