Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Ročník 2024 vo vinárstve Mrva & Stanko
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Karpatská Perla, Nichta, Papillon.
Vladimír Mrva: „Ročník 2024 je naozaj ročníkom plných rekordov, možno až abnormálny. Začalo to už vo februári, kedy bolo pomerne teplo. Teplota stúpala niečo cez 20 °C. Bolo to určitou predzvesťou toho, čo sa deje teraz. Prišlo suché a tropické leto. No ešte predtým, na jar bol pomerne silný infekčný tlak hubovitých chorôb, ale skúsení vinohradníci sa s tým pomerne dobre vysporiadali. No s čím sa ťažšie bojovalo, bol ľadovec. Ľadovec v niektorých lokalitách južného Slovenska najmä v okolí Strekova, Svodína alebo Duloviec spôsobil nemalé škody. Škody boli naozaj výrazné.“
„Leto bolo krásne, teplé, suché doslova tropické, čo spôsobilo to, že vo vinohradoch niektoré odrody začali dozrievať o dva až tri týždne skôr. Možno niektoré až o mesiac skôr, čo si vyžaduje naozaj nápor na logistiku zberu hrozna a zároveň aj jeho spracovania. Všetko dozrieva naraz a nepamätáme si, kedy sa 12. septembra zberal Rizling rýnsky. Hrozno, ktoré prichádza, je vo veľmi dobrom zdravotnom stave s dobrou cukornatosťou, niekedy až príliš vysokou.
Myslím si, že to bude veľmi zaujímavý ročník. Zaujímavý z toho pohľadu, že je ešte príliš skoro hodnotiť kvalitu budúceho vína. Myslím si, že to budú vína, ktoré nám prinesú chute, ktoré sme doposiaľ nepoznali. Vplyvom slnka bude najmä pre modré odrody významný posun ku kvalite vín, ale naozaj nechcem predbiehať. Myslím si, že sa máme na čo tešiť a ročník 2024, ktorý je plný abnormálnych prejavov, tak prinesie zaujímavé vína pre našich konzumentov.“
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku