Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Prosecco nie je produkt, je to štýl!
Už niekoľko rokov sa na Slovensku teší tento nápoj veľkej obľube. Netreba sa čudovať, po príchode na slovenský trh Prosecco vyplnilo dieru na trhu s bublinkami a doplnilo Champagne, ktoré má reputáciu prémiového produktu buržoázie.
Za úspechom Prosecca stojí kategória Extra Dry so zvyškovým cukrom 12-17g na liter.
Prosecco naučilo časť verejnosti, že sekty nie sú určené iba na silvestrovský prípitok, pripadne k oslave výročia svadby, ale sú nápojom vhodným na každý deň. Okrem Slovenska sa teší obrovskej popularite aj na veľkých svetových trhoch ako sú USA alebo Anglicko.
Objavte Prosecco Terra Serena, Reya alebo Santa Margherita v našom eshope.

Odkiaľ pochádza Prosecco a ako sa vyrába
Novodobá história sa píše od roku 2009 odkedy je Prosecco DOC názov oblasti sídliacej na severe Talianska, v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, kvalitnejšie apelačné označenie majú DOCG Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene alebo DOCG Asolo.
Vinice tu zväčša produkujú odrodu Glera, ktorá sa do roku 2010 volala Prosecco a musí tvoriť minimálne 85 % základného vína. Okrem odrodovej skladby základného vína má oblasť Prosecco prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa predávať iba v sklených fľašiach, hrozno musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej oblasti.
Zaujímavosťou je, že v histórii sa v oblasti medzi Dolomitmi a Benátkami produkoval sekt tradičnou metódou a až v 19. storočí sa začala používať metóda charmat. Zistenie, že odrode Prosecco vyhovuje oveľa viac, podporuje jej jasnú aromatiku a výrazné ovocnú chuť a k tomu šetrí výrobné náklady a čas. Práve vtedy sa položili základy fenoménu, ktorý dnes dobíja svet.
Fascinujúce je, že aj napriek krátkej histórii si dokázalo Prosecco vybudovať celosvetovú reputáciu, ako zábavné, výrazne ovocné, ľahké svieže víno s jemným zvyškovým cukrom, ktoré je cenovo dostupné. Dnes je produkcia oblasti viac ako 600 miliónov fliaš, ktoré sa produkujú na približne 29 000 hektárov. Z toho je viac ako 500 miliónov fliaš kategórie DOC a iba 100 miliónov v kategórii DOCG.
V Champagne sa vyrobí približne polovica objemu. Aj napriek obrovským objemom dokážu každoročne vypredať celú produkciu. Negatívom tohto faktu je, že keďže je oblasť presne ohraničená a jej produkcia je na maxime vedie to k prirodzenému rastu cien. Veľmi dôležité je preto zorientovať sa v širokej ponuke vín produkujúcich sa v oblasti.

Čo znamená DOC, DOCG, Frizzante, Spumante, Valdobbiadene
Kvalitatívne je DOC nižšie ako DOCG, je to pre polohu viníc, hektárový výnos, spôsob zberu, ale aj spracovania. DOCG su vinice zvyčajne na strmších svahoch vo vyšších nadmorských výškach, hektárový výnos je spravidla nižší a kvalita hrozna vyššia. Ďalej môžeme naraziť na Prosecco frizzante, ktoré ma nižší tlak CO2 vo fľaši a bublinky sú spravidla väčšie. Spumante je víno s vyšším tlakom okolo 3,5-5 barov, bublinky sú jemnejšie.
Ďalšou kategóriou sú vina s označením vinice alebo statku. Tieto sú spravidla najlepšie, ktoré daný producent vyrába. Určitá časť hrozna sa v najlepších ročníkoch používa na výrobu tzv. Millesimato, čo sú vlastne ročníkové Prosecca. Samostatnú kategóriu tvorí vinica Cartizze. Je to krásny južný svah na ktorom je 106ha vinohradov, ktoré si delilo 160 rôznych majiteľov. Cena za 1 ha vinice sa tu pohybuje okolo 1 milióna Eur.
Známy je ale aj prípad, keď chcel kupujúci zaplatiť za 1ha vinohradu 2,5 milióna Eur, ale majiteľ odmietol. Aj astronomická cena vinice je jedným z dôvodov prečo sú prosecca z Cartizze skoro 3 krát drahšie ako porovnateľné kúsky z DOCG Valdobbiadene.

Prajete si Extra Dry alebo Brut?
Ďalej vieme prosecco vyberať na základe zvyškového cukru. Hlavnou kategóriou je Extra Dry, je to víno obsahujúce medzi 12-17g cukru na liter. Práve táto kategória stojí za úspechom Prosecca. Dnes už ale ide do popredia kategória Brut, ktorá je výrazne suchšia, a obsahuje medzi 0-12gr cukru.
Konzorcium výrobcov Prosecca dokonca rokuje o možnosti rozšíriť portfólio o vína ružové, ktoré bude v budúcnosti označovať ako Prosecco. Ak k týmto možnostiam pripočítame stovky výrobcov, ktorí používajú rôzne technológie a hrozno z rôznych polôh a podloží, je pred nami naozaj široká škála produktov nesúcich názov Prosecco, ktoré robia náš každodenný život krajším.
Na WinePlanet.sk nájdete Prosecco svetových značiek:
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku