UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Ragú z diviaka na červenom víne - RECEPT a tip na víno

Ragú z diviaka na červenom víne - RECEPT a tip na víno

Pripraviť  správne divinu si vyžaduje kuchársku zručnosť a  kvalitné červené víno. Lenka pripravila ragú zo stehna diviaka na červenom víne a koreňovej zelenine so zemiakovými šúľancami.

K nemu odporúčam vyskúšať Shiraz s číslom 128 z austrálskeho vinárstva Penfolds.


 

Recept na Ragú z diviaka na červenom víne s koreňovou zeleninou, opekané šúľance

 

Čas prípravy: 60 minút, počet porcií: 4 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.skVíno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
Ragú
1 kg stehna z diviaka 
2 ks cibule  
150 g mrkvy 
150 g petržlenu 
150 ml červeného vína 
200 g paradajkový pretlak 
čierne mleté korenie
3 ks borievky  
soľ podľa chuti
2-3 vetvičky čerstvého tymiánu
150 ml vývaru podľa potreby 
 
Šúľance
500 g zemiakov
200 g hrubej múky 
1 vajíčko
1 kl soli 

Postup 

1.  Divinu nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime olej, v ktorom opražíme do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudka opečieme.

2.  Potom pridáme na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a miešame, kým zmes nepustí vlastnú šťavu.

3.  Pridáme všetky koreniny a paradajkový pretlak s vínom, podlejeme vývarom alebo vodou a na miernom ohni dusíme domäkka.

4.  Počas dusenia sa šťava odparuje, takže ragú podlievame a hrniec neprikrývame. Domäkka udusené a mierne zredukované ragú dochutíme soľou.

5.  Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, potom očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme vajíčko, soľ a múku.

6.  Vymiesené cesto vytvarujeme do valčeka, nakrájame na malé kúsky a rukou vyšúľame šúľance.

7.  Pritom cesto podsypujeme múkou, aby sa šúľance nezlepili.

8.  Šúľance dáme variť do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme 4-5 minút dokedy nám nevybehnú na povrch.

9.  Uvarené necháme odkvapkať a potom ich opečieme na masle a podávame k ragú z diviaka.
 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Diviak má svoju špecifickú chuť, ktorá si vyžaduje chuťovo bohaté, červené víno s dobrou tanínovou štruktúrou a ovocnou kyselinkou. Mäso je potrebné žuvať a práve prítomné triesloviny z vína s ním dobre komunikujú a tým pomáhajú aj pri trávení. Pri varení používajte kvalitné víno, podradné vám znehodnotí  kvalitné mäso i celkovú výslednú chuť. Shiraz 128 vo vôni pôsobí bohato. Jeho čistá, ovocná a svieža chuť perfektne doplní ragú z diviaka s koreňovou zeleninou a šúľancami.  

Odporúčanie someliérky:

BIN 128 Shiraz

128 je špecifické červené víno. Pochádza z chladnejšieho regiónu - Coonawarra, známym najmä pre Cabernet.

Ušľachtilá vôňa kôstkového ovocia, zeleného čaju a čiernych olív. Víno má rozumnú porciu sviežosti, ovocnosti, trieslovín aj tanínov.. Pôsobí elegantne a harmonicky. Dlhý, minerálny záver. Potenciál na archiváciu. V Langton Classification mu patrí hodnotenie Excellent. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Penfolds

Jedno z najstarších vinárstiev Austrálie. Založil ho anglický emigrant Christopher Rawson Penfold so svojou ženou Mary. Začínali na pozemku Magill Estate, z ktorého pochádza nádherné víno so stále tradičným prístupom pri výrobe.

Napriek vysokému ratingu sa Penfolds snaží zvyšovať kvalitu svojich vín. Od roku 2002 je hlavný winemaker Peter Gago, ktorý priniesol do firmy európsky pohľad a starostlivosť o klienta. Pôvodne malá firma začínajúceho mladého lekára a jeho manželky je dnes vyhľadávanou adresou milovníkov hodnotných vín.

Pri vínach ako Penfolds Grange, St. Henri, Bin 707 alebo Yattarna aj investičným artiklom i predmetom dedičného konania. Pokojne aj siedmou hviezdou na Austrálskej vlajke.
 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.