Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Ročník 2024 vo vinárstve MEA GRATI
Ročník 2024 bol v slovenských vinohradoch komplikovaný, ovplyvnený rôznymi klimatickými podmienkami. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť a čiastočne i Nitrianska bola na jar zasiahnutá ľadovcom. Vo východoslovenskej oblasti boli v máji zaznamenané silné dažde a následne tlak chorôb. Čo však najviac ovplyvnilo zber hrozna z ročníka 2024 vo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastiach bola dlhodobo vysoká teplota a nedostatok zrážok v lete. Prečítajte si ako vinárstvo Mea Grati hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: Mrva & Stanko, Karpatská Perla, Nichta, Papillon.
Vysoká teplota a nedostatok zrážok sa podpísali na veľkosti strapcov. Bobule hrozna sú menšie. Vinič pre svoju záchranu sťahuje vodu z bobúľ. Úroda je nižšia ako sa predpokladalo, avšak kvalita a parametre hrozna sú dobré. Dosiahli dobrú zrelosť a optimálne pH. Vysoké teploty mali vplyv aj na skorší termín zberu hrozna takmer o dva týždne.
MEA GRATI / Juraj Mičko
„V Mea Grati pracujeme s rešpektom s tým, čo nám príroda ponúka. Tešíme sa na dary prírody - správny rast viniča, dozrievanie hrozna. Ale občas musíme trpezlivo čeliť aj vrtochom počasia a tých bolo viac aj tohto roku. Silne daždivé počasie v máji a júni s kombináciou vysokých teplôt si vyžiadalo vysoký tlak najprv na choroby viniča - jarnú peronospóru a následne múčnatku. Podarilo sa nám múčnatku ustrážiť, mali sme mierny výskyt peronospóry, ktoré však nemali dopad na kvalitu hrozna, len čiastočne na objem.
Už to naznačovalo predpoklad skoršieho zberu. Prebiehajúce leto bol príjemné, slnečné a teplé dni s miernym dažďom. Avšak záver, posledné 3 týždne, boli mimoriadne náročné vysokou teplotou a bohužiaľ bez zrážok. To podľa senzorického a analytického posúdenia stavu hrozna napomohlo k zvýšeniu kvality, avšak výrazne utrpela kvantita. Odhadujem stratu okolo 30-40%, v závislosti od odrody. Vinič pre svoju záchranu sťahuje vodu z bobúľ. Tie sú naozaj chutné, sladučké, aromatické, avšak veľmi malé a ľahké s nízkou výlisnosťou. Ako rastie ich kvalita, klesá ich váha každým dňom.
Zber hrozna pre biele a ružové vína sme začali o cca 2 týždne skôr ako zvyčajne pri vyššej cukornatosti hrozna. Zber modrých odrôd pre červené vína začíname aj o 2-3 týždne skôr ako obyčajne. Nuž uvidíme, čo nám prichádzajúca jeseň prinesie. Sledujeme stav na dennej báze analytickými rozbormi hrozna, vývoj nie je rovnaký pre každú odrodu. Snažíme sa optimalizovať, ale uvidíme čo nám dopraje september vo svojej druhej polovici.“
Vinárstvo MEA GRATI leží v obci Ladmovce, na rozhraní dvoch vinohradníckych oblastí. A to Východoslovenskej a Tokajskej oblasti. Väčšia časť vinohradov spadá do Východoslovenskej (43ha) a menšia do Tokajskej vinohradníckej oblasti (11ha). Ladmovce patria do Východoslovenskej oblasti a Viničky už do Tokaja. Ich prienik vytvára výborné predpoklady pre dopestovanie bieleho aj modrého hrozna. Jedinečnosť polohy umožňuje vinárstvu dopestovať tradičné tokajské odrody Furmint, Lipovina a Muškát žltý na hone Hriadky v Tokajskej oblasti. Vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti na hone Hafta sa tiež pestujú tokajské, ale aj modré odrody - Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot a dokonca aj Syrah. Práve vo vinohradoch je najväčší progres a potenciál vinárstva Mea Grati. Vinárstvo sídli na kopci priamo v srdci vlastných vinohradov, ktoré z jednej časti chráni les.
Postupne vám prinesieme vyjadrenia slovenských vinohradníkov a vinárov, ako oni videli rok 2024 vo vinohradoch a ako počasie ovplyvnilo nielen úrodu, ale aj množstvo a kvalitu slovenských vín.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku